Dzisiaj jest 05 mar 2025, 19:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema, potrzebuję rady/pomocy.
W moim NRG po przekroczeniu 50km/h z silnika dobiega głośne huczenie, taki jakby trochę metaliczny odgłos. Zauważyłem, że to przypadłość wielu starszych silników p/g, wiem też, że ktoś na forum miał podobne problemy. Jak je rozwiązaliście, na co zwrócić uwagę?
Dźwięk najlepiej słychać przy utrzymywaniu stałej prędkości powyżej wspomnianych 50km/h (chyba dlatego, że po prostu silnik ciszej pracuje), trochę mniej przy przyspieszaniu. Po odpuszczeniu gazu, nie ważne przy jakiej prędkości dźwięk ustaje, po ponownym dodaniu od razu słychać z powrotem. Im większa jest prędkość, tym donośniejszy jest hałas.
Jedyne co zauważyłem do delikatny luz na kole. Po przyciśnięciu wewnętrznego pierścienia łożyska wałek koła można w nim bez problemu obrócić kręcąc dzwonem.
Dodam, że wymieniane były łożyska na wale, górne na korbie, łożysko koła; ogólnie silnik po remoncie.
Winił bym właśnie owy wałek koła, jednak po puszczeniu gazu obraca się on nadal tak samo, a dźwięk ustaje. Układ korbowo-tłokowy raczej też odpada, gdyż przed 50km/h jedzie chwilę na dość wysokich obrotach, bez żadnych zastrzeżeń.

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc, pozdro.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Booyaka, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
hmm... może ślizgi wariatora ?

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeden jest lekko uchrupnięty, jednak nie w takim miejscu, żeby miało to jakiś wpływ na jego pracę.
Jeśli będą mieli u mnie w sklepie to kupię; jeśli nie to będzie trzeba czekać na wycieczkę do poznania i kupić przy okazji.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
**

Pojazd:
mi tez chuczały i teraz jak bym ci zrobił fotki co sie z nimi stało to bys sie zdziwił ,nic z nich nie zostało

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Moje nie wyglądają na zużyte.

RoQs pisze:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka, heh ja miałem właśnie identycznie w swoim nrg mc1. U mnie sprawę rozwiązało wymiana cylka bo na starym nie wiem czy pierścienie czasem dzwoniły, naprawde nie wiem.

Setup:
- DR evo 70
-Leo Vince ZX
- Zawór membranowy Polini
- rolki 5,6 gram polini
- przedłóżka amortyzatora TNT
- Gaźnik Tec Racing 17,5
- wał RMS Sport
- łożyska na wale Top Racing
http://polskajazda.pl/Motocykle/Piaggio/NRG/118583

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
nie jest to przpadkiem takie jęczenie trybów w przekładni?? mam to samo wymieniłem łozyko koła było git ale nie wymieniłem tego igiełkowego po drugiej stronie wałka a ono miało luz teraz z powrotem mam luz na kole i znów jęczy ;/ zalałem więcej oleju jest ciszej ale i tak jęczy ;/

zmień łozyska w przekładni to są groszowe sprawy tylko ciężko z wyjęciem :)

Obrazek
http://polskajazda.pl/Motocykle/Piaggio/NRG/105979

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
chips, Można to nazwać metalicznym jęczeniem/wyciem.
Łożysko koła wymieniłem, to drugie zostało stare, bo było w porządku.
Ty już zmieniłeś to łożysko? Bo jak dla mnie głównym podejrzanym jest ten wałek koła. Pamiętasz może jaki wymiar ma ta igiełka?
Problem w tym, że potrzebuję skutera na co dzień i to właśnie nim musiał bym jechać ładny kawałek po łożyska :/

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Booyaka, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Albo .... Albo zle skladany silnik ... :/

Slyszalem, ze ludzie wala mlotkiem po wale, nie zakladaja lozysk na wal tylko w karter, zle odprezaja, itd.

Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 18:04 przez maciek805, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
No ja też wymieniałem tylko to od koła 2 tyśki i znów jęczy i znó luz...też go musze używać na codzień i dla tego nie rozbieram. Jestem pewien że to jest przyczyna u mnie ale nie wyjmowałem łożyska i nie wiem jaki to ma wymiar.

Jak byś sie za to zabierał to był bym wdzięczyn jak byś podesłał wymiary...może też się kiedyś za to wezme ;p

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
maciek805, Za kogo Ty mnie masz? :wink: Co złego we wkładaniu łożyska w karter, tj wbijaniu na prasie? Zawsze tak robiłem i nigdy z tym problemów nie było. Resztę załatwiam "profesjonalnym" sprzętem do montażu. Silnik na oczy młotka nie widział, no chyba że się gdzieś na ziemi walał :lol:
Tak się niestety składa większość skuterowych silników, ale nie mój. Po składaniu moim sposobem nic nie trzeba odprężać, a wał po muśnięciu palcem się swobodnie obraca.
chips, Więc możliwe, że winna będzie sama ośka koła. Jeśli przypuśćmy u Ciebie obracała się w łożysku to ono też musiało się lekko zjechać i dlatego krótkotrwale pomogła wymiana na nowe. Jak już się będę za to zabierał to pomierzę mikrometrem i będę wiedział na 100%. Ale tę ośkę można było ręką bez wbijania włożyć. Tylko teraz jak z tym wałkiem dalej działać? Chromowanie albo nabicie tulei coś pomoże?
Znajdę czas to podjadę tam gdzie szlify robią. Ewentualnie jak wyda, to będzie można go przetoczyć i dać łożysko z mniejszą średnicą wewnętrzną.
Jeśli ogarnę temat to dam znać, jednak czekam dalej na jakiekolwiek wypowiedzi, które mogły by mi pomóc.
pozdro

RoQs pisze:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
No u mnie tak samo chodziło że dąło rade sam wałek obracać. Niby tak nie powinno ale jak choć lekko naciśniesz wałek (pod cięzarem skutera..) to i tak z łożyskiem bedzie chodził. Nie wiem może to tak piaggio zrobiło nie dokładnie ale już w kilku starych p/g się z tem spotkałem.

