Dzisiaj jest 08 lut 2025, 7:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 227 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
I co to da?
I tak nie będzie zarejestrowany tak jak powinien.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
HenieQ, dobrze "miszczu" to nie forum dla "jestem niezadowolony cokolwiek zrobią"
Jak masz problem to droga wolna! zrób A1 albo wcale.

http://www.facebook.com/KubaStunt - SPRAWDŹ TO!!

Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 18:53 przez kubaaxd, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja tylko kulturalnie wyrażam swoje zdanie.
A1 nie robię i nie zamierzam robić.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
kubaaxd, nie bronie go ale rozumiem, co z tego że może jeździć czterokołowcami jak jego smart się do tego nie zalicza..? I nie dziwie się że nie jest zadowolony, ja też bym nie był.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
DabekGK, chłopie czytałeś dokładnie,ze zrozumieniem? bo nie wydaje mi się.
"za czterokołowca zostanie uznany nie tylko quad, lecz także mały samochód do 550 kg. Choć z punktu widzenia prawa nie będzie on "samochodem".

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
kubaaxd, a mi jednak się wydaje, że czytam ze zrozumieniem. Będzie musiał przerejestrować swojego smarta żeby był zarejestrowany jako: pojazdy samochodowe inne :roll: - A to nie musi być koniecznie taką prostą sprawą.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
DabekGK, to będzie takie same jak na B1,tylko inna nazwa.
Jeśli jest problem,to niech kupi już zarejestrowane jako samochody inne,nikt nie każe mu samemu rejestrować,niech czeka powiedzmy do marca to już na pewno jakiś będzie.

Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 23:55 przez kubaaxd, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wychodzi właśnie, że to Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem, poza tym mam już Smarta ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
HenieQ, to w twoim przypadku to peszek :<

Tytuł:
*

Pojazd:
kubaaxd pisze:
DabekGK, to będzie takie same jak na B1,tylko inna nazwa.
Jeśli jest problem,to niech kupi już zarejestrowane jako samochody inne,nikt nie każe mu samemu rejestrować,niech czeka powiedzmy do marca to już na pewno jakiś będzie.

Nie chcę nic mówić, ale wypowiadasz się jak nic nie wiesz i jesteś strasznie denerwujący. Poczytaj trochę o kat. L7e i się popytaj czy da rade daihatsy/smarta/malucha czy co tam innego na B1 teraz jest zarejestrować... Nie chce mi się tego tłumaczyć, bo dużo pisania jest, ale wiedz, że jedynie Aixama-mi czy Ligierami max sobie pojeździsz :)

Na przyszłość radzę Ci wyrażać odrobinę szacunku do wypowiedzi innych, a zwłaszcza wtedy kiedy oni, a nie ty mają rację... :|

I nie czytaj wiadomości na takich portalach jak gg, bo to śmiech na sali tylko weź kodeks ruchu drogowego...

Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 10:16 przez mosm39, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dobra wiadomość dla naszej młodzieży !!! Można dalej jeździć samochodami na B1.
W przepisach nie ma dziś definicji czterokołowca. Pojawi się 11 lutego 2012 r., czyli w dniu wejścia w życie ustawy o kierujących pojazdami, która przewiduje, że prawo jazdy kategorii B1 będzie uprawniało właśnie do jazdy czterokołowcem. Wiele osób obawia się, że w związku z tą zmianą kat. B1 będzie uprawniała tylko do jazdy quadem. Tymczasem dziś z tą kategorią można prowadzić także samochody, których masa nie przekracza 550 kg.

Egzamin na kat. B1 można zdawać już po ukończeniu 16 lat. Młodzi kierowcy przerabiają więc np. fiaty 126p, by mieściły się w limicie wagowym 550 kg. Dzięki temu mogą legalnie jeździć autem na dwa lata wcześniej niż posiadacze normalnych aut.

Właściciele pojazdów do 550 kg obawiają się teraz, że nowa definicja czterokołowca spowoduje, iż nie będą mogli prowadzić aut z prawem jazdy kat. B1. Nowa definicja czterokołowca to „pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza 550 kg w przypadku przewozu rzeczy lub 400 kg, jeżeli służy on wyłącznie do przewozu osób”. Taka definicja może sugerować, że czterokołowcem będzie jedynie quad.

Na gruncie obowiązujących przepisów takiej wątpliwości nie ma: z kat. B1 można jeździć trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg z wyjątkiem motocykla. Nie zostały wyłączone z niej samochody osobowe.

Resort uspokaja
Wątpliwości rozwiewa Ministerstwo Infrastruktury, które uspokaja, że po 11 lutego 2012 r. właściciele małych pojazdów o masie do 550 kg nadal będą mogli nimi jeździć, legitymując się jedynie kat. B1.

