Siema ! Kupiłem jakiś czas temu od znajomego skuter, yamahe jog 1994 rocznik, dzisiaj chcialem go przeczyscic i sprawdzic dlaczego na filtrze powietrza znajduje sie czesto jakis plyn ( benzyna, olej, ????, ??? ) Sciągnąłem plastiki wszystko ok, rozkręciłem filtr,był bardzo uwalony różnymi rzeczami, wyczyściłem go, potem spowrotem założyłem ale w srodku byl wilgotny wrecz troche mokry, druga rzecz to ze wykrecilem śrubkę na poniższym zdjęciu bo myslalem ze trzeba ją odkrecic zeby sciągnąc filtr, potem ją zakrecilem ale chyba mocniej lub lżej, wszystko zlozyłem, odpalam skuter a on ledwo jedzie, normalnie jezdzi 65 km /h a teraz jezdzil 30 i tak bardzo dziwnie chodzil, pojechalem do sklepu, rozpedzil sie trudniej ale do 60 km/h ale jak puszczalem gaz i sie zatrzymal to momentalnie gasł, czy przez te ww rzeczy moglo się coś stać ?
Poza tym mam pare innych pytan,
• filtr jest juz stary i chcialbym go zmienić na lepszy, jaki wybrac i jak sie go montuje i czy bedzie trzeba coś regulować
• mam bardzo zniszczone opony ( 3.00 - 10 ) jakie opony polecacie i czy można by wrzucić troszke większe i czy pogorszylo by to v-max ?
• czy przedłużka do amortyzatora podnosząca tył pogorszy jazde skuterem ? ( chodzi mi o to czy bedzie mniej stabilny etc )
• mam skrzywione troszke kolo w stosunku do kierownicy, jak to naprawić, czy może zawieść do serwisu i ile to by kosztowało ?
• co za niewielką cene można by zmienic aby poprawić osiągi skutera
• czasami jak jade pare km przy v-max to strasznie smierdzi skuter i sie strasznie nagrzewa, czy mozna coś z tym zrobić ?
• czy tłumik poprawia osiągi skutera i ile kosztował by tani niedrogi tlumik ktory by nadawał lepszy glos do skutera ?
• czy jest możliwość zmienienia hamulców na tarczowe i ile to by kosztowało i czy da rade samemu to zrobić ?
• czy znacie jakąś strone z ktorej dało by rade kupić nowe lub prawie nie uzywane plastiki do tego skutera ? bo moje są zniszczone i troszke polamane.
• jakim lakierem/farba/sprayem malować plastiki w skuterze
Tutaj daje fotke takiego samego modelu jak mój :