Dzisiaj jest 24 lut 2025, 0:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przegląd
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czy na przeglądzie mogą sie doczepić ze nie mam plastików na kierownicy, oraz licznika?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Kawasaki Ninja ZX-6R
o plastiki nic nie będą gadać o licznik mogą się czepić bo o ile się nie myle to tak na 95% motorower musi posiadać licznik :wink:

A po co ty chcesz przegląd w skuterze robić xD :wink: - Ja mam bezterminowo :wink:

Tytuł:
*

Pojazd:
DJPIECZYWO Nie masz żadnego przeglądu bezterminowego bo takiego już nie ma od zeszłego roku.

Teraz trzeba robić przegląd co dwa lata.

Jak cię trafią gliny to w najlepszym wypadku zabiorą dowód rejestracyj.
Poza tym jak spowodujesz wypadek i nie masz ważnego przeglądu to tak jak byś nie miał ubezpieczenia.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Talib, Masz racje teraz przegląd co 2 lata trzeba robić.

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
dobrze mówisz ja jak robiłem przegląd to koleś mi powiedział że jak kupisz skuter to za 3-lata robisz a już później co 2-lata ;)

______
Roxana 2007r.
Pozostaw po sobie ślad ;D
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=1912383#1912383

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Prawo nie działa wstecz. Od zeszłego roku trzeba robic co 2 lata preglądy. Kto zarejestrował wcześniej "idzie" starymi przepisami. :roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak jak @UP.
Prawo nie działa wstecz, czyli jeśli, powiedzmy, 3 lata temu podbiliśmy przegląd bezterminowo będziemy go mieli już cały czas.

Setup:
Cyl: Tec 70cc
Wario: Top Racing Ng
- Rolki: 3.5g
Sprzęgło: Motoforce Evo
- Dociskowa: Niebieska TR
- Sprężynki: Czerwone Hebo
- Dzwon: Malossi
Gaźnik: Tec 17,5 mm
- Dysza: 90#
Zawór mem.: Tec Sport
Wydech: Top Performance Nardo

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ci co mają w dowodzie wbity przegląd bezterminowy nie robią normalnych przeglądów i policja nie może za to zabrać dowodu. Miałem już wiele kontroli i nikt nie pytał o żadne przeglądy czy coś.

Keeway <3
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 58&start=0
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przegląd musze zrobić bo straciłem dowod przez stelaz zasłaniający lapme i kilka innych duperelów, zeby go odzyskac musze zrobic przeglad. Dzis sqter juz praktycznie doprowadziłem do stanu seeryjnego z wyjatkime licznika i kieownicy.

Tytuł:
*

Pojazd:
Nie wiem o co chodziło moderatorowi że usunął mój post ale napisze to jeszcze raz:

Co jeśli posiadamy starszy sprzęt? Art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 22 maja 2009 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 97, poz. 802), stanowi, iż właściciel motoroweru, dla którego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej, niż 3 lata obowiązany jest przedstawić go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, czyli od 7. lipca 2009. Oznacza to, że każdy kto posiada motorower, który jest starszy niż 3 lata (licząc względem dnia pierwszej rejestracji), a w jego dowodzie wciąż widnieje przegląd bezterminowy, ma czas do 6. lipca 2010 roku, aby wykonać badanie techniczne

Łukasz2212 a jak będziesz dalej tak twierdził to w razie wypadku bardzo się zdziwisz bo ubezpieczenie OC AC i NW jest nieważne gdy pojazd nie przeszedł przeglądu technicznego i brał udział w wypadku.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Talib - pierdoły gadasz :wink:

Ja mam skuter już od bardzo dawna i w dowodzie rej. mam napisane bezterminowo

A bezterminowo to bezterminowo i nawet nie mam najmniejszej ochoty go robić :wink:

Ostatnio niebiescy mnie złapali i pytają się o przegląd - odpowiedziałem, że bezterminowy - popatrzył na dokumenty i wszystko ok.

PS: Prawo nie działa wstecz !! A to gdzie sobie coś tam znalazłeś na necie to pierdoły są :lol:

PS2: Co innego jak teraz kupisz skuter to wtedy przegląd jest obowiązkowy - ale i tak da rade wbić bezterminowy - wystarczy mieć znajomości :wink:

PS3: Popieram użytkownika Łukasz2212 - policja nie ma prawa za to zabrać dowodu rej. - bowiem jest to niezgodne z prawem - w tym przypadku

PS4:
Art. 132. Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908) 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
zagraża bezpieczeństwu,
zagraża porządkowi ruchu,
narusza wymagania ochrony środowiska,

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie
3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność,
4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego),
5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nie upoważnioną,
6) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub nieokazania dokumentu stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia,
7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, 21:29 przez DJPIECZYWO, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Talibwięc powiedz mi specu w takim razie czemu nie dostałem żadnego pisma w sprawie zmiany sposobu przechodzenia przeglądu oraz wezwania do zamiany dowodu rejestracyjnego? hę? Dobrze wiem co mówię bo mam wujka w policji co się tym zajmuje :P

Keeway <3
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Ludzie przestańcie pierdoły wypisywać to że wy myślicie co innego albo wam się coś zdaje nie zmienia faktu że przepisy się zmieniły i każdy posiadający skuter ma im się podporządkować :lol: :lol: :lol:

Nieznajomość prawa nie upoważnia do jego łamania taka obowiązuje zasada i koniec.
Łukasz2212 i nikt nie musi powiadamiać cię listownie o zmianie przepisów :lol: wystarczy że umieści je w Dzienniku Ustaw a ty masz sam się o zmianach dowiedzieć.

DJPIECZYWO a ty nie bądź taki urka burka przeczytaj ustawę z Dz. U. Nr 97, poz. 802 i przestań głupoty wypisywać sam podałeś punkt z ustawy gdzie jest napisane że:

1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie

http://www.scigacz.pl/Badania,techniczn ... 12871.html

A w BRIAN516 przypadku dowód zabrali mu za punkt 1 Art. 132. Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 który podałeś.

Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 3:46 przez Talib, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mi się to kompletnie nie widzi bo to bez sensu. Przynajmniej ja nie mam problemów z tym bo pytałem policjantów i mówili że jak mam bezterm. to mogę spokojnie jeździć chyba że policjant będzie kazał mi zrobić przegląd bo będzie miał jakieś wątpliwości.

Keeway <3
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Łukasz2212 zrobienie przeglądu jest tylko w twoim interesie ( no chyba że jeździsz tylko po podwórku wkoło kurnika) bo dostaniesz zdrowo po d@#$e jak spowodujesz kolizje lub wypadek i nie będziesz miał przeglądu bo to jest jednoznaczne z tym że nie będziesz miał ważnego ubezpieczenia i wszystkie szkody będziesz musiał pokryć sam.

Jak to teraz jest z przeglądem na skuter napisałem wam i wyjaśniłem a dalej róbcie co chcice to wy będziecie mieć problemy (lub wasi rodzice)

Audi A3
KINGWAY BARRACUDA
Suzuki Burgman

Tytuł:
Awatar użytkownika

Talib - ja tam i tak nie wieże temu ze ścigacz.pl :wink:

Moje zdanie jest takie, że jeśli by było coś nie tak to policja by się przyczepiła a oni nic - popatrzyli że bezterminowo i było wszystko w porządku :wink:

PS: W Gs-ie robię przegląd co roku - i już płacę 62zł i jeszcze jak bym miał tyle za skutera płacić to bym chyba zbzikował :lol: :lol:

Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 20:32 przez DJPIECZYWO, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
No kumpel miał wypadek jakiś tydzień temu skuterem i miał bezterminowy. Nie był z jego winy i normalnie wina była po stronie kierowcy samochodu. Normalnie dostal odszkodowanie i nie miał żadnych problemów związanych z przeglądem ;)

Keeway <3
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
DJPIECZYWO ale to jest mało ważne czy wierzysz tym ze ścigacza czy nie.

Podali ci gdzie te zmiany są zapisane tzn. Dz. U. Nr 97, poz. 802 a jak nie spałeś na lekcjach to powinieneś wiedzieć że ustawa lub zmiany opublikowane w dzienniku ustaw są obowiązujące.

Jak potrafisz korzystać z głowy (a nie służy ci ona tylko do noszenia kasku) to możesz to sprawdzić.

Nieubezpieczonych czekają trudne czasy, nie tylko ze względu na wzrost wysokości kar. Od 11 lutego wchodzą w życie nowe przepisy** które zaostrzają konsekwencje braku OC. Nieubezpieczony kierowca zapłaci drożej za spowodowany wypadek. Fundusz będzie bowiem zobowiązany do dochodzenia od niego nie tylko odszkodowania wypłaconego ofiarom wypadku, ale również poniesionych przez siebie kosztów, związanych z tą wypłatą (likwidacją szkody).

Za brak oc na skuter to kara to 500 zł od UFG plus mandat 200 zł od policji jak się przyczepi.

Przegląd 50 zł.

Audi A3
KINGWAY BARRACUDA
Suzuki Burgman

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przecież nikt tu nie mówi o braku OC tylko o braku przeglądu :wink:

No to nawet gdyby 50zł to nie mam zamiaru robić :wink: chyba że mi dowód policja zabierze to dopiero zrobię :wink:

PS: Co innego gdybym miał wyznaczoną datę przeglądu w dowodzie, ale jej nie mam :wink:

Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 7:49 przez DJPIECZYWO, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
No to nawet gdyby 50zł to nie mam zamiaru robić :wink: chyba że mi dowód policja zabierze to dopiero zrobię :wink:

Wtedy będzie 50 plus mandat mandat (od 50 zł w górę) gra nie warta świeczki.

ALE JAK NIE MASZ WAŻNEGO PRZEGLĄDU TO OC TEŻ JEST NIEWAŻNE

W razie kolizji lub wypadku leżysz i kwiczysz.

Trzeba krzyczeć abyś zrozumiał :?:
:?: :?:

Audi A3
KINGWAY BARRACUDA
Suzuki Burgman

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]