Dzisiaj jest 23 lut 2025, 11:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam, posiadam Speed'a z rocznika 2002, w wersji WRC 307 chłodzonego cieczą. Nie dawno wymieniałem w nim wentylator wariatora, wał korbowy, simmerigni.

Pierwszy Problem:
Zamontowałem nowy filtr stożkowy firmy Heliox (Chrom) 28mm, nie zmieniałem dyszy w gaźniku, kiedy odpalam skuter i stoi on na stopce, przekręcam manetką gazu do końca, rozpędza się normalnie, kiedy wsiąde i jade, lekko przekręcam rozpędza mi się do 20-30 km/h, kiedy przekręcam mocniej - traci siły i w rezultacie słabnie. Co musze zrobić, aby skorygować ten problem?

Drugi Problem:
Chodzi tutaj o świece zapłonową. Jaka świeca powinna idealnie zostać dopasowana do tego modelu skuterka? Czy NGK BR7HS - jest dobrze dobraną świecą? Ostatnio siedziała w nim NGK BP7HS - jednak teraz nawet nie drgnie na niej

Trzeci Problem:
Chodzi o elektrykę. Z przodu w reflektorze zarówno jako światła dalekie jak i normalne, siedzą żarówki marki Philips 12V 35/35 W, czy takie mają siedzieć? Czy jakaś powinna być inna? Kłopot w tym,że po odpaleniu skuterka, działa tylko tylnia żaróweczka STOP, gdy się naciska hamulec, oraz oba kierunkowskaze - tył jak i przód. A światła przednie w ogole nie świecą - dopiero przy naprawdę mocnych obrotach - lekko zapala się żaróweczka. Czy to od krótkich czy to od długich świateł.

Czwarty Problem:
Ciąg dalszy elektryki, mechanik powiedział mi, że brakuje w nim tzw: "ładowności". Chodzi tutaj o to, że jakaś czynność w silniku (tzw. Modyfikator napięcia) nie pełni swojej roli, lub szczotki, które znajdują się na kole silnika przez co, akumulator szybko rozładowuje się. W rezultacie ponoć, nie ma przednich świateł. Czy wiecie jak taki - MODYFIKATOR NAPIĘCIA, się nazywa w Speed'zie? oraz co trzeba zrobic?

Z góry dziękuje za pomoc. Przyjmuje w każdej postaci:
- na gg
- email'em (pepek_elk@poczta.onet.pl)
- postem w tym temacie

TO PILNE. :roll:

Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 22:21 przez pepek_elk, łącznie zmieniany 4 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ad3 :arrow: Żarówki 35W x2 są prawidłowe dla tego skutera.
Światło stop,kierunki i ładowanie aku są zasilane z jednej i tej samej grupy cewek.Światła drogowe idą z innej grupy.Brak ładowania I jednocześnie bardzo słabe świecenie drogowych wskazuje że może być zwarcie na kablach tych 2 grup.
Ad4 :arrow:
pepek_elk pisze:
Modyfikator napięcia)
Chodzi regulator napięcia zwany potocznie ,,regler".Inną sprawą jest to że w skuterze nie ma szczotek.Jest normalna prądnica-iskrownik+magneto i to one wraz z cewkami jest ,,sprawcą prądu".Regler może też być przyczyną ale proponuję najpierw się upewnić czy nie ma tego zwarcia.Jazda w takim stanie instalacji może skutkować spaleniem wszystkich cewek odpowiedzialnych za całe oświetlenie więc dobrze było by powstrzymać się od tego do momentu usunięcia usterki.

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Heh jeżeli masz oryginalny cylek i gaźnik to nie potrzebnie stożek kupowałeś:P Taki sam miałbyś rezultat jak byś bez żadnego filtra jechał :P Tylko tyle że by ci do gaźnika paprochy powpadały.

Yamaha Aerox 2006r
Cylinder Hebo Manston Replica
Wariator Polini super 9 rool
Sprzęgło Stage6 tourque control
Gaźnik 21mm
Wydech Yasuni C16
Wał Polini EVO I
Pasek malossi Kevlar
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p ... 4d2#156713

*

Pojazd:
Witam, mojego Speed'a strasznie muli jak na LC, dopiero gdy sie rozgrzeje mozna powiedzieć, że chwilami jest lepiej, ale to i tak jeszcze nie to, a więc problem w tym, że manetke moge jedynie do 1/3 ruszyc, bo gdy przekręcam dalej to spada z obrotów i zwalnia. I mam teraz pytanie, która z tych rzeczy może mieć na MOC wpływ:

a: zabity katalizator w wydechu (trzeba przewiercic wydech?)
b: brak kompresji? (jak to sprawdzić?)
c: stary moduł zapłonowy (lepiej wymienic na nowy?)
d: krzywa iglica gaźnika
e: tymczasowo brak ładowności skutera
f: wstawiony filtr stożkowy, bez zmiany dyszy na większą w gaźniku
g: źle ustawiony gaźnik (dawka paliwa i dawka powietrza?)

Proszę o pomoc :) Pozdrawiam

Tytuł: ELEKTRYKA
*

Pojazd:
Mam prośbe, jeśli ktoś posiada JAKIEKOLWIEK iNFORMACJE - SCHEMATY, proszę o udzielenie SCHEMATÓW i INFORMACJI na temat PRĄDNICY i REGULATORA NAPIĘCIA w Peugeot SPeedfight II LC. Z góry dziękuje i czekam na LINKI - INFORMACJE. OGÓLNE.]

Pozdrawiam

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Bandit 400
Wstawiony filtr stożkowy bez zmiany dyszy na większą, oraz źle wyregulowany gaźnik.

Wyreguluj gaźnik i na pewno będzie lepiej :P

Obrazek

Tytuł: Elektryka
*

Pojazd:
A czy fakt ten, iż skuter nie ma ładowności, chodzi o to, że prądnica jest skopana i nie daje napięcia, moze mieć wpływ na moc skutera? Bo chwili obecnej czekam aż elektryk upora się z naprawą pradnicy... :roll:

i czy aby wmontować >> Dzwon sprzęgła Polini Evolution
Gilera... d.107mm; potrzeba mieć sprzęgło firmy Polini, czy dzwon pasuje pod jakiekolwiek sprzęgło??

Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 20:31 przez pepek_elk, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
pepek_elk pisze:
skuter nie ma ładowności,
ŁADOWANIA :wink:
Moc silnika wynika z kompresji,pojemności cylka,gaźnika i tłumika.Prądnica nie dodaje KM tylko obciąża silnik przy włączonych odbiornikach prądu czyli go osłabia i powoduje większe zużycie paliwa.

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 21:40 przez Mycen, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
pepek_elk, Dzwon pasuje do sprzęgieł d.107 czyli takiego jak jest w peugeot'ach. Podejdzie do seryjnego tylko jak ma chropowaty środek to szybciej zedrze ci okładziny ;).

Setup:
-Cylinder Polini sport 70 48mm
-Gaźnik 17.5mm
-Wydech Leovince ZX
-Filtr Polini Air Box
-Króciec top racing 21mm
-Wariator Malossi Multivar
v-max 95km/h

Tytuł: Peugeot
*

Pojazd:
dzięki Panowie za informacje ;D przyznam się, że w tej kwestii jestem jeleń;P bo wcześniej miałem 4T :P a one znacznie róźnią sie od 2T, a tuningiem tym bardziej ;P

Tytuł: elektryka
*

Pojazd:
Witam, mam pytanie: Jak nazywają się cewki przy prądnicy, bądź zawarte w prądnicy ?? i ile ich jest e peugeocie:). Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]