Dzisiaj jest 05 lis 2024, 11:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam,
posiadam skuter kymco agility rs 4t skuter jest aktualnie na seryjnych częściach blokady zdjęte. Osiągi to 70-75 km/h na prostce przyspieszenie wg mnie słabe.
Wpadłem na pomysł aby skuter troche stuningować lecz przyzwoity tuning trochę kosztuje a osiągi i tak bardzo drastycznie nie wzrosną tzn nie dorównam żadnemu 2t po tuningu i tutaj wpadłem na pomysł a mianowicie przypomniałem sobie o czymś takim jak SWAP i tutaj mam watpliwości gdyż jestem zielony w tych sprawach.
Chciałbym sie dowiedzieć jaki silnik co i jak trzeba by było zmienić w elektryce itp. ogólnie jak wygląda zrobienie czegoś takiego i jak to wychodzi cenowo
Z góry dzięki za odp. Pozdro

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd: Aprilia SR Minarelli Hor. LC
Najlepszy będzie silnik P/G najlepiej w LC. Kupujesz silnik (chłodnice i przewody jeśli to LC), wahacz silnika od P/G i przerabiasz elektryke wystarczy przeciąć 3 przewody z tego co pamiętam i połączyć je z instalacją P/G.

Tytuł:
*

Pojazd:
A ja mysle ze najlepiej bedzie jak kupisz silnik kymco 2t. Też są podatne na tuning, podobno S9 po dobrym tuningu leci 95-100 realistycze, na licznikowe 115

''Idę o zakład dokładnie tak" PFK

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
stachu1922, w Agility jest dolne mocowanie wahacza, w silniku s9 jest górne mocowanie, więc musiałby dospawać nowe mocowanie w ramie. Jeśli miało by to dobrze jeździć i być trwałe to trochę jest z tym roboty.

Szkoda trochę tego skuterka na swap, bo pewnie jest całkiem świeży, niedawno kupiony. Rozważając już swap tak jak wyżej pisał John8walker, najlepiej będzie wziąć silnik p/g. Z silnikiem LC (chłodzony cieczą) będzie więcej roboty z racji na chłodnicę, którą gdzieś będziesz musiał umieścić, dorobić mocowanie do ramy. Przy wersji p/g AC (chłodzonym powietrzem) wystarczy mocowanie od Piaggio i silnik z elektryką, jest to łatwiejsze rozwiązanie. Jeśli już miałbym brać to wolałbym jednak wziąć silnik LC, więcej roboty ale jak już robić to dobrze. Pozostaje jeszcze kwestia umieszczenia zbiornika oleju, chyba, że sam będziesz robił mieszankę.

Z tego co pamiętam w chińczykach mocowanie silnika p/g pasowało bez przeróbek, dlatego jest takie popularne. Jeśli chodzi o Kymco było trzeba trochę przerabiać. Widziałem kiedyś zwykłe Agility po swapie na p/g i szczerze mówiąc nawet to jakoś wyglądało.

Moim zdaniem sprzedaj to i lepiej kup coś używanego w 2suwie za te pieniądze.

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Dzięki za porady i zastanowię się także nad opcją sprzedaży tego skuta i kupienia czegoś właśnie w 2-suwie. Chciałem po prostu wiedzieć jak wygląda zrobienie takiego Swapa ile jest z tym roboty itd. Jeszcze raz wielkie dzięki

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]