Dzisiaj jest 28 lip 2025, 14:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda NSR 125
Witam!
Kupiłem na jesieni Yamahę Aerox 50cc. Był on bloknięty modułem do 25km/h. Zmieniłem go i zarazem zdjąłem blokadę z wariatora. Odpalał i jeździł bez zarzutu oczywiście oprócz osiągów, które ciągle były nie wyższe na prostej niż 70km/h (z górki 80km/h na co nie patrzę).
Wydawało mi się, iż powodem jest gaźnik. Wyczyściłem go i ogólnie z czasem zaczął w trakcie jazdy gasnąć. Nagle całkowicie ostatnio stracił na osiągach i jest o 10-15km/h wolniejszy niż poprzednio. Czy po tych informacjach jest może ktoś w stanie podpowiedzieć mi co może być przyczyną jego tak słabych osiągów?? (Przed czyszczeniem gaźnika też nie miotało nim jak szatan ;D)

Dodam, iż ostatnio zaczął gasnąć po chwili odpalenia. Zmieniłem na ten niby zablokowany moduł do 25km/h i jeździłem nim 60km/h (blokada nadal w nim jest z 20km/h). Na tym przestał już AŻ tak gasnąć.Czy problemem tego wszystkiego jest popsuty moduł czy może gaźnik odgrywa tutaj największy problem?? (a może coś z przeniesienia napędu co do osiągów?)

Pytania:
1. Co może być przyczyną tych słabych osiągów?? (powinien spokojnie jako Aerox 80-85km/h na prostej jechać.
2. Czy owe gaśnięcie może być spowodowane popsutym modułem (dodam, iż ten odblokowany, któregoś razu zaczął tak dziwnie syczeć.)??[<-- powiązane z pierwszym]

Proszę o POMOCNĄ odpowiedź! :] Będę bardzo wdzięczny gdyż sporo się z tym męczę a asem w tej dziedzinie nie jestem.

Help :)

Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 19:42 przez tulus212, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Hrr/Ninja 250r
Moim zdaniem wyczyściłeś gaźnik, ale go nie wyregulowałeś poczytaj sobie parę poradników i spróbuj go wyregulować bo z tego co piszesz to był nie wyregulowany, a ty go jeszcze bardziej rozregulowałeś.

Hary ! :
viewtopic.php?t=226138&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ninja ! :

kawasaki-ninja-250r-technicznie-sprawna-sesja-t369596.html

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

ok bd się starał .. tylko niestety ja zielony i muszę komuś oddać ;D
napiszę jak już to zrobię.. oby się poprawiło..

a i jeszcze jedno pytanie.. po czym mogę poznać, że sprężynki,dzwon,czy całe sprzęgło jest już zużyte? są jakieś typowe objawy itp.?? niestety nie wiem jaki mam też wariator a chciałem wymienić rolki.. mam taki wydech ( nie sportowy ale jest) jakie rolki nie niego polecacie?: http://moto.allegro.pl/wydech-tecnigas- ... 96178.html

a i czy mogę np. takie rolki malossi włożyć do jakiegokolwiek wariatora czy są przeznaczone do kąkretnych??

Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 20:15 przez tulus212, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
Rolki możesz wkładać do jakiego wariatora chcesz, tylko żeby rozmiar był taki sam. Co do regulacji: przeczytaj poradnik i jednak sam spróbuj. Teraz jest rozregulowany i tak więc już gorzej nie powinieneś zrobić ;). Masz okazję popróbować. Sprzęgło możesz poznać po zużytych okładzinach, dzwon bo przebarwieniach na fioletowo. Jeżeli dobrze jeździ to znaczy, że sprężynki są w porządku. ;) I widzę że jesteś z moich okolic, Gdzie dokładniej ,,kolo Płocka''??

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

okolice czyli 30km od płocka.. Słubice mniej więcej może ci coś mówią :]]]
a i pisząc, że jak dobrze jeździ to sprężynki są w porządku co miałeś na myśli?? to sprężynki nie wpływają w żadnej mierze na osiągi ??

Tytuł:
**

Pojazd:
Mają jednak z czasem się zużywają i to można odczuć. A jeżeli osiągi nie spadają to nie ma co grzebać ;p. Ja kupując skuter nie wiedziałem jakie mam sprężynki, (w jakim stopniu zużyte) jednak sprawowały się tak jak powinny skuter nie zamulał , ruszał z odpowiednich obrotów, więc było sensu ich zmieniać ;)

Ps. Kojarzę tą miejscowość jednak mieszkam zupełnie z innej strony Płocka ;)

Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, 20:47 przez Daktyl098, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

odświeżam..
wyregulowałem gaźnik na tym odblokowanym module..
nie gaśnie ani nic..
tylko bardzo jestem zawiedziony gdyż vmax nie powrócił..
teraz jedzie 60km/h (dochodzi do 65-70 ale sporo mu to zajmuje)
co to może być?? pasek sprawdzałem-jest ok, dodam, iż dzwon ma fioletowo-niebieskie przebarwienia(do wymiany) oraz szczotki sprzęgła zjechane (też do wymiany sprzęgło) czy to możliwe, że gubi ten vmax właśnie przez te 2 części i jeszcze może rolki (których nie sprawdzałem bo kulcza nie mogłem znaleźdź.
odpowiedzcie mi jeszcze na pytanie czy ten słaby vmax jest spowodowany głównie przeniesieniem napędu?
niektórzy radzili wymianę sprężyny i sprężynek ale jak je dobrać ????
ważną informacją jest to, że on słabo się wkręca na obroty to tak jakbyśmy ruszali z jedynki i później odrazu 3/4 wbijali ;/ ...
ostatnie: czy sprzęgło odgrywa taką ważną rolę? bo planuje kupić ale czy będzie duża różnica jak kupie jakieś za 100zł RMS niż polini/malossi itp.? (chodzi mi o prędkość)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]