Dzisiaj jest 24 lut 2025, 19:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Yamaha DT 50 3MN
Witam...Zakupiłem dzisiaj simsona, którego wczoraj oglądałem.Rok 1988.Posiada gaźnik BING 18 oraz cylinder 60(nie wiem jakiej firmy, szczerze to nie pytałem).Z wyglądu dość ładny, spodobał mi się, odpala od kopa, ale...Jechałem nim na jeździe próbnej to wszystko było ok.Gdy dojechałem do domu(kilkaset metrów ), i próbowałem się nim jeszcze raz przejechać, wrzuciłem jedynkę, puściłem powoli sprzęgło.Ładnie ruszyłem, ale zaraz po ruszeniu dałem w gaz, i ? Zero reakcji, nie chce wkręcić się na obroty itp. ,,Kulałem się'' przy prędkości ok.10km/h może nawet nie, praktycznie nie jechałem na tej 1-ce i obroty zerowe prawie.Za chwilę spadły,simek się zatrzymał i zgasł ;/ Myślałem, że to coś chwilowego, więc odpaliłem znowu(odpalił bez problemu) i ruszyłem...Teraz się udało.Dobra, wrzuciłem 2 i dojeżdżam do zakrętu.Lekko dohamowałem, i próbuję dodać gazu, a tu...Znowu to samo bez reakcji.Próbowałem tak również kilka razy i klapa.I moje pytanie:Czy to może być niewyregulowany gaźnik, za duża dysza lub zasyfiony? Również może być słyszałem zasyfiony filtr powietrza(szczerze mówiąc to jeszcze go nie rozbierałem;] )Słyszałem jeszcze o wielu innych rzeczy, np. iglicy.Poradźcie mi co sprawdzić w pierwszej kolejności.Czasem dzieje się tak również przy zmianie biegu(np. 1 na 2).Praktycznie jeździć się nie da, bo niech byłoby to skrzyżowanie.Wciskam 1, gaz i nic...Drugim problemem jest to, że sprzedawca twierdził, że jest to wina sprężyna automatu skrzyni biegów(oby, bo te sprężynki niby po 5zł są)...Biegi ,,nie odbijają'', tzn. żeby wrzucić 3 lub 4 to trzeba najpierw przesunąć dźwignię do przodu a następnie do tyłu.Myślę, że nie ma to związku z tym.Co jeszcze zauważyłem...hmm...Np. odpaliłem go, chwilę chodził normalnie i po chwili zaczął sam wkręcać się na obroty...Aż zaczął lekko wyć to przekręciłem kluczyk w stacyjce i go zgasiłem.Silnik niby jest po remoncie, tłok wszystko nowe.Może jeszcze tak, ale nie umiem określić czy tak dokładnie jest, że na 1-ce wyje ? Ale nie będę przesądzał.I się zastanawiam, czy go po prostu nie oddać ? Musiałbym to zrobić dzisiaj, bo jutro koleś może wyrejestrować moto i po zawodach :/ Czego to może być wina(tych 2 problemów opisanych wyżej) ? Proszę o szybkie odpowiedzi, bo jak co to dzwonię do gościa i oddaję.
PS.Chodzi mi o to, żeby to się nie okazała jakaś poważniejsza awaria i żebym nie musiał ładować full hajsu w tego simsona.

Mój simson na:BP

Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, 19:27 przez WojtaStunter, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd: Yamaha DT 50 3MN
Pomoże ktoś? Jak co to muszę go dziś oddać ;/

Mój simson na:BP

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
te problemy z obrotami to raczej wina gaźnika dobre czyszczenie i regulacja i powinno być ok a co do tych biegów to może być ta sprężyna lub po prostu jakaś inna część wyrobiona już

looknij jedynego takiego gas gas-a---> http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=89043

Sprzedam skuter pilne!!!

http://otomoto.pl/piaggio-typhoon-okazj ... 88687.html

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
Albo coś z zapłonem. W simkach to 2h roboty wszystko.
Sprawdź gaźnik, jak nie to, to zapłon - cewki itd.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: aerox s6 toledo ASZ
Platynki przerwa na świecy sim jest na to czuły zapłon ustawiłem przerwę też a okazało się że spadła mi świeca i przerwa zbyt mała na swiecy :/ ale może też być cewka i gaźnik to też tak jakby zmora chociaż ja mam gaźnik16

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]