Dzisiaj jest 02 mar 2025, 22:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witajcie!

Mam problem z założeniem uszczelniacza pompy wody, kupiłem uszczelniacz RMS - w środku był uszczelniacz KOK - czyli dobra marka. I nie potrafię go włożyć w gniazdo. Nigdy nie miałem problemu z uszczelniaczami a tu lipa. Smaruje olejem, delikatnie pobijam przez nasadkę gumowym młotkiem, ale nawet mi 'obrzezało' kawałek gumki :lol: a on nie idzie.

Teraz pomyślałem sobie, czy ja go dobrze zakładam? Bo akurat nie zrobiłem sobie dokładnego zdjęcia i nie pamiętam - on ma być tą częścią zamkniętą (tą na której są napisy i oznaczenia) do środka silnika? Tzn. napisy w stronę wirnika? Czy w stronę wariatora?

Runner 50 '03

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie pamiętam dokładnie jak zakładałem. ale zeby woda nie uciekała to uszczelniacz trzeba włożyć tak by woda była po stronie sprężynki :d

Obrazek
http://polskajazda.pl/Motocykle/Piaggio/NRG/105979

Tytuł:
*

Pojazd:
Na pewno? Bo nawet na tym wałku pompy są ślady wypolerowane po starym uszczelniaczu i wygląda to tak, że sprężynka (czyli ta jakby otwarta część uszczelniacza) była w stronę łożysk pompy (w stronę wariatora), a ta zamknięta w stronę wirnika :/ Nie miałeś problemu z założeniem tego uszczelniacza?

Runner 50 '03

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Uszczelniacz trzyma w ten sposób że ciśnienie lub co kolwiek działa od strone sprężynki... zobacz że tak masz na wale czy w przełożeniach ^^ a stary uszczelniacz masz?? to zobacz od której strony jest czysty ;p

Kurde już nie pamiętam ale chyba ciężko szło...ja dobierałem rurke do tego i wsadzałem na wiertarce stołowej :) zawsze tak wsadzam łożyska i uszczelniacze ;p

Obrazek
http://polskajazda.pl/Motocykle/Piaggio/NRG/105979

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
To tracisz dokładność wiertarki.

Uszczelniacz zakłada się sprężynką do łożysk. Sprężynka we wodzie by skorodowała i nie spełniała swojej funkcji. Uszczelniacz działa tak, że sprężynka dociska jego wargę do osi i uszczelnia. Wcale nie potrzeba tam ciśnienia. Ten uszczelniacz zawsze ciężko wchodzi i po drodze spada z niego połowa gumy. Musisz to na tyle mądrze rozegrać, żeby nie zerwać tej gumy w sposób uniemożliwiający poprawne uszczelnienie.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
*

Pojazd:
Dzięki, no właśnie już troszkę gumy przyciąłem, ale dalej wchodzi ciasno więc myślę że to go nie dyskwalifikuje. Myślałem że tylko mi tak źle wchodzi, ale widzę że to norma.

Czyli jednak tak jak mi się początkowo wydawało, sprężynka do łożysk pompy (w sensie w stronę przekładni)?

Runner 50 '03

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]