Dzisiaj jest 05 lut 2025, 12:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Witam
chce kupić xenony do malaguti f12. Powiem odrazu że mam 2 soczewki jedna jest od krótkich świateł a druga od długich. I Chce zrobić cś takiego żeby krótkie świeciły cały czas jak tylko włącze światła a długie żebym tylko odpalał do krótkich. I uciagnie mi to skuter czy nie.? będą świeciły dobrym światłem bo przecież jeden xenon pobiera 35 wat a jedna żarówka h3 55wat wiec nie powinno chyba być problemu przy 2 xenonach.?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

Pojazd:
Pierwsza podstawowa sprawa to zapewne masz prąd z prądnicy a xenon potrzebuje stałego napięcia , Kolego mam piaggio nrg mc2 też halogen z żarówkami h3. Ja będe montowac xenon na jedna soczewke jako długie i podepne pod akumulator a swiatla krotkie to będą h3 35W jako druga soczewka i poprostu sobie mogę odpalić długie z akumulatora bezpośrednio

Tytuł:
dominixon1300, Mi chodzi o to żeby były obie soczewki an xenonach, krótkie mają świecić cąły czas po załączeniu świateł a nie tak jak było to w malagach ze przy włączaniu długich krótkie się wyłączały.

Tytuł:
**

Pojazd:
Jeden xenon pod włącznik od świateł, drugi xenon pod włącznik od : krótke/długie. Załatw sobie elektryka albo kombinuj . Ale wątpie ze ładowani to wydoli

Tytuł:
Nie no raczej będe jeździł ciągle na krótkich. Długie to tak bardzo rzadko.:) A uciagnie mi skuter same krótkie.?

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Nie wyrobi Ci aku, nawet przy jednym xenonie.
Przerabiałem już to :wink:

Tytuł:
**

Pojazd:
Myśle ze powinien najlepiej gdybyś sprawdził jakie masz ładowanie w obwodzie aku, Ale na co Ci 2 xenony ?:P Kupuj 4300lumenów gdyż policja nie doczepia sie tak jak np do 6000k . Ja robie tylko jeden z tego względu ze bede wlaczac tylko w nocy. A co do twojego pytania to moze byc roznie bo akumulator nie będzie cały czas naładowany a ty mu władujesz 2 xenony naraz to masz pobór jakies ponad 6A prądu także moze wtedy rozładowac momentalnie

Tytuł:
Ja chce podłączyć 2 xenony, ale pod takim warunkiem że drugiego będe odpalał sporadycznie, ale dziś sprawdziłem czy akumlator ciagnie na 2 halogenach i biede miał . Więc zamontuje tylko jednego. O barwie 8000k ;)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
nie da rady tymbardziej na 2 xenony góra 15 min. i po akumulatorze. był juz osobny temat załozony i oile dobrze pamiętam to nikt tego nie zrobił tylko do akumulatora i na jakiś czas starczy. Ale dla tego efektu w sumie warto miec takie coś

Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, 22:56 przez czapela, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
No nie wiem. Może zamontuje 1 xenona tylko na krótkie. Żeby szedł z samej prądnicy.

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
minarelli_team, Jeżeli podepniesz xenon pod prądnicę, nie będzie Ci w ogóle świecił.Xenon MUSI mieć prąd stały :wink:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ale zależy o czym mówicie o oryginalnym xenonie czy tym po 20zł czyli żarówce

Wykonuje remonty wymiany tuning skuterów biegówek 2t tanio szybko Kraków okolice
gg 25761140

Tytuł:
**

Pojazd:
MichuRX pisze:
ale zależy o czym mówicie o oryginalnym xenonie czy tym po 20zł czyli żarówce

hee? Nie ma żarówek xenon, są tylko żarówki z niebieską poświata, niby są nazywane xenonem ale to jest lipa nie da takiego swiatla jak prawdziwy xenon. Prawdziwy xenon ma żarnik . . Ale tak w ogóle nie montuj 8000 k ponieważ jak sie psy doczepia to wtedy zapłacisz kare, jedynie swiatlo o barwie 4300 k jest białym swiatlem takze moga sie nie doczepiac. 8000 k jest swiatlem niebieskim takze wszystko inaczej wygląda. Xenon podłączaj pod akumulator i zrób z niego światło długie !!!!. Przeciez na co Ci w dzien skoro jest jasno ? Na krótkie daj halogen h3 35W z prądnicy a na długie xenon i jest swiatelko lux ;] . A wszystko zależy od tego jakie masz ładowanie w obwodzie z aku bo ja mam 2 A, a xenon pobiera coś 3,2. ALe jesli podepniesz jeden xenon pod aku to myśle ze nie będzie najgorzej . Akumulator powinien wyrabiać nawet z tego względu ze nie będziesz na nim jeździł cały czas?

Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, 10:16 przez dominixon1300, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
dominixon1300, No jeździć cały czas nie będe. Bo tylko wieczorami. A co do xenona na długim to się nad tym zastanowie. I powiem tatowi żeby mi sprawdził jakie mam ładowanie na aku bo on jest elektrykiem i coś tam pokombinuje. Wole Xenona na krótkich bo na długich rzadko jeżdże.

Tytuł:
**

Pojazd:
Przemyśl sprawe nad tymi długimi naprawde Ci mowie :)

Tytuł:
Zastanowie się. Ale nigdzie nie doczytałem tego, ze xenon musi mieć napięcie stałe. Może podrzucisz jakiś artykuł o zasilaniu xenonów.? Bo nic nie znalazłem w necie.

Tytuł:
**

Pojazd:
Nasz kolega z forum :)
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=47639
Prosze :)
Masz opisane co i jak, A tak wgł przetwornica musi mieć napięcie stałę zeby przerobic je na kilka tys volt , bo żarnik sie pali (nazywany rownież palnikiem) i wtedy jest światło. Ale to jak masz tate elektryka to podłączenie xenonu pod akumulator nie powinien być żadnym dla niego problemem :)

Tytuł:
Mówiłem z nim to powiedział mi to samo co wy.

Tytuł:
Ale nasz drogi kolega Patryk0102, pisał w tamtym temacie, żeby wyprostowac prąd. Przez zastosowanie mostka lub diody prostowniczej. Jeśli bym zastosował takową diode lub mostek i podpioł pod xenon to powinno działać chyba. A u dołu napisał:

Patryk0102 pisze:
ficu, Ale chodzi o to, że ja cały czas na xenonie będę latał także o przeładowanie się nie boję.Twoim zdaniem może to wypalić, takie rozwiązanie czy raczej nie??Mostek będzie odpowiedni?A może lepiej zastosować diodę prostowniczą??: http://allegro.pl/dioda-prostownicza-10 ... 06192.html

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No ok ale jest jeszcze potrzebny regulator i w tedy mostka nie trzeba bo regulator ma juz wbudowany.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna