Dzisiaj jest 02 mar 2025, 23:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sfera traci moc
*

Pojazd:
Witam, od 2 lat jeżdżę na motorze i mój skuter stoi w garażu. Sprzedał bym go ale mam młodszego brata. Jest to piaggio Sfera 50 (20-letnia). Ostatnio bo co najmniej roku nie dotykania skutera próbowałem go odpalić :P oczywiście PRÓBOWAŁEM i i tak cud że się udała odpalić ten złom :D
teraz problem wygląda następująco:
-gdy stoi po odpaleniu i nie dodaje lekko gazu, gaśnie
-gdy jade (niestety warunki nie pozwalają mi się rozpędzić) i wciskam max gaz to juz przy 15km/h ma takiego MUŁA, na dodatek zaje**** wolno startuje, co dziwne bo zanim go "porzucilem" te 2 lata temu latał na serii aż 90km/h (jestem lekki). Miał dobrego kopa i to wszystko na seryjnych częściach. Teraz próbując go odpalić wymieniłem mu przy okazji (i na pewno pomogło to w odpaleniu) -gaźnik (takie same parametry tylko nie oryginał) oraz -wariator + lekkie rolki. Dziwi mnie że przyśpiesza tak wolno jak bym pieszo szedł.... zwłaszcza że ma nowe części i te leciutkie roleczki... Ten muł przypomina mi ten z motoru (też 2T, honda)
gdy długo stała to musiałem wbić na wysokie obroty i po problemie i potem normalnie przyśpieszała...

czytałem gdzieś (słabo się znam):
ze powinienem wymienić tłok, a najlepiej w cały cylinder + tłok no bo wiadomo że 20 lat robi swoje

co o tym sądzicie i pytajcie bo do du_y troche opisalem problem :P

czekam na pomoc :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
załóż zpowrotem stary gaźnik i wariator i zobacz jak będzie.

Tytuł:
*

Pojazd:
Wariator nic nie zmienil no i nie powinien

a gaźnik stary zasyfiony na max, przeczyscilem ale lipa straszna i katorga w ogole odpalac nie chce a z tym to przynajmniej cos tam lapie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda Civic EJ9
Świerze paliwo, świeży olej do mieszanki? ;)

Jeśli nie to pozostaje wyczyścić WSZYSTKO!!! Dosłownie przewody dać nowe, kranik wyczyścić umyć pędzelkiem, no dosłownie wszystko, filtr wyczyścić, gaźnik również.

Jeśli nie pomoże to możliwe że świeca już nie domaga, też bym proponował wymienić.
Również bym zajrzał jak tam kondycja sprzęgła, możliwe że nie ma już okładzin i dlatego tak, sprawdził bym również dzwon sprzęgła czy nie jest już fioletowy, przebarwiony.

Proponuje również wszystko dokładnie sprawdzić, również płytki membranowe czy nie podgięły się.

Yamaha Aerox
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 06&start=0

Piaggio Zip [SPRZEDANE]
viewtopic.php?t=206386

Tytuł:
*

Pojazd:
BlackOwen pisze:
Świerze paliwo, świeży olej do mieszanki? ;)

Jeśli nie to pozostaje wyczyścić WSZYSTKO!!! Dosłownie przewody dać nowe, kranik wyczyścić umyć pędzelkiem, no dosłownie wszystko, filtr wyczyścić, gaźnik również.

Jeśli nie pomoże to możliwe że świeca już nie domaga, też bym proponował wymienić.
Również bym zajrzał jak tam kondycja sprzęgła, możliwe że nie ma już okładzin i dlatego tak, sprawdził bym również dzwon sprzęgła czy nie jest już fioletowy, przebarwiony.

Proponuje również wszystko dokładnie sprawdzić, również płytki membranowe czy nie podgięły się.

dzięki za konkretną odpowiedź. okazało się że cylinder i tłok (26k) były do wyrzucenia.

:?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]