Dzisiaj jest 30 sty 2025, 23:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cześć
Otóż mam taki problem, dzisiaj jadąc skuterem Kymco People S 50, nagle ni z tego, ni z owego skuter stracił moc, normalnie daję zawsze po garach, licznikowe około 90km/h, a tutaj nagle spadek do 50km/h, i gdy dodaję gazu słabnie, więc muszę jechać te 50, lub zatrzymać się na kilka minut, i później znowu przez kilka minut mogę go cisnąć, dodam tylko, że akurat dzisiaj temperatura otoczenia to 25s w cieniu, wiec w słońcu będzie jakieś 32s
Mam tuning na poziomie sport, cylinder Malossi 70ccm przejechane 1300km, sprzęgło Naraku, rolki miałem standardowe 8,5g, ale zaraz idę zmienić na 9,1g tak aby nie wchodził zbyt szybko na wysokie obroty, może to delikatnie pomoże?
Wydech Tecnigas RS-2, Multivar Malossi, a cylinder chłodzony powietrzem, niestety.
Czy to jest zdecydowanie przegrzanie, i czy czymś to grozi, oraz jak temu zapobiegać?
Zapomniałem dodać, że jak założyłem rolki 6.5g dołączone do wydechu, to te po ostrej jeździe zrobiły się trochę kwadratowe, nadtopiły się od temperatury, i jedynie Malossi wytrzymują.
A i jeszcze info: jeżdżę na Castrol Power 1 Racing 2T mieszanka 1:40, a nawet minimalnie więcej, gdyż na 19,5l paliwa leję 0,5l oleju
Jeszcze taki pomysł, gdybym zmienił wydech na gorszy może Tecnigas Silent, to czy takie zdławienie nie odniosłoby korzyści w postaci wytwarzania mniejszej ilości ciepła?

Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 12:57 przez baraqs, łącznie zmieniany 4 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
wiesz co niechce cie straszyc i daje tylko jedna z mozliwosci... kolega mial dokladnie takie same objawy przy zacieraniu cylka, był to jakiś mały syfek który mu wleciał przez nieszczelny filtr powietrza.

Nie mów mi jak mam jeździć, nie Ty za mnie będziesz umierać ...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Kur... wczoraj czyściłem filtr powietrza, mam nadzieję że to nie to, ale dzisiaj wieczorem przy niskiej temperaturze sprawdzę go jeszcze raz na max obciążeniu, w razie czego nie da się go uratować?

Rzeczywiście, wsiadłem jeszcze raz, i już po 3 minutach stracił moc, to chyba jednak ten syf w cylindrze, więc jest na to jakiś sposób, czy cylinder do wymiany?

Nikt więcej nic nie dopisze?
Żadnej pomocy, sugestii?

Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 15:13 przez baraqs, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wg mnie to tłok puchnie. . . Miałem identyczną sytuację. Proponuję od razu rozebrać cylek i wymienić tłok z pierścieniami zanim się zatrze... :|

VW Golf II by jasiu226

Obrazek

Obrazek

ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ok, dziękuję za pomoc, ale sam tego nie zrobię, chyba trzeba udać się do mechanika :(

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeżeli okaże się, że cylek do wymiany :/ To ja bym zainwestował w airsala sporta 70 (aluminium) - na pewno będzie się sporo mniej grzał :)

Ej a może to w ogóle nie jest wina cylka? Może masz zbyt ubogą mieszankę ustawioną? Gdy jest zimny to chodzi na ssaniu i dawka jest w miarę dobra, a gdy się rozgrzeje (po tych jak napisałeś ok 3 minutach) ssanie się wyłącza i dawka jest przyuboga :|

Może to jest przyczyną?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czy ja wiem?
To się stało nagle, akurat po wczorajszym czyszczeniu filtra powietrza.
Poprzedniego dnia był deszcz, ale zanim zaczął padać skuter jeździł z max prędkością, i nie wykazywał przegrzania, moc non stop taka jak trzeba, no więc po przyjeździe, postanowiłem wyczyścić filtr, bo już przejechałem 1300km bez czyszczenia, i dzisiaj rano właśnie, po tym zabiegu przeprowadzonym na filtrze odpalam silnik, i w drogę, ale już po przejechaniu 3km skuter momentalnie stracił połowę mocy, a rura wydechowa nagrzała się niesamowicie.
Później mały odpoczynek, i znowu tak samo.
Po południu, gdy pogoda się zmieniła, i chłód nadszedł ponownie spróbowałem jechać, i w tym wypadku już po 1 km moc spadła, więc to raczej cylinder.
Wymontuję go chyba sam, bo jeżeli jest nie do naprawienia, to po co mam płacić mechanikowi, a później poleci kasa na nowy, ale jednak nadal Malossi, tylko z nim miałem prawdziwą przyjemność wsiadania na skuter, moc zdecydowanie duża, ale z aluminiowych jest jeszcze Hebo Manston Replica, tyle że to nie sport, a Racing KLIK
Przepraszam, że link konkurencji, ale na mieloch nie ma tego modelu
Może warto w tego zainwestować, wprawdzie spalanie wzrośnie, ale temperatura spadnie, a z gaźnikiem 17,5mm Dell'Orto powinien sobie dobrze poradzić?

Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 16:20 przez baraqs, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Może gaźnik 19mm ? Wiadomo lepiej odprowadza temperaturę, ale za to spala o około 1,5l więcej.

Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 18:44 przez Sbir, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mój po czyszczeniu filtra też tak osłabł. Powodem była nieszczelność króćca. Przy zakładaniu filtra ruszałem gaźnikiem i gdzieś musiała się zrobić jakaś dziurka. Wtedy też bardzo mocno nagrzał mi się wydech, aż strzelał. Sprawdź króciec.

Malaguti F12 Phantom LC '04

Stage6 Sport Pro
Hebo New Performer
Hebo Racing HPC
Hebo Competition Plus
Dell'Orto 17,5mm

PolskaJazda
BikePics

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ok, tak zrobię, ale już jutro.
odkręcę filtr, założę ponownie, i jeżeli będzie źle to się potnę tępym nożem ;)
A tak na serio sprzedam nowo nabytą Nokię N95 8GB, i kupię nowy cylinder, ale mistrzowie, czy ten Hebo Manston Replica da radę?
Gaźnik większy nieeeee, starczy to co mam, chodzi mi o moc, i lepsze chłodzenie.
Moc dobrą ma Malossi, ale to żeliwo, zaś airsail jest słabszy od Malossi, więc stąd moje pytanie odnośnie Hebo, podobno ten jest mocnieszy od Malossi, a nie dając większego gaźnika, powinien jeździć w sam raz, ale to moje gdybanie, potrzebuję waszej fachowej opinii, wart ten Hebo szacunku?

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Hebo jest wart uwagi, a Airsal jest mocniejszy od Malossi !!!!!!!!! "!!" (WIDZE ŻE NIKT TU TEGO NIE WIE) :shock: . w ogóle to te Malossi jest przereklamowane płacisz za nazwę a to poprostu zwykły sport a Hebo i Airsal to racingi niclasowane z jednym pierscieniem na cylku dzielonym kanałem wydechowym itp.

Kymco S9 Lc 08.r

-Wydech Tecnigas Next-R (chrom)
-Sprężynki sprzęgła 2 żółte 1 niebieska Polini
-Rolki 6.5g Stage 6

...GSX-R moi mili na trójeczce robi whellie!...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mówisz, że Airsal jest mocniejszy od Hebo, ale masz na myśli Airsal racing, a nie sport, bo w testach cylinder sport Airsail osiąga moc niższą od Malossi sport KLIK
Więc najlepiej wypada Hebo, a więc ponawiam pytanie, czy warto w niego zainwestować, czy mniej będzie się grzał, i więcej będzie plusów jak minusów?
Przepraszam, że piszę ciągle o cylindrze, nie sprawdziwszy co stało się z tym moim Malossi, ale mam czarne myśli, i wolę kuć żelazo puki gorące, dlatego muszę znać wasze opinie, bardzo o nie proszę.

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
"Mówisz, że Airsal jest mocniejszy od Hebo"- nic takiego nie stwierdziłem :P A poza tym do Kymco nie ma Airsalów sport bo są ino racingi :cool: Ja bym na twoim miejscu brał tego Hebo nie powinien się grzać, chyba że bedziesz go katował.

Kymco S9 Lc 08.r

-Wydech Tecnigas Next-R (chrom)
-Sprężynki sprzęgła 2 żółte 1 niebieska Polini
-Rolki 6.5g Stage 6

...GSX-R moi mili na trójeczce robi whellie!...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dobra, a czy możliwe jest, że filtr łapie za dużo powietrza?
Bo ja trochę poszerzyłem standardowy otwór, więc może to wina tego?
Takie nikłe światełko na końcu tunelu widzę, że to może jednak nie zatarcie, a wina filtra powietrza, więc jak myślicie Panowie?
Jeszcze tak na marginesie, to jaki filtr polecacie dla mnie do gaźnika 17,5mm i cylindra 70ccm?

Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 13:02 przez baraqs, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Uspokój się z tym cylem :P
Masz ssanie automatyczne? Może naprawdę dostaje za dużo powietrza, a chodzi dobrze, bo ssanie daje więcej benzyny. Spróbuj dać mu więcej paliwa....

VW Golf II by jasiu226

Obrazek

Obrazek

ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zrobiłem coś innego, mianowicie zakleiłem trochę otwór w filtrze powietrza, tak o 1/3, i problem zniknął całkowicie :)
Po prostu tak jak sam pisałeś, i jak zasugerował M_LoT skuter łapał za wiele powietrza, i dławił się po przejechaniu kawałka drogi.

Dziękuję o wybawcy moi, a już tak się podłamałem, że trzeba będzie 800zł wysupłać na nowy cylinder, filtr powietrza, i mechanika.
Szacun wielki Panowie, chylę czoła przed waszą wiedzą i chęcią niesienia pomocy innym użytkownikom, jeszcze raz dziękuję :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]