Dzisiaj jest 25 lut 2025, 20:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
dobra głośniki zamówione :D

Moja Maszyna----> http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=223998
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
to do samochodu czy skutera?
jak do samochodu..to odpuść sobie ten gów...peyinga i zainwestuj w jakieś dobre power bassy lub morel tempo..albo hertze dsk..i zamiast tuby wygłusz sobie drzwi matami..dla mnie to robota na półgwizdka ważne ze jest tuba i nowe głosniki..ehh

CZEŚĆ! SRAŁAŚ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
Tylko patrz na wzmacniacz nic lepszego nie pociągnie. A peyingi właśnie nie są złe używałem ich do robienia car audio w skuterze i grały bardzo dobrze to samo wzmacniacze tej firmy mają dobry sprzęt patrząc na to skąd jest ta firma. No właśnie i pytanie do czego to ma być bo jak do samochodu to sprawdziłeś średnicę montażu? :mrgreen:

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

Ostatnio zmieniony 05 lip 2011, 7:07 przez razor99, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
to do skutera kiły hrr, ale nowy wzmacniacz już niedługo będę miał kenwood :mrgreen:

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
jak do kiły to starczą znajomy miał jako audio w skuterze te peyingi

CZEŚĆ! SRAŁAŚ?

Tytuł:
*

Pojazd:
Po pierwsze, to widze, że znawcy CA się tu wypowiadają :mrgreen: :mrgreen: Więc może troszke uświadomię Was :wink: Po pierwsze, co do mocy. Moc maksymalna, a moc RMS, są to dwie różne wartości. Zwracać uwage należy na RMS, a nie na maxymalną. Tanie, gowniane firmy zawsze na pudełkach piszą maksymalna, z której i tak nie da się korzystać. Czasem nawet piszą 200W, a jest to suma mocy maksymalnej dwóch głosników, to już jest przesada :mrgreen: Aha, zwykle RMS to 60% mocy maksymalnej :wink: Teraz co do wzmacniaczy i ich mocy. Tu również nie patrzy się na moc maksymalną. Najczęściej na wzmakach napisane są moce z kosmosu, no i niektórzy się tym jarają, że mają np 750W :mrgreen: A to jest chwyt marketingowy, ponieważ a "moc" to zssumowanie mocy maksymalnej z wszystkich kanałów. Czyli bezużyteczna wartość. Wybierając wzmak, patrzy się nie tylko na jego moc, ale i inne ważne parametry taki jak np. współczynnik tłumienia,ale tłumaczył nie będe co to jest, jeśli ktoś jest ciekaw, to niech sobie poszuka o paraetrach wzmacniaczy. Ale teraz wracamy do mocy. Mamy załóżmy głośniki przednie o mocy 85W RMS każdy, są dwa. Do pełnego wysterowania takiego głośnika wystarczy nam w zupełności wzmacniacz 45-50W RMS na kanał. Dla przykładu powiem tak, że u mnie mam 95RMS głośniki, a wzmak mam 85RMS na kanał i przy bardzo dużej głośności już nie przetwarzają zupełnie czysto dźwięku. Dla przykładu jednak podam inną rzecz. Nie wiem czy zauważyliście, że ludzie często ymieniają głośniki i wsadzają konkretny sprzęt, który gra pod samym radiem. Tak dla przykładu. Oznaczenie radia ma załóżmy 4x50. Czyli jest to radio, które ma wyjście na 4 głośniki i moc maksymalną 50W max na kanał. A w rzeczywistości najmocniejsze jednostki czyli Alpinki z serii CDA mają przy takim oznaczeniu około 15-17WRMS na kanał. Czyli jaki z tego wniosek? Chyba taka moc jak podajecie, nei jest do końca wykorzystana. Owszem, nei powiem, że nie, bo dobre głośniki potrzebują grać pod wzmacniaczem, bo potrzebują kopa, którego radio nie da, ale taki głośniki nie grają ladnie przy małej głosności, sam wiem jak u mnie się zachowują. Wróce jeszcze na moment do parametrów wzmacniacza. Ważnym parametrem jest moc RMS w mostku, ktory wykorzystuje się do subwoofera. Tak dla przykładu u mnie mam wzmak 4-kan i dwa kanały zasilają przedni zestaw odseparowany, a pozostałe dwa w mostku zasilają subwoofer umieszczony w bagażniku :wink: No i trzeba oprócz parametrów patrzeć na jakość, a nie tylko na moc. No i tutaj zaznacze, że JBL kiedyś był dobrą firmą, teraz ten sprzęt przychodzi z chin i jest tylko tak samo drogi jak kiedyś, a jakośc o połowe gorsza.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co do ostatniego zdania nie mogę się zgodzić. JBL nadal trzyma wysoki poziom. Co to mostków to trzeba też zwrócić uwagę że niektórych wzmacniaczy nie można mostkować. Co do RMS to 80% sprzętu ma znacznie zawyżaną. Najprościej jest sobie zmierzyć pobieraną moc a dobry sprzęt będzie mieć mocy wyjściowej 2/3 tego co pobiera. Tak więc nie ma opcji że zajebisty Voice Krafft z allegro ma na wyjściu 200W jak pobiera 20W.

