Dzisiaj jest 26 sie 2025, 5:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Niedawno kupilem roxa. Płynu w chłodnicy nie było zbyt dużo wiec postanowilem dolac. nie wiem niestety jaki był poprzedni płyn i zapytałem się w sklepie o ziolony płyn. Dostałem odpowiedz, ze są dwa borygo i jakis K2. k2 jest uniwersalny i mozna go miszac ze wszystkim, wiec go kupiłem. Nie wymieniałem płynu bo duzo roboty, a za bardzo na to czasu nie mam bo ciągle musze gdzies jechac. Dolałem ten k2 i dzis jak wrocilem do domu i się zatrzymałem zobaczyłem, że spod czaszy wydobywa się para. Zdjełem czasze, ale chyba juz wszystko wyleciało. Chłodnica była strasznie gorąca podobnie jak płyn. Nie wiem czy to normalne w 2-suwach.
Czy powienienm się martwic i wymienic całkiem płyn w chłodnicy czy to nic powaznego ?
Znajomy mmi mowil, ze to moze byc uszczelka w pąpie wody czy tam jakies lozyska...

edit//
Pilna sprawa !!! Jutro musze to roboty jechac i nie wiem czy moge sie takim czyms wybierac.

Ostatnio zmieniony 05 lip 2011, 20:34 przez Ryba8, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
może się zagrzał poprostu alebo zapowietrzyło układ chłodniczy zdejmij wężyk przy pokrywie pompy wody co jest i zobacz czy płyn się leje jeśli tak to znaczy że wszystko ok

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Audi A3 1.8T
Cytuj:
bo jeżeli one stoją to i "wiatraczek" pompy wody stoi,

jakim cudem ma ten wiatraczek sie zatrzymac jak ciagle jest napedzany przez wał? i takie piny? no chyba ze sie połamało takie plastikowe słoneczko to tak.

łozyską są po to żeby nie bylo luzow.

odpowietrzyc najlepszy sposob zdjac z glowicy jeden wężyk i poczekac z 2 sek niech poleci płyn potem wlozyc i zakrecic i juz ;)

Obrazek
~Kliknij~ :lol:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale jakim cudem on mi się zapowietrzył ? To jest niemożliwe. Ja tylko dolałem płynu, a wczesniej było na minimum (może troszke ponizej tej kreski, trudno ocenic)
Skuterem przejechałem kolo 10 km, w tym czasie gdyby nie było chłodzenia to nie wiem co by było z cylkiem :/

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nic by nie było z cylkiem :P Powiem tak, temp 90 C jest optymalną dla pracy silnika.
Wyższa temp delikatnie przyśpieszy jego zużywanie. 2 razy wracałem kilka km bez chłodzenia, raz ukręcił się "wiatraczek" pompy wody, drugim razem koło napędowe pompy.
Ostatnio jadąc do wrocka, nawet zabrakło mi oleju. Jadąc w dwie osoby. Zalałem olej, pojechałem dalej. Przy wymianie łożysk sprawdziłem stan cylka, delikatna ryska w górnej części. Cylek Tec hq, przekonałem się że te tańsze cylki wcale nie są gorsze, malossi nie przeżył nawet połowy tego i padł.

Wykonuję polerkę Gaźników (w środku i na zewnątrz), klamek hamulców, ogółem wszystkich drobnych metalowych/aluminiowych elementów skuterów. Wycinam dowolne wzory w plastiku i metalu.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja po każdym dolaniu płynu, odkręceniu korka minimum 5 min odpowietrzam po moich przygodach z uszczelkami na głowicy. A sprawdź czy kable od pompy idą dobrze może są na odwrót założone.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak.
Przez 2 miesiące było dobrze, a teraz jak innego płynu dolałem to się same zamieniły...

Jak dobrze odpowietrzyc ten układ, slyszalem kilka sposobow, ale nie wiem ktory jest najlepszy. Powiedz jak ty odpowietrzales :p

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
W najlepszy sposób: odpalasz roxa, odkręcasz tą czarną nakrętkę od zbiorniczka wyrównawczego i czekasz 5-10 min, potem zakręcasz i cieszysz się odpowietrzonym układem. Po tym zabiegu chłodnica powinna być dość ciepła, taka letnia że można spokojnie trzymać rękę.