Nabicie tulejki?? hmm.. myślisz żeby nabić tulejke i dać inne łożysko większe w środku? troche kombinowania. Chromowanie może i tak bo tu tylko kilka setek a nawet i nie setek potrzeba. A może taniej kupić na mielochu wałek? tylko nie wiem czy to do starych p/g jest.

Myśle że podstawą jest wymiana WSZYSTKICH łożysk!! a wałek zostawić na koniec. łożyska tak czy siak trzeba zrobić. A jak się znów sypnie ;/ to myleć o droższych rzeczach czyli wałek
No chyba ze masz jaki patent na tanie skaowanie "luzu" mioędzy wałkiem a łożyskiem ;p

Obrazek

Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 22:15 przez chips, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
A ja mówiłem Boyaka że u mnie było identyko i zmieniłem cylinder to znikło. Pierścionki było słychać jak dzwoniły gdy z wysokich obrotów spuszczałem na takie pierdzenie lekkie lub całkiem gaz a gdy znów przyspieszałem nie było nic słychać. Zobacz może pierścienie do wymiany.

Setup:
- DR evo 70
-Leo Vince ZX
- Zawór membranowy Polini
- rolki 5,6 gram polini
- przedłóżka amortyzatora TNT
- Gaźnik Tec Racing 17,5
- wał RMS Sport
- łożyska na wale Top Racing
http://polskajazda.pl/Motocykle/Piaggio/NRG/118583

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka, niestety nic Ci tu nie pomogę,ale powiem Ci tylko,że kumpel też miał mc2 te starsze i miał identyczny problem,lecz jeździł tak,zrobił 20tyś km i nic się nie działo:) Nie mam pojęcia co to;)

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka u mnie było cos podobnego dźwięk coś takiego jak ocieranie metalu i był to korektor momentu, który szorował o karter aż zrobił w nim rowek chyba cos koło 5 mm sprawę załatwiło podłożenie na wałek (tylko nie od strony karteru ale na wcześniejszym progu) miedzianej tulejki zrobionej z przewodu chyba 2 mm i teraz nic nie ociera i chodzi jak należy

sliderek STUNT 70ccm <3
--> viewtopic.php?t=311794 <--

STUNT SKUAD 2013 wbijać !
http://www.youtube.com/watch?v=5fghBWYNbX4
sprzedam crash pady ! gg 4561098

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja bym szukał winy w przełożeniach, ich łożyskach i w oleju przekładniowym

Moj Energyk :D viewtopic.php?t=150866

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka, Miałem identyczny problem. Winą było łożysko koła. A co do tego czy ten wałek ma idealnie wejść w łożysko? tak. Na poczatku włożysz rękoma ale zostanie jeszcze 1cm max 1.5 cm i musisz nabić to bo inaczej nie założysz dekla . Jeszcze zapytam masz luz na tym wałku gdzie przykręca się korektor , sprzęgło i dzwon sprzęgła ??

BEST NRG!!!! FUCK AEROX OR SPEEDFIGHT!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
jeśli są luzy na kole to sprawdź łożyska.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
chips, Po nabiciu tulei przetoczył bym sobie na taki sam wymiar; z resztą łożysko koła jest nowe, więc niech zostanie.
Nie widzę też sensu kupowania nowego wałka, skoro jest jakiś patent, żeby coś z nim zrobić. Muszę tylko pogadać z bardziej doświadczoną osobą jak to wygląda od strony technicznej.
Jak już będę coś robił to pójdzie komplet nowych łożysk i regeneracja wałka, jeśli będzie tego wymagał. Wszystko przy pomiarach wyjdzie.
Radkowy, Mogłeś chociaż przeczytać, co miałem do napisania. Silnik jest po remoncie, w dodatku jest to LC, więc trudno usłyszeć pierścienie.
U mnie dzwoni podczas przyspieszania, u Ciebie z tego co piszesz było odwrotnie.
DrivterGSI1, Trochę to jest irytujące, w dodatku możliwe, że skuter pójdzie w świat, a nie dużo zostało, żeby doprowadzić go do idealnego stanu. Szkoda było by sprzedawać silnik po remoncie za pół-darmo, ponieważ została jakaś drobnostka.
Pawik095, Korektor jest w porządku, nie obciera.
Morpheus, Jak pisałem, wymiana łożyska koła nie pomogła. Być może za późno trafił w moje ręce i coś się dalej posypało. Na ośce sprzęgła nie ma luzu. Na kole luzu jest tyle co nic. Olej oczywiście był wymieniany.

@edit
Dzisiaj rozebrałem przekładnie. Wałek od koła ma luzy przód-tył i obciera raz o karter, raz o pokrywkę przełożeń. Tylko nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Zębatka na tym wałku, pomimo segera też ma trochę luzu (to jest normalne?). Spróbuję dotoczyć jakieś dystanse z poliamidu/brązu i zobaczę czy pomoże. Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczny.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Booyaka, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]