Dzisiaj jest 12 lut 2025, 6:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd: Kymco Vitality
Witam

Kupiłem nowy wał Top Racing do Kymco Vitality.
Niestety mam problem z założeniem na niego łożysk.

Łożyska najpierw miałem włożone w kartery. Łożyska podgrzałem do ok 100 C, natomiast wał zamroziłem w zamrażarce. Mimo tego, wał nie chciał wejść ( mimo, że wszystko wchodziło prosto na 100% ). W końcu udało mi się to jakoś złożyć ( założyłem tulejkę na wał i dociągałem nakrętka), po złożeniu okazało się jednak, że łożyska są uszkodzone. Miałem trochę komplikacji z tym składaniem ( musiałem np. łożyska wybijać ), wiec pewnie wtedy dostały za bardzo w d.... :)

Obecnie zamówiłem nowy komplet łożysk NTN, wszystko mam przygotowane, ale nie wiem jak to teraz poskładać. Myślę, że najlepiej, gdybym łożyska najpierw założył na wał, a potem w kartery ( bo to nie problem i wejdą razem z wałem bez problemu w podgrzane kartery).

Macie jakiś patent, jak te łożyska założyć na wał nie uszkadzając ani ich ani wału ?
Moim zdaniem można dorobić tulejkę o średnicy wewnętrznego pierścienia łożyska,
a następnie dokręcać nakrętką wału. Niestety gwint nie jest tam zbyt duży, więc boję się, że się urwie ( gdybym robił to na zimno). Mógłbym podgrzewać łożysko suszarką, ale boję się, że je przegrzeje...

Wiem, że niektóre osoby z tego forum nie raz składały takie silniki, więc liczę na Waszą pomoc :) Czy to normalka, że na wały Top Racing tak ciężko nachodzą łożyska ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco Vitality LC
Śmiało grzej łożyska, ja grzałem opalarką a wał do zamrażarki. Później trochę oleju na wał tam gdzie mają być łożyska i wchodzą pięknie.

Elektronika do skutera i nie tylko: http://ficu.eu/

NAPRAWIĘ/KUPIĘ uszkodzone liczniki/termometry typu KOSO/S6.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ziomek zrobiłeś na odwrót miałeś podgrzac kartery a zamrozic łożyska :) no i łozyska najpierw wkładasz do większego karteru a to drugie na wał .. Tak jest naj prościej

http://tablica.pl/oferta/kymco-vitality ... 2VQmP.html

Ostatnio zmieniony 02 cze 2011, 19:57 przez Mati_kymco, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja ostatnio władałem wał RMS do mojego S9 i łożyska bez podgrzewania wbiłem w karter przez rurkę nie uszkadzając ich, następnie włożyłem wał w jeden karter i przez drzewo od góry biłem lekko młotkiem i weszło i śmiga jak należy:)

Sprzedam
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=1524750#1524750
http://warszawa.gumtree.pl/c-PostersOth ... dZ60479318

Dla osób z forum taniej!!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Żeby nie zakładac nowego tematu napisze tutaj .Ja właśnie jestem w trakcie składania mojej Vitality .Jakie polecacie łożyska najelpeij bym prosił o link :)

http://tablica.pl/oferta/kymco-vitality ... 2VQmP.html

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jedni mówią żeby kupić SKF inni NTN, mechanicy polecają Japońskie lub Tajwańskie łożyska kupić w KYMCO z luzem C3. Ja sam kupiłem jedno Japońskie jedno Tajwańskie bo nie mieli dwóch Japońskich;d

Sprzedam
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=1524750#1524750
http://warszawa.gumtree.pl/c-PostersOth ... dZ60479318

Dla osób z forum taniej!!!

Tytuł:
**

Mati_kymco pisze:
Ziomek zrobiłeś na odwrót miałeś podgrzac kartery a zamrozic łożyska :) no i łozyska najpierw wkładasz do większego karteru a to drugie na wał .. Tak jest naj prościej

Przeczytaj jeszcze raz mój post ze zrozumieniem. Pisałem dlaczego chcę najpierw włożyć je na wał. Jak wkładałem łożyska do karterów, to były zmrożone, a kartery podgrzane.

Mati_kymco pisze:
Żeby nie zakładac nowego tematu napisze tutaj .Ja właśnie jestem w trakcie składania mojej Vitality .Jakie polecacie łożyska najelpeij bym prosił o link :)

Ja kupuję te łożyska Szybko wysyłają.

Dzięki wszystkim za rady, będę kombinował.

Mam jeszcze jedno pytanie - w tym wale korbowód jest bliżej jednej połówki wału niż drugiej, nie jest na środku. Prawie na środku jest tylko jak się przesunie na max w jedną stronę, przesuwając na max w drugę stronę, prawie dotyka połówki. Czy to nie przeszkadza ? Przyznam, że pierwszy wał z podobnego powodu oddałem na gwarancję i mi wymienili na ten, a ten ma jeszcze większy "odchył". Skoro 2 wały pod rząd tak mają to wnioskuję, że to norma i w niczym nie przeszkadza. A może miałem pecha i wał jest do wymiany ?
Macie podobne doswiadczenia z nowymi wałami, że korbowód nie jest równo między połówkami ? I to dość mocno ?

Ostatnio zmieniony 02 cze 2011, 22:47 przez dr_kotowicz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: C4
Korbowód powinien być prosty względem położenia wału w karterach, na to wychodzi, że masz wadę fabryczną z karterami.

W miejscu łożysk nie masz przypadkiem wyrobioonego tzw. ,,jaja"?

Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 5:58 przez kEru!, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**

kEru! pisze:
Korbowód powinien być prosty względem położenia wału w karterach, na to wychodzi, że masz wadę fabryczną z karterami.

W miejscu łożysk nie masz przypadkiem wyrobioonego tzw. ,,jaja"?

Nie chodzi mi o kartery tylko o sam wał. Chodzi o to, że korbowód jest bliżej jednej połówki wału niż drugiej, to nie ma nic wspólnego z karterami. Może zdjęcie wyjaśni o co mi chodzi ( jest zapożyczone z netu, na nim odległość korbowodu od połówek jest raczej podobna, ale wrzucam je tylko poglądowo, żeby pokazać o co mi chodzi):

Obrazek

Małymi strzałkami zaznaczyłem o którą odległość mi chodzi.

Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 12:52 przez dr_kotowicz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Witam ponownie

Złożyłem silnik, wszystko ładnie lekko się kręci, jednak wał nie jest wyśrodkowany, mimo prób nie udało mi się tego zrobić. Nic nie ociera, więc czy to jest problem ?

Wał jest przesunięty o mniej więcej 0,2 mm w stronę wariatora, widać, że łożysko od strony magneta do końca nie weszło w karter.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco Vitality LC
dr_kotowicz, takie odchylenie chyba można pominąć, no może po 5k km zobaczymy mocniejsze wytarcie w 2 częściach cylindra ale myślę że podczas jazdy wszystko się odpowiedni spasuje i ułoży - taka jest moja opinia.

Elektronika do skutera i nie tylko: http://ficu.eu/

NAPRAWIĘ/KUPIĘ uszkodzone liczniki/termometry typu KOSO/S6.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]