Dzisiaj jest 07 maja 2025, 22:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam !
Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedniego tematu więc zakładam nowy, otóż:
Mam Motowell Magnet RS - przejechałem nim około 9 tys przez 3 sezony. Jako że skuter jeszcze seryjny (nic nie było wymieniane, oczywiscie oporcz filtrów itp.) chciałbym coś pogrzebac w nim. Na samym początku miał niezłego kopa i ogólnie "szedł" dobrze, teraz natomiast osiągi troche spadły.
Moje pytanie brzmi co trzeba wymienic aby osiągi trochę sie poprawiły?
Nie chce żeby był to mega sport ze 32523 częsciami tuningowymi bo wedlug mnie szkoda na to kasy. Chodzi mi o niezbędne częsci fabryczne bądź innych firm które mogłyby podnieśc osiągi do tych zaraz po odblokowaniu.

Temat w tym dziale bo silnik podobni "chińskie" minarelli także częsci takie jak do minarelli.
Jako że jestem zielony w tej kwestii (tuning,skutery) proszę o wyrozumiałosc i licze na pomoc :) z gory dzięki :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Gapox, a blokady masz? jeśli tak to od nich zacznij.
potem jeśli nie chcesz pakować kasy to sprawdź stan rolek i paska.
Może mógłbyś zmienić wydech ale to musiałbyś sprawdzić od czego pasowałby Ci.
Gaźnik też mógłbyś zmienić,nic więcej się nie opłaca.

http://www.facebook.com/KubaStunt - SPRAWDŹ TO!!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Blokady zostały zdjęte po 1000 km, a dokładnie był to tylko wymieniony moduł. Mam zamiar wymienic pasek właśnie ale co do rolek to nie wiem jakie są fabryczne.
Gaźnik (Mikuni) kiedyś wyczyściłem ale jakiejś spektakularnej poprawy nie było :)

Tytuł:

Pojazd:
Co nie opłaca wariator wymień i zobaczysz ze na tym sie nie skończy pozdro:)

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: nissan
Gapox, Zmierz szerokość paska suwmiarką (powinno być minimalnie 16mm).
Sprawdź stan rolek,zmierz kompresje,upewnij się czy wydech nie jest przytkany, i sprawdź ciśnienie w oponach.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak zmierzyc kompresje? Co do wydechu to muszę go rozciac?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Gapox, manometrem,a wydech będziesz musiał rozciąć.

http://www.facebook.com/KubaStunt - SPRAWDŹ TO!!

Tytuł:
**

Pojazd:
kubaaxd, Ty poważny jesteś wydech każesz mu rozcinać :shock: sam mam motowelle tylko ze magnat sport więc witam kolegę. Gaźnik masz mikuni 16mm więc jak zostajesz przy pojemności 50 to go zostaw jedynie daj większą dysze stożek to też Ci trochę pomoże. Wydech pewnie masz ala sportowy chiński więc proponuje Ci tecnigasa next R tez miałem w takim silniku tylko ja miałem chłodzony powietrzem AC. Do tego wariator i kosztem niecałych 500 zł masz świetnie śmigający skuter oczywiście wydech od minarelli leżące czyli aerox itp a wario zmierz suwmiarka średnice na wale bo ja miałem 12,8 ale nie wiem jak to teraz w tych chińczykach się porobiło. Pozdrawiam jak coś wal na gg 9466409 będę miał czas to pomogę

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wielkie dzięki kolego ;) Ale mi bardziej chodziło o rzeczy NIEZBĘDNE jakos nie mam ochoty wydawac 500 zł bo wedlug mnie to szkoda kasy, lepiej odkladac na cos wiekszego. Chodzilo mi o czesci eksploatacyjne, ktore się zużyły przez te 3 sezony i dlatego skuter stał sie wolniejszy. Dlatego sie pytam co wymienic zeby osiagi skutera byly zblizone do tych FABRYCZNYCH po odblokowaniu.

PS. Pasek lepszy kevlarowy czy zwykły?

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Gapox pisze:
Wielkie dzięki kolego ;) Ale mi bardziej chodziło o rzeczy NIEZBĘDNE jakos nie mam ochoty wydawac 500 zł bo wedlug mnie to szkoda kasy, lepiej odkladac na cos wiekszego. Chodzilo mi o czesci eksploatacyjne, ktore się zużyły przez te 3 sezony i dlatego skuter stał sie wolniejszy. Dlatego sie pytam co wymienic zeby osiagi skutera byly zblizone do tych FABRYCZNYCH po odblokowaniu.

PS. Pasek lepszy kevlarowy czy zwykły?

seria to zwykły, coś mocnego, potężnego, kevlar. Hmm rolki, spręzyna dociskowa, możesz również stawiać na pierścienie o ile nie przytarty cylek.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A wie moze ktos jakiej wagi są fabryczne rolki do Magneta RS?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po tych 9k tys pasowało by ci wymienić Rolki (Nie znamy i wagi ani rozmiaru sam musisz sprawdzić ) cena około 30zł, Pasek masz napisany na nim rozmiar i nie kupuj taniej chińszczyzny za 20 zł tylko kevlar za około 50 zł długo na nim pośmigasz potem kup sobie nową świece NGK cena około 10zł potem bierzesz się za czyszczenia filtra powietrza w płynie po myciu na czyni i za gaźnik ale jak nie umiesz ustawać to go zostaw nic mu nie będzie , Pasowało by zobaczyć stan płytek membran ale nie wiadomo czy będziesz miał na tyle odwagi by to zrobić samemu i jak chcesz odkręcasz tłumik zatykasz ten otwór co uciekają spaliny wsypujesz "kreta" mieszasz chwile i wylewasz komin jak nówka i tyle jak to nie pomoże to możliwe ze cylinder potrzebuje regeneracji koszty około 200zł noj uzupełni mu płyny hamulcowe i chłodnicze itp i chyba tyle z mojej strony :wink:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ogromne dzięki kolego ;) Własnie na takie porady liczyłem :)

Tytuł:
**

Pojazd:
Wiesz co? Mam też RSa i powiedzmy że jestem eskpert od niego :D , przejechałem nim ponad 30 tysięcy rozbierałem do ostatniej śrubki i składałem. Tez mialem serie i też mi spadły osiągi po czasie, najlepiej zmień pierścienie na nowe, daje kopa tak jakby był nowy, nastepnie pasek nowy, rolki w nim są 15x12 5,5 gr , wiec sprezyna dociskowa Hebo +50% i do tego rolki 4,6 gr i jest ogień. Co do wydechu to nie zmieniaj ani nie rozcinaj, on jest w porządku! Gdybyś chciał zmienić to tylko razem z cylinderem (sportowym), nie zmieniaj dysz, gaźnika i nie dawaj stożkowego filtra bo da Ci on tylko inny dźwięk, jeśli nie chcesz dużo kasy wydawać rób to co pisze.. tylko tyle odemnie. Ja mam swojego na full sporcie, żadnej seryjnej częsci.. Znam go na pamięć. Masz pytania jakies pisz GG 7997509.

Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 1:36 przez raiderskssg, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czy to sprzęgło z dzwonem będzie dobre do Magnet'a RS? Chodzi mi o to żeby zamienic fabryczne na to jako ZAMIENNIK. Moje fabryczne jest już troche zjechane i chce wymienic a nie chce jakiś tuningowych za 200-300 zł.

http://allegro.pl/sprzeglo-dzwon-112mm- ... 36056.html

Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 11:44 przez Gapox, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]