Dzisiaj jest 18 sie 2025, 17:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dopływ Oleju
**

Pojazd:
Pytanie tyczy się dopływu oleju do silnika - Foto
Obrazek

I tak - jedynką jest oznaczony filtr oleju i cały przewód który zdaje się prowadzić obok silnika - natomiast błękitnym kolorem oznaczony wężyk "powrotny" który idzie do gaźnika i zielonym jest oznaczone gdzie wchodzi - foto
Obrazek

Tam oto wchodzi i oto przedstawiam moje pytanie - czemu służy dopływ bezpośredni z baku
i czy podczas wlewania się oleju do gaźnika on zawsze musi się zmieszać w gaźniku i czy bez użycia benzyny - wprost czy podciśnienie jest wystarczające ,aby go bez benzyny zassać
PS: Zamierzam tam włożyć LPG bo 6 L /100 to już przesada .
*NIE chcę tutaj żadnych odpowiedzi typu po chu... ci gaz itp. to nie jest tego tematem.
Tutaj chodzi tylko o wyjaśnienie dopływu oleju wszelkie tego typu ot proszę nagrodzić.

Dzięki

POzDraWiAm

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wężyk z filtrem (na zdjęciu - 1) wychodzi ze zbiornika oleju i jest podłączony do dozownika, który znajduję się trochę poniżej cylka. Z dozownika wychodzi przewód powrotny, który jest cieńszy i ten przewód jest podłączony do gaźnika, zaznaczyłeś to na drugim zdjęciu.
Jeżeli chodzi o to wciąganie oleju przez dyszę wydaję mi się, że to się nie sprawdzi...
Raz że olej jest dosyć gęsty, a dwa, że dozownik podaje go w odpowiedniej proporcji do ilości benzyny w komorze pływakowej.
Ta dawka jest bardzo mała i jeżeli nawet udałoby się to, że podciśnienie będzie wciągać sam olej przez dyszę (w co wątpię) to może wystąpić coś takiego, że w momencie gdy oleju będzie za mało w komorze pływakowej to zabraknie smarowania i zatrzesz cylek.
Ryzykując możesz zrobić próbę i zalać komorę pływakową do pełna olejem. Wtedy będzie go odpowiednio dużo żeby podciśnienie mogło go zassać tylko w ryzyku pozostaje dalej kwestia czy zassie :wink:

Jak ci spala 6l to po pierwsze regulacja gaźnika, jak masz serię to daj mniejszą dyszę (np. 60 bo wystarczy). Jak nic to nie da sprawdź zawór membranowy, ssanie czy cały czas nie jest otwarte i podaje paliwo i czy gaźnik nie jest gdzieś uszkodzony co może wpływać na zmianę ilości podawanej mieszanki. Bo naprawdę szkoda silnika na LPG :)

Polska Jazda - http://polskajazda.pl/Profil/65541

Był:
- TKR 1998r.
- RUNNER 2000r.
- SR 2001r.
- SPEEDFIGHT 2 2004r.
- RIEJU RR SM 2007r.

Obecnie:
- Szukam...

Jazda !! xD

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 21:47 przez David95Tkr, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**

Pojazd:
Nie rozumiem tylko jednego dlaczego szkoda silnika dla lpg ?? Przy odpowiednim ustawieniu oleju mogło by to sprawnie chodzić.
A gaźnik membranę i resztę już dawno sprawdziłem dysza jest 60 !!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie chcę się tu kłócić, bo nie ma o co jednak, podliczając koszty + sporo roboty z taką instalacją to nie warto tego zakładać. Tłok pracując bez benzyny będzie łapał większą temperaturę, w AC nie masz czujnika to nawet nie będziesz wiedział kiedy się zacznie przegrzewać. Poszukałeś na necie coś o tym zakładaniu gazu, jakie są opinie na ten temat? Jaki masz rocznik i przebieg Vivy, bo może coś innego wpływa na takie spalanie?

Był:
- TKR 1998r.
- RUNNER 2000r.
- SR 2001r.
- SPEEDFIGHT 2 2004r.
- RIEJU RR SM 2007r.

Obecnie:
- Szukam...

Jazda !! xD

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 22:04 przez David95Tkr, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
Tak ale co w takim razie ??
A części mam swoje używane czyli oprócz roboty nic nie tracę ;P
Rocznik 2004 a przebieg 18000 ale niedawno 70 było włożone (PS:Spalanie nie uległo zmianie)
Przegrzewać bez benzyny o.O zawszy myślałem ,że prawo fizyki w gazie tj. Nagły spadek ciśnienia powoduje zamrożenie / spadek temperatury . A jako ,że chcę tam włożyć parownika na wodę który zasilić może 100 kW silnik to zasilany powietrzem spokojnie całkowicie nie zamarznie przy zasilaniu jednostki maksymalnie 12 konnej. A ogólnie rzecz biorąc to właśnie z przyczyny braku oleju a nie benzyny może się zatrzeć - ale skoro tu kolega mówi ,że jest tam pompka na podciśnienie to z tego oto wynika iż olej nadal na potrzeby silnika będzie płynął .Mi się wydaje ,że przy syntetyku może się udać co wy na to ?

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 22:12 przez Szychan, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
70 jakiej klasy, jaki producent??
Przy cylku 70ccm zostawiłeś dyszę 60 ?? :shock:

Był:
- TKR 1998r.
- RUNNER 2000r.
- SR 2001r.
- SPEEDFIGHT 2 2004r.
- RIEJU RR SM 2007r.

Obecnie:
- Szukam...

Jazda !! xD

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 22:08 przez David95Tkr, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**

Pojazd:
PS: Przeczytaj edita
Nie oryginalna była 50 a cylek z top racing.
Ale zmiana cylka nie miała wpływu na spalanie.
Teraz mam pół syntetyk .

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 22:16 przez Szychan, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**

Pojazd:
Temat został niedokończony.
Sory za ppp ale nie mam wyboru .
Czy ktoś mógłby się jeszcze odnieśc do tego oleju >>??<<

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]