Dzisiaj jest 24 sie 2025, 20:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema. Dziś kupiłem skuter, i gdy nim jeździłem jeszcze u sprzedającego to zauważyłem że wskaźnik temperatury cieczy szybko dochodzi do czerwonego pola MAX, po kilkunastu/kilkudzieśięciu metrach. Sprzedający mówił że skuter się nie przegrzewa i nie mam czym się martwic. Więc nie wiem co robic, więc pytam was :| Czy możliwe jest że to wina wskaźnika/czujnika temp. ? Jeśli nie to co w czym może leżec przyczyna?

P.S. Jak rozpoznac zapowietrzony układ chłodzenia?

Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 13:43 przez sebek_97, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jaki setup ?
Cytuj:
P.S. Jak rozpoznac zapowietrzony układ chłodzenia?

No właśnie przez to, że się grzeje. Odkręć korek wlewu w zbiorniczku wyrównawczym i niech pochodzi z 5minut, raz po raz prze gazuj ale lekko !

Yamaha Neo's LC
-Italkit 70ccm
-Spawak by Dudi
-Motoforce Evo 12mm
-Stage6 Dellorto 21mm BE
-Stage6 Sport PRO
-Hebo R
-Tec CNC R
-Malossi Kevlar
-przełożenia Polini

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
jeśli na wskaźniku masz wysoką temperature odkręć korek i sprawdź czy rzeczywiscie woda czy płyn jest gorący jeśli tak sprawdz krążenie wody oraz odpowietrz układ okrkecajac korek od wlewu i niech pracuje pare chwil

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Setup to seria + leovince tt i sprzęgło regulowane. Jak się spytałem sprzedajęcego to on nie odpowietrzał wcale układu, ściągneliśmy plastiki i w zbiorniczku nie było wcale płynu. Dolaliśmy i próbowaliśmy odpowietrzyc, ale z zbiorniczka nie ubywało płynu, no to wykręciliśmy pompe, rozkręciliśmy ja, spuściliśmy płyn i zalaliśmy z powrotem i nalaliśmy płynu do max, po czym odpaliłem skuter i przegazowałem ale płynu nie ubyło. No to wychodzi na to że obieg jest dobry.
Tylko teraz mam 2 pytania.
Czy jeśli obieg był by zły to czy różnica temperatur między wężami wchodzącymi i wychądzącymi do pompy była by duża, i czy jest możliwe że to wina wskażnika/czujnika? Bo po przejchaniu około 500m z postojami wskazówka wysza dużo poza pole MAX, a po przekręceniu wskaźnika wskazówka opada tylko do połowy.
Z tego co wnioskuje sprzedający to jest to właśnie wina czujnika temperatury cieczy, bo według niego układ jest dobry, a pozatym on jest mechanikiem i w wolnych chwilach robi skutery, a pozatym on już ten skuter chwile ma i jeszcze go nie przegrzał, chodź on dużo nim nie jeździł. To teraz nie wiem co robic :cry:

Edit: Zastanawia mnie jedno, jaky ta temperatura którą pokazuje wskaźnik była by prawdziwa, to chyba cylinder miały grubo ponad 100* skoro wskazówka wychodzi poza skale, a ja jakoś tego ręką nie wyczówam.

Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 16:34 przez sebek_97, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
róznica bedzie napewno powiedzy wezami od cylindra a od chłodnicy (powrot) ale pamietaj gorąca woda zawsze idzie do góry wiec krązyć bedzie zawsze ale słabo . czujnik może poprostu się zepsół lub kabel od czujnika przebija do ramy

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
domiele94, A czy ta różnica jest to duża różnica temperatur, bo wąż z cylindra był bardzo gorący, nawet lekko pażył.

Panowie chyba ciecz nie zamyka obiegu, bo zaryzykowałem i jechałem na full aż wskaźnik pokazał temperature dużo powyżej maxymalnej, pojechałem do domu, a skuter chwile postał rozkręciłem i płyn w zbiorniczku był zimy, i zauważyłem że ubyło trochę płynu, a jak wcześniej odpowietrzałem to nie ubywało. Czyli co może byc? Możliwe że układ dalej jest zapowietrzony? Czy jest różnica jak odpowietrzam odkręcając korek na odpalonym, a poluzowywując głowice? I czy możliwe że jest coś z chłodnicą, np zapowietrzona?

Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 19:38 przez sebek_97, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
no duza różnica powrót z chłodnicy chłodna z cylindra goraca możę masz chłodnice zapchana

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
domiele94, Narazie poczekam na jakieś inne odpowiedzi, a po niedzieli wezmę się do roboty. Zeby odepchac chłodnice wystarczy ją przepłukac?

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
A może zacioł się termostat ?
sebek_97 pisze:
Zeby odepchac chłodnice wystarczy ją przepłukac?
Najlepiej wężem i sprawdź czy nie ma osadu w wężach pompie itd.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Audi A3 1.8T
Uszczelka pod glowicą

Zapchana chlodnica

Termostat do wymiany

Weze zapchane.

Reperturka w pompie wody.

to jest wszystko sprawdz to.

tutaj zadnych konkretow nie slyszalem wiec napisalem wszystko.

nie ma co dalej gdybać sprawdz to co napisałęm dopiero odpisz.

Obrazek
~Kliknij~ :lol:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pyle pisze:
Uszczelka pod glowicą

Pyle pisze:
Reperturka w pompie wody.

Te rzeczy są na 100% dobre, a resztę sprawdze na tygodniu. Dzięki za wypisanie wszystkiego, napewno się przyda :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

uszczelka na to wskazuje wiec jako 1 ją wskazalem, bo waz od cylka cieply a dalej juz nie. wiec zobacz wymien, nie ryzykuj zatarciem. tak samo reperturke latwo zobaczyc odkrec ten maly dekielek co sie wklada weze do pompy, odpal i przytknij palcem jak sie nie zatrztyma to reperturka jest ok

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Te 2 rzeczy czyli uszczelka i reperaturka są na 10000% dobre bo je sprawdzałem, a resztę dopiero sprawdzę.
Ale jutro jeszcze spróbuję odpowietrzyc przez ten wężyk od podgżewania mieszanki, bo dziś zobaczyłem że przy otwartym korku, dodając gazu idą takie malutki bombelki, z weżyka podłączonego do zbiornika cieczy, więc może to własnie wina odpowietrzenia, chodź już kilka razy próbowałem sposobem odkręcania korka na odpalonym i czekania, lecz to nie pomagało, nawet po przejażdzce płynu nie ubywało, więc zdecyduję się na ten inny sposób. I jutro jeszcze sprawdzę termostat, czy jest sprawny bo gdy wąż jest już gorący i na wskaźniku jest już MAX temp. to płyn w zbiorniku i chłodnica jest zimna, czyli tak jakby termostat się nie otwierał. Jutro to sprawdzę i napiszę czy coś się zmieniło.

Tytuł:
Awatar użytkownika

wlasnie powinno go troche ubyc bo musi sie rozprowadzic jak nie ubywa to zapowietrzony tzn jest.

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dziś dolałem trochę płynu i zobaczyłem że po dodaniu gazu do konca poziom płynu w zbiorniku się zwiększa. Z poziomu max. do wylania się prawie, czyli wychodzi na to że jest cały czas zamknięty termostat i nie wpuszcza nowego płynu. Jutro kupię nową uszczelkę i wyciagne ten termostat, jak będzie czas.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]