Dzisiaj jest 06 mar 2025, 18:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam, a więc może zacznę od tego, iż wypiszę co zostalo wymienione:

- wał korbowy
- simmerigni
- filtr stożkowy ( bez zmiany dyszy w gaźniku )
- membranki
- naprawiony alternator (stator - kto jak woli)

do wymiany pozostał:
- dzwon sprzęgła
- moduł zapłonowy (podejrzewam)
No więc chodzi mi o to, że skuter na oko (bo nie działają u mnie liczniki) wyciska jakies 50-60 km/h, nie posiada żadnych blokad, i kiedy przekręcam manetkę mocniej w dół - SPADA CAŁKOWICIE z OBROTÓW - zamiast przyspieszyc. Co może być tego powodem ?

Dodatkowo - wymieniłem alternator, ponieważ stary był popalony, nie miałem świateł, teraz owszem, światła mam - ale podczas jazdy(wysokich obrotów), kiedy stoję, na wolnych obrotach światełek w ogole nie widać. Czy jeśli zmienię żarówki na 12V 21/21 W, czy to coś pomoże?

Ostatnio zmieniony 21 cze 2009, 22:15 przez pepek_elk, łącznie zmieniany 4 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Może go zalewać. Wyreguluj gaźnik.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A zalewa go jak jest zimny czy gdy się rozgrzeje :?:

Peugeot Vivacity
Tecnigas Next R Chrom
Moja vivka --> http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=35026

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Peu ... city/78244

Tytuł:
*

Pojazd:
z odpalaniem z rozrusznika to jest tak, ze gdy jest zimny, łapie od razu, jak jest rozgrzany, to czasem ma problem odpalic.

Tytuł:
Last Chance
Awatar użytkownika

Pojazd:
To pewnie brakuje mu wachy bo jak jest zimny to ma włączone ssanie i dostaje więcej paliwa .

Tytuł:
*

Pojazd:
ale iglice ma ustawioną lekko wyżej niż powinien dostawać. W dodatku dziwne zjawisko: ładowanie skuter ma, bo jest stały prąd 12,3 V, a akumulator mi się rozładował tz. z rozrusznika nie szło odpalic skuterka, bo siadł akumulator. Pytanie moje - dlaczego?

*

Pojazd:
Dodatkowo mam pytanie do zajmujących się obecnie elektryką, macie może jakiś SCHEMAT budowy alternatora, z ilu zwojów ma być 1 cewka itp. Albo wiecie moze, ilu zwojowe nawijać trzeba cewki, w którą stronę ma iść drut (bo to na przemian leci).

Dodatkowo co do muła - czy brak ładowania, może mieć wpływ na tego MUŁA skutera??

Tytuł:
*

Pojazd:
Witam, pytanko:
- jakie najlepiej dobrać sprężynki do sprzęgła w peugeocie bez blokad Speedzie II LC, kopa ma niezłego, powiem tylko tyle, ze osigać ma 100. Jakie proponujecie sprężynki ? Sprzęgło posiada oryginalne jeszcze.

Aha i drobne pytanie: Co dzieje sie, kiedy daje się w gaz a skuter przerywa i strzela z gaźnika? Brak prądu - słaby akumulator i nie dochodzi iskra? :)

Ostatnio zmieniony 11 cze 2009, 20:20 przez pepek_elk, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja proponuje sprezynki do sprzegła top racing (niebieskie)+50 , a sprezyne dociskowa polecam osobiscie top racing +33% sprezynki do sprzegła kosztuja 18zł ,a dociskowa sprezyna kosztuje 53zł (w komplecie sa 3 sprezyny +33%+22%+15%) :D

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeśli masz sportowy wydech (np .Jasia jakiegoś) to sprężynę centralną żółtą MALOSSI REINFORCED , sprężynki sprzęgła 30% i rolki 7.5grama . Reszta seryjne i będziesz na pewno zadowolony :mrgreen:

[you] wiem że to czytasz i zazdrościsz avatar'u :P

Tytuł:
*

Pojazd:
dzieki za porady. Jednak przytrafił mi się niefortunny problem.