2 sposób to odkręcenie śrubki na głowicy i poczekanie aż poleci płyn. Ten sposób podobno jest skuteczniejszy ale mi się nigdy nie chciało w to bawić.

Jeżeli coś źle napisałem od razu proszę mnie poprawić.

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
zawsze jak nalejesz do pełna cos ci wywali przez korek jak sie nagrzeje bo zwieksza objetosc

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No wlasnie chyba przez ten korek sie para leciałą. teraz zaczął się płyn lec. Dzis jade kolo 100 i k*rwa patrze cos kropi. Chmury ciemne, ale po kałuzach nic nie widac zeby padalo. Patrze na kiere, a tu spod czachy płyn napierdziela jak z kranu... Wrocilem do domu obejrzałem wszystko dokladanie i tylko pod korkiem było mokre. Pewnie jest jakiś nieszczelny, albo cos. Te przewodziki są napewno szczelne i nic z nich nie leci. Chłodnica cała sucha, wiec tez nic tam nie może byc.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale z tą parą to w sumie normalne. Ona mnie juz nie obchodzi. Temperatury w silniku są wysokie dochodzące to 90-100 czyli moze sie zdarzyc ze bedzie parowało.
Martwi mnie teraz ten korek. Oczywiscie, ze pod korkiem bedzie mokro, ale nie tak, ze bedzie się lało ciurkiem. Miałem płynu nalane pod sama kreske maximum. Dzis troche spusciłem i jutro jak bede jechal do pracy to zobacze czy dalej cos cieknie. Dam jeszcze jakąś uszczelke, albo kawałek gumy.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ostatnio mi padła uszczelka pod głowicą, i wtedy właśnie jeden z pośród paru objawów był taki że wywalało mi płyn ze zbiorniczka, lecz wądpie aby u Ciebie było coś podobnego. Nie znam się za bardzo na płynach, ale może po prostu niemożna ich mieszać i po zmieszaniu stało się tak?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Długo mnie tu nie było... co tu się porobiło :( tematy typu mieszanie płynów chłodniczych :/

Wracając do tematu: najprawdopodobniej masz nieszczelny zbiorniczek od płynu chłodniczego. Łączenie między gwintem na który nakręca się korek a samym zbiorniczkiem. Nie zobaczysz tego gołym okiem ale na 99% to to.

Cytuj:
A tysiac obrotow to bedzie cos w stylu prumprum prum prum prum :D xDD

http://bikepics.com/members/grubymalbork/

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
GrubyMalbork, dobra ale czy aż tak by parowało ? Nawet u mnie po jeździe w upały tak gorąco nie było.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No juz nie paruje ;p
jechałem dzis kolo 6 km i było git. Tylko ten płyn wyciekał spod tej nakrętki. Musi byc jakies ujscie powietrza ? Czy moge sobie tam jakąs uszczelke dac czy kawałek detki ?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak, tylko po 20 kilometrach z poziomu Max zleciało mi do poziomu min... To nie jest normalne. gdyby mi wylatywało tyle przez rok czy pol roku to spoko, ale nie co 2 dni...

moge dam jakąś uszczelke wsadzic czy musi miec jakies odpowietrzenie ?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sorki za post pod postem, ale pinla sprawa.

Moge dać tą uszczelke ? Czy ten cały układ chłodzenia musi mieć odpowietrzenie ?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
POwiem ci tyle ze masz gdzies malutka dziurke w chlodnicy na 100%.Miałem tak samo ze jak rozgrzal sie do okolo 70 stopni ciekla woda z chlodnicy i parowalo z pod czachy i plynu ubywalo.A dziurka w chlodnicy byla taka mala ze wywalalo wode dopiero gdy bylo 70 stopni

Stage6 Racing
Hebo New Performer
Hebo Next Generation
Hebo N
Hebo Kevlar
Dellorto PHBG 21mm
Tec Racing

Sprzedam AEROXA !!
LINK http://allegro.pl/yamaha-aerox-racing-s ... 07188.html

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
gdybys doczytal temat do konca to bys wiedial, ze juz ta para nie leci...

Pytanie moje brzmi czy moge dac uszczelke pod korek ? Czy nie dawac bo układ chłodzący musi miec odpowietrzenie jakies ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]