To że masz 70ccm czy 80ccm czy 600ccm nie ma znaczenia przy odpalaniu skutera (czy motocykla) z rozrusznika, coś jest z nim nie tak lub też coś z jego instalacją, akumulatorem. Może czas go wymienić? Sprawdzić trzeba by było jego szczotki, sprzęgło i wszystkie części. Może dostaje za mało prądu? Trzeba odkręcić pokrywę jeśli chodzi o kopniak i przesmarować całość i sprawdzić stan wszystkich ząbków, trybów i sprężyny. Możliwe że ten dźwięk metaliczny to jakaś nie dokręcona śrubka czy nakrętka lub też coś w tłumiku? Może to właśnie coś w przekładni dzwoni. To przy gaszeniu to zależy jaki to dźwięk, nigdy się z czymś co przeskakuje nie spotkałem, mógłbyś to dokładniej opisać? Może jesteś po prostu przewrażliwony? Niestety ten zegarek taki jest, psuje się dosyć szybko jego podświetlenie bo para dostaję się do niego i przepala diody. Taki już jest i nic nie poradzisz. Aby naprawić jego "tracenie" czasu musisz odkręcić plastik który trzyma licznik i wykręcić z licznika ten zegarek. Jak go wykręcisz to musisz odkręcić miejsce w którym masz tą klapkę z baterią i tam musisz spowodować większy docisk tej bateryjki. Ja wykonałem to u siebie za pomocą kawałka papieru i działa już pięknie przeszło rok
. Przednie amortyzatory (lagi) można kupić nowe ale są też uszczelniacze do nich, można je kupić i wtedy trzeba je wymienić razem z olejem który jest w środku. Jak się nie znasz to lepiej oddaj to do jakiegoś mechanika czy coś bo to nie jest łatwe zadanie. Amortyzator z tyłu to część mało zużywająca się, jedynie co może się psuć to jego tuleje gumowo stalowe(silent blocki). Taki amortyzator jeśli czujesz że źle szwankuje(nie odbija, dobija do końca na małych nierównościach jadąc solo) możesz kupić nowy lub też używany ze skutera z rozbiórki. Spróbuj zwiększyć naciąg linki hamulca, masz przy kolę taką linkę, ale nie dokręcaj jej do końca. Jeśli to nic nie da to masz do wymiany szczęki... W sumie po 20,000 przebiegu to raczej nic dziwnego. Jak na tak wylataną maszynkę to stosunkowo dobre osiągi i na pewno można mieć frajdę z jazdy na niej ;). Jeśli miałbyś okazję to pozmieniaj wszystkie łożyskowane elementy a na pewno skuterek się nie obrazi, czyli łożyska kół, łożyska główki ramy itp.