Witam!
Posiadam skuter keeway ry6 z 2010 roku. Skuter po odblokowaniu rozwijał pełne 60 km/h
z dobrym przyspieszeniem. Wraz z upływem czasu przestało mi to wystarczać i postanowiłem go stuningowac. Na początek kupiłem tłumik Leovince ZX. Po jego założeniu skuter stał się elastyczniejszy na każdych obrotach i dużo lepiej przyspieszał lecz prędkość wynosiła nadal tylko 60km/h. Zakupiłem wiec wariator Malossi Multivar wraz z paskiem Malossi X-Special z nadzieją, że to coś da. Aby go założyć pojechałem do mechanika i wzięliśmy się za regulacje. Na rolkach 6g prędkość wynosiła 60 lecz obroty były strasznie wysokie i było zjawisko wycia podczas przyspieszania. Zmieniliśmy wiele kompletów rolek i najlepsze okazały się 7,5g wraz z białą sprężyną centralną Malossi. Na tym zestawieniu skuter osiągał prędkość maksymalną 64 km/h po prostej drodze. Z lekkiej górki szło mu dużo lepiej bo jechał ponad 70 km/h i mógł więcej. Problem tkwi w tym, że osiągnięcie prędkości wyższej niż 55 km/h na prostej trwa długo. Do 55 ma super przyspieszenie ale potem jest już ciężko. Chciałbym aby v-max na prostej wynosił 70 km/h z dobrym przyspieszeniem. Gaźnik jest czysty i dobrze wyregulowany. Filtr powietrza także czysty. Co może być przyczyną niskiego v-max po wymianie części na sportowe? Czy winne mogą być keeway'owskie przełożenia?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 12:06 przez Achciniak, łącznie zmieniany 1 raz
|