Był regulowany gaźnik, aby skuter nie miał zamuły. I udało się, ale po paru minutach zaczął przerywać i gaźnik strzelać. Sprawdziliśmy - iskra była baaardzo mała - co dało do zrozumienia, iż akumulator jest słaby (bo nie mam ładowania). Naładowałem akumulator- podłączyłem i skuter ma POŻĄDNĄ iskre, dostaje benzyne, bo aż zalewa świece - ale Odpalic nie chce. JAKA moze być tego przyczyna? Chwilami pojawiały się pęcherzyki wody na świecy.

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
pepek_elk pisze:
z ilu zwojów ma być 1 cewka itp. Albo wiecie moze, ilu zwojowe nawijać trzeba cewki, w którą stronę ma iść drut (bo to na przemian leci).
Takich info nigdzie nie podają.Jedyna metoda-odwijać i liczyć zwoje.Kierunek nawijania nie gra roli.
pepek_elk pisze:
Dodatkowo co do muła - czy brak ładowania, może mieć wpływ na tego MUŁA skutera??
Za zapłon jest odpowiedzialna TYLKO I WYŁĄCZNIEcewka ładowania,cewka HV i moduł.Pozostałe cewki odpowiadają za światło reflektora +postój i inne za ładowanie.
pepek_elk pisze:
Co dzieje sie, kiedy daje się w gaz a skuter przerywa i strzela z gaźnika? Brak prądu - słaby akumulator i nie dochodzi iskra?
Za bogata mieszanka zalewa świecę,powoduje zanik iskry a paliwo niespalone wydmuchane zostaje do tłumika zapala się w nim i wybucha

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak jak pisał Mycen . Podkręć obroty na początek, zalej gaźnik benzyną (ta śrubkę od której odchodzi wężyk odkręć aż zacznie lecieć ) śrubę od mieszanki wkręć do końca . I wykręć mw. jakieś 2 obroty i odpalaj bez gazu . Jak bd dobrze to regulacja. ( świeca musi mieć kolor kawy z mlekiem ), czekaj aż skuter się rozgrzeje . :cool: I sprwadź czy ssanie się zamyka . Miałem napisać coś jeszcze ale zapomniałem :mrgreen: . (żeby sprawdzić to przyłóż je do blaszki jakiejś i po czasie powinno odskoczyć . (musi być pod prądem) acha, ( to jeszcze nie to co miałem powiedzieć ) aby sprawdzić czy masz wystarczająco powietrza to odkręć filtr powietrza i wlot zatkaj palcami . Jak zgaśnie skuter to znaczy ze ma wystarczająca benzyny ale mało powietrza. (wtedy kręcisz śrubą od mieszanki dalej )

Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, 21:02 przez Matej, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
dzieki Panowie na prawde :) Po trudach okazało się, że NOWA ŚWIECA NGK jest po prostu do DUP*, wytrzymała niecały miesiąc - wsadziłem więc NAJLEPSZĄ ISKRE, któa pasuje i ... od RAZU ZAPALIŁ.

Co do statora mam pytanie: Bo mój alternator był przewijany dwa razy, raz wcześniej i teraz przez elektryka. Po wsadzeniu - ładowania brak, a światel jak nie było - tak nie ma, pojawiają się dopiero gdy przyśpieszam, przy dużych obrotach dochodzi nawet do 10V. Czy lakier którym pokrywa się drut ma ZNACZENIE? Bo dziś w sklepie usłyszałem takie zdanie. Iż drut (tam jest 1) nie gra roli, moze miec znaczenie LAKIER którym jest pokryty.