Tytuł:
*

Pojazd:
franca pisze:
Co do RMS to 80% sprzętu ma znacznie zawyżaną.

To zależy jacy producenci. Bo porządne marki nawet zaniżają. Np Rockford :wink:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rowan pisze:
No i tutaj zaznacze, że JBL kiedyś był dobrą firmą, teraz ten sprzęt przychodzi z chin i jest tylko tak samo drogi jak kiedyś, a jakośc o połowe gorsza.

W pełni popieram :)

Sam mam JBL-a 250W RMS , przy wzmacniaczu CarPowera 225W RMS w mostku. Miałem okazje pod ten wzmacniacz podłaczyć Rockford`a Fosgate bodajże 150W RMS i grał o niebo lepiej. Dużo czystszy i soczysty bass :)

PowerBass słyszałem , że też całkiem przyzwoite głośniczki tworzy :) JL-audio również :D Niedługo planuję zmianę na coś z tych firm :)

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
**

Pojazd:
Ja mam małe pytanko otóż: przykładowo mam wzmacniacz 2x75 W RMS i podłączę do tego jeden głośnik o mocy 140 W RMS to będzie grało, czy coś od razu się przepali?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Podłączysz ten głośnik w mostku i spokojnie da rade :)

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
**

Pojazd:
O co chodzi z tymi mostkami i mostkowaniem?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: GOLFS ROYCE TRZECI
piotrek15piotrek pisze:
O co chodzi z tymi mostkami i mostkowaniem?

mostkując zamiast posiadanej mocy np 2x50wat mozesz podłaczy 1x100watt
mniej a mocniejszych głosników (te nowsze wszytkie mają tą mozliwość)

Tytuł:
*

Pojazd:
Jacek987 pisze:
Miałem okazje pod ten wzmacniacz podłaczyć Rockford`a Fosgate bodajże 150W RMS i grał o niebo lepiej. Dużo czystszy i soczysty bass :)
No ja mam właśnie Rockforda P1 teoretycznie 150W RMS, ale podobno one mają sporo więcej, że moce zaniżone są. Ja mam Cruncha, który w mostku ma 300W i przy pełnej głośności subwoofer jest w stanie się całkowicie czysto wysterować. Czy wątpie, żeby miał 150, bo wtedy by pewnie dawno robiegał barwę oraz poszedł z dymem. A co do tego dźwięku, to powiem tyle, że mam strasznie szczelny bagażnik. Tłumienie dźwięku przy pomiarach wychodziło lepsze niż w nowej serri 5 BMW oraz zbliżone do nowej serii 7, a bass jest czuć niemiłosiernie :mrgreen: W lusterkach nic nie widać, tak drżą w rytm bassu :P

Tytuł:
**

Pojazd:
A kojarzy może ktoś ten wzmacniacz: BLAUPUNKT GTA 2 SPECIAL 375W :?: Czego można się po nim spodziewać? Nadałby się do mini car audio?

Tytuł:
*

Pojazd:
piotrek15piotrek, to zależy do czego chcesz go podpiąć... Ale rarytasu się nie spodziewaj....

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
piotrek15piotrek, jak masz wzmacniacz dwukanałowy to bierzesz z jednego kanału odległy "+" z drugiego odległy "-". Albo na wzmacniaczu masz napisane bridge to według tego podłączasz głośnik :) P

Pamiętajcie , że nie każdy wzmacniacz możemy zmostkować :) i pod żadnym pozorem nie mostkować radia samochodowego.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
**

Pojazd:
A warto tego BLAUPUNKTa GTA 2 SPECIAL 375W wziąć za 150 zł z kablami, bezpiecznikiem :?: Oczywiście przechodzony.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie. Nie warto.

Tytuł:
**

Pojazd:
To jeśli ktoś może to niech poszuka jakiegoś wzmaka na. allegro do 150 zł. Minimum dwu kanałowy, który będzie współpracował z tubą około 200 W rms.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna