Dzisiaj jest 29 lis 2024, 4:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Moja Honda Bali
*

Pojazd:
Witam

Tez mam honde bali 96r i zastanawiam sie nad niewielkim tuningiem . honda jest na seryjnych czesciach po sciagnieciu blokad wyciaga 65-70 km/h dla mnie dobry rezultat jednak brakuje jej dobrego startu strasznie sie muli i ciezko nia ruszyc spalanie tez uwazam za dosyc duze bo pali mi 5,5litra przebieg 19k jesli to wazne. Chcialbym go troche podrobic ale nie wiem za co sie zajac do wydania mam powiedzmy 500 zl ale nie wiem co lepsze czy dobry cylinder 70tka czy moze lepjej jakis tlumik lub wariator? mam nadzieje ze mi pomozecie i tak jak kolega wyzej moja honda ma maly problem z odpalaniem zywkle z kopa i jak sie nie doda mocno gazu to traci obroty i po kilku sekundach gasnie . troche mi przeciekal to sciagnalem opaska przewody paliwowe itp moze dlatego nie ma mocy na starcie ? przypomne ze vmax jest niezly . prosze o pomoc i pozdro !

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

Pojazd:
Tam gdzie przeciekał, wymień wężyki.

Co do cylindra nie radzę bo do tego doszły by Ci uszczelniacze i łożyska wału, no i generalnie dobrze by było też pogrzebać w przekładni oraz zmienić wydech. Czyli z 900zł jak nic (minimum).

Jeśli masz kiepską kompresję, lepiej zrobić szlif obecnego cylindra, włożyć nowy tłok, wymienić przy okazji łożyska tam gdzie jest problem (to już sam musisz zobaczyć czy np. skuter buczy przy wysokich obrotach).

Prócz tego standardowo, zanim w ogóle coś zrobisz, gaźnik do czyszczenia, filtr powietrza do umycia/wymiany.

Polecam Malossi RedFilter ja założyłem i nie zauważyłem wielkiej różnicy ale cena jest prawie taka sama jak zamiennik RMS który jednak po jakimś czasie prawie że się dziurawi :/

Pali Ci zdecydowanie za dużo. Ile pali oleju? Zobacz jak położoną masz iglicę w gaźniku, idealnie powinna być na środku.

No i skąd CI się lało? Jeśli z gaźnika to może być tak że zaworek przy pływaku jest już do kasacji/wymiany przez co przelewa Ci gaźnik i paliwo sobie wylatuje bokiem :-)

Z tego co mówisz i piszesz generalnie to moim zdaniem dostaje za dużo wachy po prostu, przy okazji może być to spotęgowane kiepskim dolotem powietrza - brudnym filtrem.

Czy startuje zawsze tak samo kiepsko, czy np. tylko wtedy jak jest zimny lub ciepły?

150

Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 18:40 przez imachine, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
zdecydowanie gorzej idzie jak jest cieply . jak zacisnolem te przewody to juz benzyna nie leci a olej mieszam z paliwem wiec mieszanke mam dobra tylko ze pali i mam pytanie zastanawiam sie nad tym ;Tłumik sportowy włoskiej firmy Giannelli SPL z aluminiową końcówką. http://moto.allegro.pl/item693027915_wy ... kazja.html taka aukcja piszze sie nadaje do bali i rozwazam na zakupie tego moze dodalo by troche mocy i start by sie poprawil no i tylko te spalanie

i jesli chodzi o to co napisales to idzie do mechanika skuter i bedzie szlif itp teraz kupie filtr i mysle nad tym wydechem moze poprawilo by sie przyspieszenie malo wydechow pasuje do Bali a ten nie jest taki drogi

Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 20:43 przez 100procent, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
tzn nie kupuj filtra czy np. jakiegoś stożka, po prostu sam wkład wymień.

z wydechami no nie wiem. możesz spróbować ale odradzałbym, pierw sprawdź co jest grane bo masz gdzie indziej error a nie ma co rzucać się z motyką na słońce i doprawiać sobie problemów i kolejnych punktów niewiadomych przez wrzucanie nowych części.

z tym co masz w serii powinno lecieć normalnie i nie palić tak horrendalnie dużych ilości wachy.

zajmij się tym pierw a potem myśl o tunach wydechach itp :)

150

Tytuł:
*

Pojazd:
ostatnio rozebralem caly skuter ( tydzien temu) okazalo sie ze zbiornik paliwa ma dziurke ... wszystko elegancko pospawane no i nie cieknie nic a nic ale nadal pali te 5.5- 6l na setke wlewam odrazu mieszanke do baku 100ml oleju na 5l wachy tak mi powiedzieli no ale pali cholernie duzo i jak juz ruszy to wydaje mi sie ze kopa ma bo kuzyna chinczyk 70tka w tyle zostaje jak juz moj bali zacznie jechac. Kupie ta gabke do filtra zajme sie odrestaurowaniem cylindra ale to chyba nie ma zwiazku z paliwem jak rozebralem wszystko wsumie ok wygladalo ( wsumie sie nie znam) pozdro

Tytuł:
**

Pojazd:
sprawdź gaźnik i iglicę tak jak pisałem wcześniej. upewnij się że masz olej też w baku na olej, i że pompka ma zamknięty obieg czyli nie dorzuca do cylindra oleju.

olej jest potrzebny w gaźniku np. dlatego dobrze żeby był też w baku oleju.

150

Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 21:53 przez imachine, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Zakupilem wkladke filtra juz jest wlozona i bylem w servisie z nia powiedzieli mi ze najpierw przeglad (200zl) potem zrobia szlif cylidra starego + tlok (500zl) i wymienia rolki na wariatorze(200) zl jak uslyszalem 900zl to sie zalamalem czy w tej sytuacji nie lepjej kupic cylka 70tke za 350zl wario za 100 zl i mam znajomego mechanika ktory to zlozy ? w servisie powiedzieli ze spalanie zejdzie od tego w dol i od filtra powietrza

Tytuł:
**

Pojazd:
Chyba ich po..........o :)

Wymiana rolek - 20zł góra + 20zł rolki, szlif cylindra - 70zł + 180zł tłok z pierścieniami, przegląd? jaki k... przegląd ? :) Chyba portfela klienta :-)

Olej takich "mechaników" albo przedstaw im normalne ceny, tylko bądź stanowczy, chociaż jak masz 16 lat to to może niewyglądać - pojedź z ojcem najwyżej czy coś i niech on im te ceny przedstawi.

A najlepiej jedź gdzieś gdzie są normalni ludzie a nie złodzieje.

150

Tytuł:
*

Pojazd:
Bylem z bratem 23 lata ma i to on rozmawial w servisie powiedzieli 900 zl pojechalismy jeszcze do yamahy tam powiedzieli 700 wiec nie wiem co robic moj mechanik moze to wymienic tylko musial bym mu czesci dac ale nei zostawie 700 zl u jakis amatorow . moze jednak ta 70tka to dobry pomysl ? moze nowy cylek zmiejszy spalanie? juz nie wiem co myslec zalamalem sie w tych serwisach ta honda warta jest 1500 a oni chca mnie 900 skroic szkoda gadac wogole

Tytuł:
**

Pojazd:
Na pewno 70cc nie zmniejszy w żaden sposób spalania.

150

Tytuł:
*

Pojazd:
wsumie to masz racjee czyli musze znalezdz innych mechanikow ;/

Mala awaria poradzcie cos jade honda bali i jak odkrece manetke na maxa wydaje mi sie ze za duzo benzyny sie wtlacza on sie dusi puszcza gaz i silnikgasnie ;/ nie wiem co robic praktycznie nie mozna stanowczo gazu dodac jak ta usterke usunac? czego to moze byc wina ?

Ostatnio zmieniony 06 sie 2009, 17:59 przez 100procent, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
prosze o pomoc

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]