No i jeszcze pytanie - czy sprężynki TOP RACING - będą pasowały do oryginalnego sprzęgła, które siedzi w Peugeocie ?? :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
pepek_elk pisze:
przy dużych obrotach dochodzi nawet do 10V.

Napięcie przy wysokich obrotach dochodzi do 15V( w motocyklu z cewkami, a nie alternatorem)

pepek_elk pisze:
Czy lakier którym pokrywa się drut ma ZNACZENIE? Bo dziś w sklepie usłyszałem takie zdanie. Iż drut (tam jest 1) nie gra roli, moze miec znaczenie LAKIER którym jest pokryty.

Jasne że drut musi być w całości pokryty emalią, gdy nie jest pokryty w całości ma on przebicie i wtedy cewka wytwarza ci mniejsze napięcie i żarówki świecą tak jak napisałeś przy najwyższych obrotach gdy osiąga te twoje 10 V

pepek_elk pisze:
TOP RACING

Te sprężynki są za długie do orginalnego sprzęgła z peugeota.
Jak kupisz to wyrzucisz kase w błoto, można tak powiedzieć :D

Jesteś bezsilny bo, wyprzedzam cie o krok, jesteś naiwny jeśli myślisz że w tej grze znaczysz coś.

Sprzedam kij baseball:
http://allegro.pl/item705935042_kij_baseball_56cm.html

Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, 21:53 przez Kamiliusz3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprężynki pasują :] Przynajmniej do sf2. Sprężynki od Hebo niby nie pasują ale pasują jak i te.

Tytuł:
*

Pojazd:
a Ty jakiego masz speeda MATEJ ? z którego rocznika:D?

Ja mam z rocznika 2002 SF II (*wrc 307 LC - ale to i tak nie zmienia faktu ze to jest dwójka)
Wiec sprężynki powinny pasować?
Matej - też polecasz czerwone ?? :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja mam speeda 2 LC 2004r . X-race . Sprężynki sprzęgła TOP RACING 30% (czerwone), są bardzo dobre jeśli masz jakiś mocniejszy wydech , trochę lżejsze rolki, do pełnego zadowolenia dorzuć centralną Malossi REINFORCED - odpowiada ona mw. 7 % . Reszta zostaw seryjne . Powinieneś być bardzo zadowolony. Ja mam (puki co :P) wydech Metrakit i końcówkę wydechu Gianelli (końcówka raczej nie od sf ;P) i jest całkiem całkiem . Nie długo wkładam swojego IXIL'a GP1 ;P Na mocniejszych wydechach skuter łapie z wyższych obrotów. (chyba że masz next r'a - wydech do stuntu łapie z niskich ). A jeśli nie zmieniasz wydechu to kup niebieskie TOP RACING (50%), ale w końcu i tak Ci się znudzi wydech więc lepiej kup te czerwone :P (Ja nic nie sugeruje :mrgreen: ) . Ktoś mówił że nie pasują do peugeota :shock: jeśli kupił od Gilery to nie będą pasować - firma TOP RACING daje nam szeroki zakres produktów do różnych marek, produkty są dobre i raczej na każdą kieszeń .
P.S
Co do tego że nie pasują - jeśli nie pasują to po co je umieszczono w dziale SF2.?
Pzdr.

Tytuł:
*

Pojazd:
dokładnie ;D -dzieki za szerokie pasmo podpowiedzi :D i zapewne uczynie podobnie ;)

Ma może ktoś z Was również link do sklepu - w którym można byłoby zakupić alternator - stojan nowiutki ?? właśnie do speeda II LC z 2002 roku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Speedfight nie ma alternatora - ma zwykłe cewki . Jeśli chcesz zobaczyć cewki to musisz ściągnąć pompę wody (wentylator w przypadku AC xd), następnie magneto i masz cewki . (Do sf nie ma stojanów . Mogą mieć inny rozkład przewodów :P) Musisz sobie radzić :P

Ostatnio zmieniony 14 cze 2009, 21:02 przez Matej, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna