Dzisiaj jest 21 lip 2025, 15:24

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd: Gp1 Racing, TZR 125
Witam. Trafiła mi sie okazja kupic tzr po dobrej cenie. Zarejestrowana i ubezpieczona do maja 2013r. Ja nie mam jeszcze dowodu osobistego wiec nie kupię na siebie i dogadałem się z bratem, że jako właściciela na papierze wpiszemy go. Nie znam się zbyt dobrze na prawie i chciałbym wiedzieć czy on musi od razu po kupnie przerejestrować na siebie czy moze np. za miesiąc odsprzedać mi nie przerejestrowawszy tego motocykla na siebie, tylko jest on dalej zarejestrowany na poprzedniego właściciela.

Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, 21:30 przez skolsik13, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Aby zarejestrować pojazd, należy przedstawić w urzędzie m.in. dowód własności. To, że poprzedni właściciel nie poinformował wydziału komunikacji o sprzedaży auta, a obecny nie przerejestrował go na siebie, nie powinno stanowić problemu dla kolejnego nabywcy. Dlatego właśnie po zakupie motocykla, do wniosku o rejestrację należy dołączyć nie tylko aktualną umowę sprzedaży, ale również tę obejmującą transakcję między poprzednimi właścicielami.
Zgodnie z 4 ust. 1 rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów, za dowód własności uznaje się jeden z takich dokumentów jak: umowa sprzedaży, zamiany, darowizny, dożywocia, faktura VAT, prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności. Z ust. 2 tego paragrafu rozporządzenia wynika z kolei, że jeśli dane o zbywcy pojazdu zawarte w dowodzie własności są niezgodne z danymi właściciela zawartymi w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu to jako dowód własności rozumie się wszystkie dokumenty potwierdzające fakt przeniesienia prawa własności pojazdu. W tej sytuacji takim dokumentem jest właśnie umowa pomiędzy poprzednim właścicielem wpisanym do dowodu rejestracyjnego a osobą, która obecnie dokonuje sprzedaży pojazdu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chomik453, Ok więc widzę, że nie ma problemu tylko muszę dobrze zachować umowę pomiędzy obecnym właścicielem i bratem po czym spisać umowę pomiędzy mną a bratem i isc z tym do urzędu w celu przerejestrowania motocykla na siebie. Jakas kara za zwłokę tak z 2 msc?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
jak brachol się z tym wyrobi do miecha to nawet się nie czepią go a potem ty musisz w tym się zmieścić i będzie lala myślę ze nie powinno być kłopotów kumpel rejestrował sr 12 dni po terminie i nic mu nie powiedzieli

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kupiłem i mam pytanie. Moto jest na miękkim dowodzie i jest ubezpieczone do 4 maja 2013r. Musze przerejestrować w ciągu miesiąca czy mogę jeździć do końca ubezpieczenia lub przerejestrować i to ubezpieczenie, które jeszcze mam będzie mi obowiązywać na nowych blachach.

Tytuł:
**

Pojazd: Rieju SMX pro
skolsik13, możesz jeździć , a jak już przerejestrujesz to idziesz do ubezpieczalni i prosisz aby Ci przepisali ubezpieczenie na Ciebie :)

Tytuł:
*

Pojazd: Suzuki Katana LC
Możesz tak jeździć , ale pamiętaj aby opłacić skarbówkę w ciągu 2 tygodni od kupna.

Romet 727 08,Aprilia Sr 96 LC,Zipp Triad 08,Kingway Coliber 07,Peugeot Vivacity 03,Yamaha TDR 125 Belgarda LC 99,Peugeot speedfight 2 LC 02,aprilia rally 03,Suzuki katana 03 lc,opel astra F Cabrio Bertone :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]