– Po wejściu w życie ustawy osoba posiadająca prawo jazdy kategorii B1 będzie mogła poruszać się wyłącznie pojazdem określonym dla tej kategorii. Nie będzie mogła kierować samochodami osobowymi. Z tym że nie wszystkie dostępne na rynku „małe samochodziki” są samochodami osobowymi – mówi Mikołaj Karpiński, rzecznik Ministerstwa Infrastruktury.

I dlatego właśnie zmiana definicji czterokołowca nic nie zmieni. Jak bowiem wyjaśnia Ina Ogonowska z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, czterokołowce także po 11 lutego 2012 r. będą rejestrowane jako „pojazdy samochodowe inne”. Tak więc nowa definicja, która wyklucza z definicji czterokołowca samochody osobowe, nie spowoduje, że osoby posiadające kat. B1 nie będą mogły prowadzić aut o wadze do 550 kg.

Wprowadzenie definicji czterokołowca miało na celu objęcie przepisami coraz bardziej popularnych quadów. Okazuje się, że większe pojazdy tego typu były rejestrowane jako pojazdy samochodowe, a małe jako motorowery.

Quad nie na autostradzie
Zmiany określają także inne zasady dotyczące poruszania się takimi pojazdami. Małym samochodem, którym obecnie można jeździć, mając kategorię B1, w tym także quadem, kierowca nie wyjedzie już na autostradę. Żadnym czterokołowcem nie będzie można poruszać się po drogach ekspresowych.

Ponadto po zmianach, tak jak obecnie motocykliści, kierowcy czterokołowców będą musieli założyć kaski ochronne. Nie oznacza to jednak, że prowadzący samochód konstrukcyjnie przystosowany do kat. B1, będzie musiał założyć kask. Nowe przepisy bowiem określają, że nie trzeba korzystać z ochrony głowy na takich pojazdach, jeżeli dany model będzie fabrycznie wyposażony w nadwozie zamknięte i pasy bezpieczeństwa.

266 tys. osób w Polsce ma prawo jazdy kategorii B1

Podstawa prawna

Ustawa z 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz.U. nr 30, poz. 151 z późn. zm.).

Tekst skopiowany z innego forum.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
PawełVitality, mam nadzieje,że tak będzie. :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie ogarniam tego, wiec bedzie można jezdzic na Kategorie B1 pojazdem 4 kołowym do 550kg ? Np maluch po przeróbkach ?

Szuriken

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Raptor R700 i 80 Cab
Co to w ogóle za fama poszła, że nie można robić B1 i jazdy wycofują? Kumpel nie dawno ustawił sobie na grudzień egzamin na B1 :?

razor99 pisze:
muszę prowadzić jedną ręką bo już na obie ręce nie mogę

- Bo?
razor99 pisze:
bo jak waliłem to miałem zgiętą rękę w łokciu oraz w nadgarstku

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mieli 'niby' od 11 lutego wykluczyć samochody osobowe z kategorii B1.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Z4 E85/530dA E60 M-Tech/Sierra
U mnie tylko w jednej szkole jazdy można robić B1, i przed obawą w związku z nową teorią zapisało się u nich na kurs 70 osób :shock: , a mają tylko jeden samochód.

Obrazek

Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 22:43 przez Borek96, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Borek96, każdy się teraz pcha,żeby nie zdawać po zmianie. :D

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
U nas normalnie robia B1 ;) Duzo osob sie zapisuje aby ominac nowe przepisy dlatego koles u ktorego robilem prawko specjalnie kupil Daihatsu bo ma tak duzo chetnych ;)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
kubaaxd - co ty za famy opowiadasz ?
Piszesz ,że za czterokołowca zostanie uznane auto osobowe jak w nowym rozporządzeniu na b1 wyklucza się auta osobowe, motocykle, ciężarówki xd
Oczywiście ,że będzie można jeździć autem na b1, wystarczy ,że zarejestrujecie go na czterokołowca, przewalicie wage na mniejszą niż 400kg (przewóz osób, chyba ze chcecie jeździć sami to 550kg) no i teraz pytanie, bo wprowadzają takie coś żeby prowadzić czterokołowca trzeba jeździć w kasku, czyli w aucie z kaskiem ?.. W sumie to można zarejestrować Scanie na motorower, zmiana w dowodzie rej i jest ok. Sam zrezygnowałem z B1, jestem na kursie na A1.
Przynajmniej wiadomo do czego ta kategoria uprawnia iwgl, a nsr na pierwsze prawdziwe moto nie jest złe. No i zdaje na nowych - do odważnych świat należy ! :)

są samochody zawodne, niezawodne i jest mazda;]

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
lazar, przecież podobno w przyszłym roku nie będzie dało się zdać prawka na motor?

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 227 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna