Dzisiaj jest 06 mar 2025, 15:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Ice '04/Jetforce '06/R125 '09
Siema.

Niedawno pytałem, w jakim skuterze Grupy Piaggio występował regulator napięcia z żółtą wtyczką. W końcu znalazłem taki na allegro - ale gościu przysłał mi z zieloną; mimo to go założyłem i jako-tako spełniał swoją funkcję (miałem licznik - jest elektroniczny, kierunkowskazy). W końcu jednak przestał - działa tylko podświetlenie licznika i ledwo majaczy kontrolka rezerwy paliwa. Myślałem, że akumulator się zdoił - ale pomimo ładowania przez ponad godzinę na 12V i 2,5A problem nie ustąpił. Dzisiaj pomyślałem, że skoro wówczas, gdy go ładowałem, podczas przytknięcia klemy prostownika do plusa akumulatora zaiskrzyło, to być może tylko obluzowała się wtyczka przy regulatorze. Zrobiłem więc reset - odpiąłem, przypiąłem znowu, próbowałem na odwrót, ale nie wchodziła - w każdym razie nic nie osiągnąłem. Gdy podpiąłem stary, popsuty regulator, reakcja skutera była taka sama.

Teraz mam zamiar znowu podłączyć akumulator do prostownika, bo i tak nie mam pomysłu co to może być; a nuż okaże się, że przez nowy, nieodpowiedni regulator prądnica po prostu go nie ładuje i jednak jest słaby.

Jednak proszę o pomoc. Czy jeśli wsadzę odpowiedni regulator (umówiłem się już ze sprzedawcą, że mi go przyśle za kilka dni) problem ustąpi, czy może przyczyna leży zupełnie gdzieś indziej?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, 16:01 przez MajKeR_, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
Podłącz inny akumulator a później zamów drugi regulator. U mnie w Zipie 2 było to samo tydzien temu ale pierwsze co nowe aku na miernikach stare sprawdzane i niby wszystko ok. Z nowym aku wszystko okej

Monster nr.3

Tytuł:
*

Pojazd: Ice '04/Jetforce '06/R125 '09
Aku jest na pewno git - kupiłem je w czerwcu, a nie jest to żadne chińskie gówno (Varta). Też obstawiałem na dziwny zbieg okoliczności związany z regulatorami, ale wydaje mi się to aż nieprawdopodobne...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]