Dzisiaj jest 02 gru 2024, 14:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Temat może głupi, ale i takie luźne gadki muszą czasami być ;). Zakładam w tym dziale, bo chodzi o crossa ;).

No właśnie, jeździcie już czy jeszcze macie pochowane swoje moto? Zastanawiam się, czy wyciągnąć swoje enduro z piwnicy. Coraz częściej w dzień temperatura wynosi plus parę kresek... Tylko, że mam nowy cylinder alu, który muszę dotrzeć i nie wiem, czy nie jest na to za zimno (w sensie czy osiągnie odpowiednią temperaturę pracy bez zakrywania chłodnicy itd.)? Jeszcze trochę i mamy marzec, więc w teorii powinno się zacząć robić wiosennie. Rieju trzymam na parkingu pod chmurką, więc nie będzie miał tak dobrze jak w piwnicy, ale w końcu jest do jeżdżenia, a całe deszczowe lato nie zrobiło na nim wrażenia, więc powinno chyba dać radę, nie?;)

Jedynym problemem chyba jest regulacja gaźnika, bo póki co mam wsadzoną do gaźnika dyszę taką jaką ktoś dał do tego samego moto z tym samym setupem (na serii miałem 100, teraz mam 118) i nie wiem, czy będzie odpowiednia mieszanka do cylindra. Ale jak sprawdzę świecę i będzie za jasna to najwyżej podniosę iglicę lub jak będzie trochę cieplej to wymienię dyszę główną na większą ;).

Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 18:12 przez Dr_Acula, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: CBR 600 F3
poczekaj jeszcze trochę i może przykryj go czymś chociaż bo jak na tym śniegu to wiesz

moment i rdza wyjdzie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nic się nie stanie. Odpal, daj mu się rozgrzać na wolnych obrotach przez 5min i juz możesz jeździć. Ważne jest aby rozgrzać motorek a tak to mozesz jeździć w największe mrozy :) Jak dostaje za dużą mieszanke to nic mu nie będzie, lepiej za duża niż za mała.

Nie pomagam na gg, od tego jest forum :)

Opel Vectra 2.0i : http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=247359

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
W największe mrozy silnik będzie nie dogrzany a więc szybsze zużycie :wink:

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Furian50, wydaje mi się, że mieszanka będzie ok bo do tego Airsala 70 zalecają zwiększenie dyszy głównej o ok 10%, a ja dałem ze 100 na 118.

wojak, Ja w mrozy nie mam zamiaru jeździć, jedynie jak będzie na plusie ;). Bo jak minus to zaraz szklanka na asfalcie się robi i dupa ucieka...

seb94, pokrowiec który miałem podarł mi się, bo od słońca materiał zrobił się strasznie delikatny. Muszę skądś jakąś plandekę skombinować ;).

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja tam normalnie jeżdże. Chwila na ssaniu, potem jedyneczka i lecisz :D po chwili już jest nagrzany. Śnieg, lód enduro wszędzie wjeżdża :) Gorzej na sm :)

CO ZA CZUBY SĄ NA FORUM :D
kombinator pisze:
siema mam pytanie ile ta oto Yamaha jest warta. na chodzie,zarejestrowana 2003r lc. C:/Users/ACER/Desktop/43473191_3_644x461_yamaha-aerox-motocykle-i-skutery

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
wojak, jak masz termostat uszkodzony lub go nie masz to sie nie dogrzewa. Lecz jeśli masz sprawny to będzie dobrze.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Właśnie ja mam ten problem, że nie montowałem termostatu bo nawet nie pasowały otwory no i myślałem o lepszym chłodzeniu latem, ale teraz może być problem :/.

Cichol, a Ty u siebie masz termostat?

Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 19:00 przez Dr_Acula, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dr_Acula pisze:
Nie mam. Nie mam też ogrzewania gaźnika podłączonego, gdyż uważam że to zbędny bajer :)

CO ZA CZUBY SĄ NA FORUM :D
kombinator pisze:
siema mam pytanie ile ta oto Yamaha jest warta. na chodzie,zarejestrowana 2003r lc. C:/Users/ACER/Desktop/43473191_3_644x461_yamaha-aerox-motocykle-i-skutery

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dr_Acula pisze:
Właśnie ja mam ten problem, że nie montowałem termostatu bo nawet nie pasowały otwory no i myślałem o lepszym chłodzeniu latem, ale teraz może być problem :/.

to bardzo głupio zrobiłeś bo nawet w lato będzie ci się strasznie grzał gdyż ciesz będzie w ciągłym szybkim obiegu i nie zdąży się wystudzić.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak nie zdąży się wystudzić? Przecież przez brak termostatu woda non stop idzie na chłodnicę, więc będzie miał właśnie za dobre chłodzenie. Jak jest termostat to dopóki się nie otworzy woda grzeje się tylko w cylindrze i nie idzie na chłodnicę. Bez termostatu jest tak jakby termostat był otwarty cały czas. A termostat wywaliłem bo robię dużo długich tras a on ogranicza przepływ cieczy i jak pisałem nie pasowały otwory montażowe.

Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 19:46 przez Dr_Acula, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja osobiście bym nie jeździł bo za zimno. Jak tamten motorek masz z cylem alu to rozgrzewaj go z 5 minut przed jazda i na początku w miarę powoli a potem to rakieta :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dr_Acula, to na tej zasadzie że dotkniesz gorącego czajnika bardzo szybko to sie nie oparzysz :roll: w ten sposób woda szybko przelatuje przez chłodnice i nie zdąrzy sie wystudzić. I nie mów że nie rozumiesz :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Furian50, Dr_Acula, ma racje silnik bez termostatu będzie nie dogrzany weź np wyciągnij sobie termostat z auta i spróbuj zrobić dłuższą trasę i popatrz na wskaźnik będzie poniżej normy i w dodatku silnik wtedy będzie więcej paliwa zużywał.

Obrazek Piszę poprawnie.

Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 20:27 przez wojak, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Furian50, teraz rozumiem o co Ci chodzi, w sensie że woda będzie zbyt szybko przepływać żeby wiatr ją ochłodził.

Zobaczymy jak będzie ;).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Furian50, głupoty piszesz jeśli nie bedzie termostatu to bedzie nie dogrzany a nie jak twoja teoria mówi ze bedzie sie grzał

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=584288#584288 <<< HM CRE 70 SIX
Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Furian50, przewaznie sie z Tb zgadzam ale tu gadasz głupoty...wdg Twojej teori chlodnica jest wgl nie potrzebna ;) zalac tylko cylinder i wszystko;P xD o ile sie nie myle to gdzies nawet mieeloch na swojej stronce przy cylindrze zwiekszonej pojemnosci zalecał demontaz termostatu ;) jak bylo u mnie -22 okolo xD:PP (nie mam termostatu) odpalałem na ssaniu pochodził okolo 7-8minut na wolnych lekka przegazówka jedynka i jazda po chiwli gaz do konca(na ssaniu) poprzerywa przy okolo 8 tys puszczamy gaz wylaaczamy ssanie i jezdzimy normalnie;)

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=1462863#1462863 [glow=indigo]<----projekt sendzia WBIJAC ,UPY,POLERKI,TUNING!!!!![/glow]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tu się lekko zamyśliłem, faktycznie to jest tak : Przez pierwsze kilka minut jazdy cylinder będzie niedogrzany bo będzie ciągle chłodzony, lecz po dłuższym czasie ciecz będzie nabierać coraz wyższej temperatury i wkrótce nastąpi przegrzanie cylindra bo tak jak wyżej pisałem ciecz będzie zbyt szybko przepływać przez chłodnice.Teraz mam racje. Ne wierzysz ? Wyjmij sobie termostat w lato i się przekonaj :) Sam tak kiedyś robiłem. Moja wiedza opiera się na doświadczeniu a nie na bajkach.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]