Dzisiaj jest 28 lut 2025, 15:57

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam wszystkich serdecznie

pozyczylem od kumpla Piaggio Zip ssl1t z 1995r. po 4 latach postoju w garazu i mam zamiar doprowadzic go do porządku i przede wszystkim odblokować, poniewaz jest mi on potrzebny do pracy (jako dostawca).

Problem polega że jedzie on max 60 kmh czasami 63 kmh z górki i czuje ze cos go blokuje. Jest taki dziek dzzzt ;p (cos mnie hamuje)
-tłumik jest chyba ok, zawirowywacza spalin nie ma zwezki tez raczej nie, - oryginał
-tulejki ograniczajacej na wariatorze nie ma
-gaźnik dellorto 14,5 chyba i dysza 60, króciec jest chyba od nowosci bo nie ma go jak odkrecic - trzeba przyspawac koncowke sruby zeby odkrecic.

Teraz to stawiam na cewkomoduł jest on czerwony, szukalem odpowiedzi i nie znalazlem jak go odblokowac, może jest ktoś z Warszawy i ma odblokowany modul pozyczyc na próbę na miejscu? szkoda wydac kase na nowy poniewaz musze koniecznie kupic nowe opony, ciuchy przeciwdeszczowe :D

Jak odkrece manetke przy 60 do konca to tylko glosniej buczy.
Nie mam juz pojecia, rece opadaja a do serwisu nie chce oddawac jak moge sam zrobic.

Czesto jade Trasą Toruńską i Siekierkowską i muszę przyznać że 60 kmh jest nawet niebezpieczne, jak inni tną po 120 kmh.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, ponieważ sam jestem bardzo ciekaw gdzie ta blokada może siedzieć.

Radek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Up!

Nikt nie miał/ma tak zacnego sprzetu?

Tytuł:
*

Pojazd:
czy to jest taki dźwiek jakby jakiejś blaszki ? też to mam w Piaggio zip. stawiam ze to cewkomoduł bo ja u siebie sprawdzałem na trzech , na 2 było tak samo a na 3 troche lepiej szedł .

Tytuł:
*

Pojazd:
Cięzko powiedzieć, bardziej brzmi tak jak prąd takie dzzt ;p dzisiaj jak znajde chwile podjade do serwisu na Modlińskiej może tam będą życzliwi i łaskawi wyjaśnić albo użyczyć moduł. Jak nie to kupie i ch... ;p dam znac.

Tytuł:
*

Pojazd:
daj znać , najlepiej do mnie na pw bo tez mam zamiar kupywać cewkomoduł odblokowany.

Tytuł:
*

Pojazd:
Byłem u elektryka i powiedział że modul pewnie nie jest przyczyna ograniczenie predkosci do 60 kmh, spróbuje wymienic dysze z 60 na 65 i sprawdze krociec przy okazji, jezeli oczywiscie uda mi sie go odkrecic. Kombinuje dalej. Dam znać jak cos znajde.

pozdr.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprawdź ten króciec, kiedyś miałem zipa i był zablokowany na króćcu, miał on zwężony przelot.

Tytuł:
*

Pojazd:
ja sprawdzałem króciec dawno . mam odblokowany. a ograniczenie dalej jest..

Tytuł:
**

Pojazd:
Na wariatorze z tyłu pierścień przykręcony na 3 śruby. Ale nie licz ze to da wiele. Sprawdź szerokość paska jaki masz i jaki powinien być. Zaznacz na oponie miejsce i kręć dzwonem sprzęgła tyle razy aż koło zrobi pełen obrót oczywiście licząc obroty koła. Jeśli wyjdzie 15 obrotów dzwonu na jeden obrót koła to zablokowane przełożenia. 3 blokada to zwężka w filtrze powietrza tam gdzie wlatuje do filtra - urwać. :D Więcej blokad nie pamiętam. :D

Tytuł:
*

Pojazd:
Hej, faktycznie byla

-rurka w obudowie filtra paliwa pozniej wstawie foty, lecz po jej zdjeciu tylko glosno buczy, raczej nic to nie dalo.

-Kręcąc dzwonem sprzęgła mam 12 obrotów, tak ma być ? ( poszukam w wolnej chwili jak ma być ) Cieknie mi z gaźnika na dodatek paliwo ;/

-tej blaszki na 3 śruby nie, już sprawdzałem wczesniej.

Dalej jakieś propozycje? ;p

Może spróbować zmienić cięższe rolki? nie wiem jakie mam teraz.
http://allegro.pl/jmt-rolki-wariatora-1 ... 85215.html

coś takiego może? slyszalem ze piaggio lubi ciezkie rolki

Dzięki!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprawdź tą tulejkę może ją masz. A jak zdjąłeś tą blaszkę to dysza ok. 75 ;)

Setup :
Stage6 Pro Replica
Stage6 Sport Pro Variator
Dzown Tec. Reszta seria... Już niedługo :)
Sprzedam kilka części do p/g

Ostatnio zmieniony 23 lip 2012, 20:01 przez Radecki, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Chciałem kupić dysze 65 ale odradzili mi to i powiedzieli ze moze zalewać silnik i doradzili mi mechanika :D muszę sprawdzić kompresje, ponieważ wyczytałem że przy małej kompresji moze miec małego vmaxa ?! te przełożenia może są za krótkie 12/1 obrót i dlatego jedzie max 62 kmh ? napiszę że zbiera on sie całkiem dobrze tyle denerwuje mnie strasznie ten vmax.

ps. wyzej oczywiscie chodzi o rurke w filtrze powietrza nie paliwa pff ;p

Tytuł:
*

Pojazd:
Właśnie przejechała obok mnie Aprila SR albo ditech, dosłownie zapier.... poczekal az go mine i potem dal w piz.. i mnie wyprzedzil i przyspieszal jeszcze hoho, stwierdzilem ze sie tym pochwale ;p i tez tak chce ;p

Tulejka jest tylko ta dluga rurka (5 cm okolo) na której jest pasek. Tak ma przeciez byc ?!
Szukam jakiegoś sklepu z częściami na Targówku albo Białołęce w Warszawie ? troche daleko mam żeby jechać po dysze na Wał Międzyszyński ( mieszkam w Markach ;] )

Świeca byla czarna i mokra, zmienilem mieszanke na 2,25 obrotu i jest "kawa z mlekiem" nawet chyba innaczej brzmi.

Tytuł:
*

Pojazd:
Kompresja 6 barów. Troche słaba, co proponujecie ? świeca troche mokra. Zauwazylem na górze tłoka zebral sie nagar, tak jakby grudki czarne, taki syf, co proponujecie?

rozkręcić przeczyścić ? szlif ? może kupić nowy kit 70 ccm ? może porting ? Najlepiej zeby zrobić coś z tego co jest w serii. Jakieś doświadczenia ?

Nie mam nadmiaru kasy, aczkolwiek chcę trochę jeszcze dołożyć do tego skutera, zeby byl cacy.

Tytuł:
**

Pojazd:
ile miałbyś na wydanie na kompletny nowy cylinder? 50 czy 70 cc?

Tytuł:
*

Pojazd:
kawes007 pisze:
ile miałbyś na wydanie na kompletny nowy cylinder? 50 czy 70 cc?

kawes007 myślę że do 300-400 zł myślę że tyle na poprawienie osiągów. Orientowałem się troszkę i szlif cylindra kosztuje okolo 50 zł a nowy tłok Vertex około 125 zł, tylko nie wiadomo czy to polepszy osiągi, dlatego zastanawiam się czy oprócz szlifu mozna cos jeszcze wykonać.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zamiast robić szlif dołóż trochę i kup to
http://www.scooterkingz.pl/cylinder-air ... typhoon-50
do tego większa dysza i na pewno bedziesz zadowolony z osiągów

Tytuł:
*

Pojazd:
Daniello18 pisze:
Zamiast robić szlif dołóż trochę i kup to
http://www.scooterkingz.pl/cylinder-air ... typhoon-50
do tego większa dysza i na pewno bedziesz zadowolony z osiągów

Dzieku Daniello 18, pewnie tak zrobię, opinie na temat powyższego kitu są chyba całkiem dobre. Kupie pewnie w przyszlym tygodniu lub za dwa i zdam relacje, w tym temacie. Moje pytanie jeszcze czy taki zestaw trzeba dlugo docierac? czytałem chyba ze do 100 km na tej powloce. I czy zmieniać tłok co 10000 km dla bezpieczenstwa i czy mam o ten zestaw jakos dbac dodatkowo? olej leje orlen platinium polsyntetyk.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Z tym docieraniem to jak kto woli, ja docierałem 50km żeby się ułożył i bo szkoda mi bylo czasu dłużej a są tacy co i 500 docierają alu cylki ale wg. mnie bezsens, nie wkręcaj go na wysokie obroty i nie katuj przez pierwsze kilometry i będzie ok, tłok zmienisz jak kompresja będzie siadać, większa o 10% dysza główna i najlepiej jak byś wywalił dozownik i sam robił mieszankę 1:45

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]