Dzisiaj jest 06 wrz 2025, 10:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Od jakiegoś czasu nie działa mi obrotomierz w Aeroxie z 2001 roku. Chodził i w pewnym momencie przestał, chciałem go zrobić ale nie mam pojęcia do czego on jest w ogóle podłączony, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok.

Czego to może być wina ?
Gdzie on jest podłączony ?

Z góry dzięki za pomoc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
sprawdź czy przy module nie jest podłączony, może styki pośniedziały

Tytuł:
Przyłączam się do tematu. Mi też nie działa obrotomierz.
Najbardziej chciałbym poznać działanie obrotomierza i jego instalacje, bo zanim co zacznę robić to chcę wiedzieć gdzie szukać.

Tytuł:
*

Pojazd:
Właśnie o to mi chodzi, sprawdzę jutro przy module ale jak ktoś by mógł to może podać właśnie więcej informacji o obrotomierzu w aeroxie.

Tytuł:
Aha, dokładniej jest to obrotomierz ze wskazówką (rox 2003 Toyota Racing), polaczony kablem/ami - w moim przypadku.
Po prostu nic nie rusza się.
Da się tak sprawdzic (na odpalonym silniku), że przyloze do tych kabli w kostce do licznika taki śrubokręt co sprawdza sie czy przeplywa prad? Zadziala taki sposob sprawdzenia?
Chcę ustalić, czy mam szukac winy w instalacji czy liczniku.

dudczakinio, przepraszam, że pcham się w temat. Ale może razem jakoś damy radę ;D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
arek95 pisze:
Aha, dokładniej jest to obrotomierz ze wskazówką (rox 2003 Toyota Racing), polaczony kablem/ami - w moim przypadku.
Po prostu nic nie rusza się.
Da się tak sprawdzic (na odpalonym silniku), że przyloze do tych kabli w kostce do licznika taki śrubokręt co sprawdza sie czy przeplywa prad? Zadziala taki sposob sprawdzenia?
Chcę ustalić, czy mam szukac winy w instalacji czy liczniku.

dudczakinio, przepraszam, że pcham się w temat. Ale może razem jakoś damy radę ;D
kupisz kontrolke na 12V podepniesz do ramy i możesz sprawdzać wszystkie napiecia, przepływy prądu :)

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
http://obrazki.elektroda.net/13_1261845160.jpg może Wam pomoże :) to jest do roxa instalacja

Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 7:13 przez zoker07, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Mi chodzi już nawet o to żeby dowiedzieć się dokładnie gdzie on jest podłączony, w moim przypadku to tez obrotomierz wskazówkowy z Aerox 2001 rok.
Szukałem przy module tak jak mówił zorek07 ale nadal nie wiem dokładnie które to kable od obrotomierza.

Tytuł:
Właśnie w tych wykresach instalacji nie mogę za wiele znaleźć ale jeszcze będę dokładnie sprawdzał. Rozebrałem dziś roxa do czyszczenia i przy okazji zdjąłem licznik.
Wchodzi w niego kostka z kablami, w liczniku jest taki panel niebieski i z niego idzie prąd do zegarów (oprócz v-mierza), żarówek itp.

Nie wiem czy opłaca się robić cokolwiek przy roxie, skoro może być spalony ten obrotomierz czy coś. Nie mogę też ustalić na 100% który kabel idzie w obrotomierz, więc będę powoli wykluczał kolory kabli idące od kontrolek (bo tylko do żarówek idzie) itp.
Zostaną chyba ze 4 kable wolne, które idą w śruby na panelu i wgłąb licznika.
W liczniku grzebał nie będę bo nie wiem jak zdjąc tarcze bo nie chcą mi wyjść wskaźniki. Obrazek Obrazek Obrazek

EDYCJA:

Obrazek
Doszedłem do wniosku że jest to kabel w moim przypadku żółto-czerwony, bo inne wykluczyłem na wskaźniki oleju, kierunków, temperatury i długich świateł. Zostały mi chyba 4 wolne kable z czego wybrałem jeden, który przy silniku wychodzi z wielkiej wiązki kabli i leci do karterów. Czy tam jest czujnik?

Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 19:09 przez arek95, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Up, wie ktos co z tym obrotomierzem ?

Tytuł:
A może jest po prostu spalony?

Tytuł:
*

Pojazd:
Mówiąc spalony masz na myśli obrotomierz w liczniku, czy jakiś czujnik który liczy te obroty ?

Tytuł:
Obrotomierz w liczniku. Bo ja szczerze nie znam działania tego wszystkiego, właśnie w tym temacie chciałem się dowiedzieć. Kolega mi coś wczoraj napisał, że impuls jakiś idzie do kabla, więc czujnika chyba nie ma jakiegoś. Ajjj... nie wiem kurde już nic ;D
Pierdziele, chyba kupie nowy licznik (mam sprzedawcę) i zobaczę czy działa ;D

Edycja: A jak powinny odbijać wskazówki licznika? Bo od obrotomierza jak naciągnę do przykładowo 12 tys. obrotów to mi idzie wskazówka na wyższe tak jakby. A jak są trochę niższe to spadają (mówię tu o ręcznej zabawie, nic wspólnego z obrotami silnika). Może być to wina właśnie tego? Bo prędkościomierz mi normalnie odbija do 0 km/h, to samo ze wskazówką paliwa.
Teraz całkiem wyjąłem wskazówkę od obrotomierza i jak włożę z powrotem to już całkiem spieprzona jest. Jak to powinno być włożone? Głebiej nie zagladam, tarczy nie zdejme bo boje sie inne, dzialajace wskazniki zdejmowac.

Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 19:50 przez arek95, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Przepraszam, że PPP, ale już kilka stron jest dalej temat, a mam newsa (i minęło 7 dni od ostatniego postu).
Jeżeli o mnie chodzi, to okazało się, że mam po prostu zepsuty zegar. Kupiłem używany obrotomierz i działa wszystko.
Do autora, po rozmowie na gg, skoro wskazówki Ci działają, ta na 99% masz coś z elektryką. A grzebałeś coś zanim Ci się popsuło?

Ostatnio zmieniony 01 lut 2012, 13:19 przez arek95, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Wskazówki działają a wcześniej nic nie grzebałem w elektryce, po prostu pewnego razu przestał działać i tak już zostało. Raczej pozostaje mi sprawa dokładnego sprawdzenia kabla od obrotomierza, jeśli coś zdziałam to napisze, tak szybko nie będę się za to brał bo mróz :?

Tytuł:
Mój tata się dziś dowiedział, że licznik kupiłem, ale pytał się wcześniej kumpla co robić w takiej sytuacji. Doradził mu na razie sprawdzenie tego kabla dokładnie i tyle na razie ;/
A wiesz jaki to dokładnie kabel? Możesz podać?

Tytuł:
*

Pojazd:
Wlasnie z tym bede mial problem dokladnie nie wiem bo nie patrzalem tak za bardzo czasu nie bylo duzo ;]

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprawdź w książce serwisowej Roxa

Tytuł:
*

Pojazd:
Dostałem od kolegi arek95, mały schemat i mniej wiecej bede wiedzial co i jak. Teraz zbytnio nie mam czasu ale gdy cos się dowiem bede pisał bo to nadal nie rozwiązany problem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]