Dzisiaj jest 15 lut 2025, 19:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Sprawdzałem w TGB 303rs sobie jakie mam przełożenia i wyszło ze blokowane 15/1. Odkreciłem jedynie sama pokrywe napedu i nic wiecej. Rozsypał mi sie tylko półksiezyc z kopki (sprezyna spadła ale dałem rade). Ok wszystko zrobiłem i przejechałem sie i usłyszałem niepokojacy dzwiek z pokrywy napedu, jakby gwizd, pisk postanowiłem sam nic nie robic. Pojechałem do mechanika rozkrecił cały wariator nic nie znalazł, rozkrecił dzwon nasmarował tawotem, nic nie znalazł. poskrecał wszycho do kupy i sie przejechałem. Dalej taki sam dzwiek z pokrywy(ten dzwiek jest tylko wtedy gdy szybko jade 50-70km/h a potem jak zwalnia i jak zchodzi z obrotów to tak sie dzieje. Podjechalem znowu na warsztat, pokrecilismy kołem i jak sie kreci kołem to jakos tak głośno to sie wszystko odbywa (sorki za konstrukcje ale strasznie ciezko to opisac.) Znowu mechanik to rozkrecił zdioł dzwon sprzegło i tam co sie trzyma pasek. pokreciłem kołem bez tych czesci - cicho, mechanik posmarował tawotem i założył było ciszej. przejechałem sie i dalej taki dzwiek z pokrywy. Kiedy skuter sie nagrzał znowu było głosno moze tawot juz sie rozsmarował. Nie wiem co mam robic skoro nawet mechanik nie wie co zrobic..... Prosze was a wrecz bułagam o pomoc bo ja boje sie jezdzic moim skuterkiem zeby nic sie nie stało.... 3 dni juz mysle co to i dalej nie wiem.....
Dodam tylko ze jak kreciłem kołem w innych TGB (normalnie z załozona pokrywa napedu) kreciła sie cichutko a u mnie głośno. Tylko ze kiedys u mnie tez kreciła sie cichutko... To nowy skuter 2009 z przebiegiem 2500km!!! :(:(:(:( BŁAGAM O POMOC!!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mógł byś nagrać filmik z tym piskiem??? Bardzo by pomógł i na jego podstawie byśmy stwierdzili przyczyne.

Chcesz zobaczyć jeden z najlepszych projektów SuperMoto na forum? Kliknij !! Dziesiątki upów,Wiele modyfikacji,Obecnie już tuning na poziomie RACING,Napewno sie zainteresujesz!

Tytuł:
**

Pojazd:
Łożyska na kole momentu obrotowego.Małe kulkowe to pryszcz jest wszędzie za 5 zika,ale igiełkowe trzeba zamawiać.Wymiary w.z .sz. HKS 17\25\18 cena ok 60 zika.U mnie w runnerze jest koło momenu TGB więc chyba takie same jak u ciebie.Daj znać jak nie będziesz wiedział jak wyjąć łożyska.

fizyki nie oszukasz

Ostatnio zmieniony 21 lip 2010, 17:43 przez Tupac, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
Bo to było tak, jak z mechanikiem krecilismy kołem i było wszystko założone to to kreciło sie strasznie głośno a jak zdielismy dzwon sprzegło i to takie gdzie sie wciska pasek to bez tego po kreceniu kołem było ok. tylko to założylismy to znowu tak było. To gosciu posmarował to dał tawotu itp. i było jakby ciszej a przejechałem sie 10km i jak sie tawot wytarł to dalej było to samo. Czyl to gdzies tam na tym wałku gdzie jest dzwon to cos w której z tych czesci. A jest mozliwe zeby dzwon był krzywy i od tego tak sie działo?
Tupac, a tak dokładnie to gdzie sa te łozyska?

krzysiek39, jutro nagram ci 2 filmiki ten jak krece kołem i ten jak piszczy, o ile bedzie cos słychac przy takiej predkosci 50-70km/h.:P Dzieki koledzy za pomoc, jezeli mozecie to piszcie to jakis waszych kolegów niech sie wypowiedza bardzo prosze. Jutro nagram filmiki i jak bedzie cos słychac to moze beda dla was pomocne :)

Tytuł:
**

Pojazd:
Przerobiłem ten temat.U mnie lecąc na v maxie gdy zamykałem manetke było szarpnięcie jak bym zredukował o 2 biegi.Łożysko igiełkowe jest pod paskiem a kulkowe z drugiej strony bliżej dzwonu.Oba w tulei korektora momentu obrotowego który kręci się na wałku od przekładni pierwotnej :mrgreen:

fizyki nie oszukasz

Ostatnio zmieniony 21 lip 2010, 21:09 przez Tupac, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Alfa Romeo 166 2.4JTDm 230KM
Gregory, z igły robisz widły ;) Wiem o co loto, mam identycznie w moim TGB F507 (r50x) i wlasnie tez przy tych predkosciach. Nie ma powodu do obaw ;]

Moja Aprilia :
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=257155

Moje TGB :
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 45#1788945

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: YZF R6
Taki pisk występuje u mnie przy 45-55km/h jak i u innych tgb na wiosce więc o co się rozchodzi?

Tytuł:
*

Pojazd:
OK tylko kiedyś tak nie było... A macie tez tak ze jak pokrecicie kołem to cos tam warczy w srodku? Według mnie to chyba któres łożysko... ale mechanik oglądał i powiedział ze sa w dobrym stanie.... Kur** chłopaki ten skuter nie ma jeszcze przejechane nawet 3000km.... Cały czas o tym mysle nie daje mi to spokoju. Wy mówicie ze u was jest tak samo, ale u mnie kiedyś tak nie było

Edit

To było tak ze jak krecił kołem i było głośno, a jak nasmarował wszystko ro było cicho, potem sie przejechałem i znowu na postoju jak kreciłem kołem bylo głośno..... Więc co to moze byc?

Edytuj posty/Jurek

Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 20:09 przez Gregory10, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: YZF R6
Gregory10 pisze:
To było tak ze jak krecił kołem i było głośno, a jak nasmarował wszystko ro było cicho, potem sie przejechałem i znowu na postoju jak kreciłem kołem bylo głośno..... Więc co to moze byc?

Mi dosyć głośno chodzą przełożenia kręcąc kołem na postoju, olej ma około 1000km. A wariator nie będzie piszczał do czasu gdy go nie odblokujesz, napisałeś że jeździsz do 70km/h czyli wariator masz odblokowany i to cały Twój problem, chcesz żeby nie piszczało to zablokuj wario.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Runner 125 fx
Łożyska w korektorze momentu obrotowego są wylatane, ja mam to samo jak pcham skuter to strasznie trzeszczy ale jak jadę to tylko stuki słychać nic więcej :)

Robicie wielkie halo, o przełożeniach bardzo możliwe ale najpierw polecam sprawdziź te łożyska.

Pozdrawiam :*

Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, 10:11 przez flab_jack, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
Albo czytać nie umiecie albo oportunizm macie w genach .Męcz sie sam .flab_jack, dzieki za echo.

fizyki nie oszukasz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Alfa Romeo 166 2.4JTDm 230KM
Gregory nie słyszałeś tego bo nie chciałeś ;] Dopiero po jakimś czasie jak jeździsz to się dopiero kapniesz, że Ci piszczy... Jak tak cały czas będziesz słuchał to zawsze Ci będzie piszczało... Ja już na to uwagi nie zwracam i tego nie słyszę ;]

Moja Aprilia :
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=257155

Moje TGB :
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 45#1788945

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
W moim TGB a jest już dość starego rocznika, nic nie piszczy :mrgreen: Jedynie pasek ma 15.9 mm a powinien 16,6 i sprzęgło zjechane równiutko. Ale nic nie piszczy,nic się nie trze.

Chcesz zobaczyć jeden z najlepszych projektów SuperMoto na forum? Kliknij !! Dziesiątki upów,Wiele modyfikacji,Obecnie już tuning na poziomie RACING,Napewno sie zainteresujesz!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: CBR 600 F3
u mnie od wymiany przełożeń wyje sqt

jak puszczę gaz to przestaje

a łożyska są rzeczywiście wylatane i się "haczą"

szczerze to rozkręcałem wszystko po 5 razy dziennie bez efektu

wylatałem już z 100 km i szczerze mam to gdzieś

nic się od tego nie dzieje

a u mnie do tego im szybciej tym ciszej :D

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Też mam taki szum, wymieniłem sprzęgło i dzwon na sportowe i nie wiem czy nadal tak jest(nie zwracałem uwagi) jutro sprawdzę i Ci powiem, jeśli będzie to na pewno coś od tych łożysk w korektorze bo tez mi nie tarło jak to wyjąłem, ale nie ma co się martwić nic się nie stanie...
Pewnie lubisz sobie nim poszaleć i tak się stało ale od tego się nie popsuje,
pisk pomiędzy 45-55 ma kazdy TGB więc tym tez nie ma co się przejmować (piszczy wał/przełożenia)

Obrazek
Sprzęgło S6 Sport Pro i Dzwon S6 WingCooler :) I wskakuje się na koło ;)

Tytuł:
*

Pojazd:
A jezeli mechanik odkrecał i dokrecał srube od dzwonu sprzegła kluczem pneuomatycznym (tym podłaczanym do sprezarki), to mógł cos uszkodzic? Np. łożysko, dzwon, albo cos wiecej?

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
nie ma takiej opcji, to jest od tych łożysk pewnie jak koledzy wyżej, ale to że było przykręcane pneumatem to nic nie szkodzi ..

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
A właśnie włącze sie do tematu:P

Mój tgb przy prędkości 30-40 km/h dochodzą jakieś stuki do silnika, poprostu jakby jakiś grzechotnik (wąż) tam był, lub coś podobnego xD
Macie jakieś sugestie? :P

TGB'uś the best

Taiwan Golden Bee czyli Taiwańska złota pszczoła

Dla tych co nie wiedzą :P

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
coś z wariatorem lub z wałem jest nie tak skoro ma stuki ..

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Runner 125 fx
U mnie też się tłucze coś w silniku przy 60-75 mało ważne, sprawdź ślizgi szczotkiewicz,

Ostatnio zmieniony 24 lip 2010, 18:17 przez flab_jack, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna