Dzisiaj jest 23 lis 2024, 18:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam,
proszę mi doradzicie co mam ewentualnie zrobić...
Coś tam kiedyś jeździłem ale na słabszych motorkach skuterki itp, zrobiłem w końcu prawo nie tak dawno i kupiłem pierwszy porządny motor 2 miesiące temu bandita 600tke.
Niby była dobra cena koniec sezonu, ładny zadbany...., coś tam odczuwałem że niby lekko ściąga ale opona była zdarta bardziej z lewej strony, to myśle zmienię oponę będzie ok itp, naiwność ?? ;/
a że za bardzo znajomych nie miałem w temacie to w zasadzie sam sobie kupiłem i doradziłem... to był chyba błąd :/
W zasadzie w trojkę przyjaciół zrobiliśmy w jednym czasie prawko i kupiliśmy motory.
Co się okazało dałem motor na sprawdzenie w jednym serwisie i się okazało że rama krzywa 1,3cm w lewo ( laserowo to nie było sprawdzane, tylko na podstawie pomiarów, da się tak ??? ), krzywa jedna laga i trzeba zrobić prostowanie osi koła. Gościu z tego serwisu twierdzi że ramy nie ma sensu prostować że w zasadzie można tak jeździć ( bo i tak w Polsce jeździ ze 30% nie wiedząc że ma skrzywioną ramę) A za prostowanie lagi oraz prostowanie osi koła chce około 350 zł ( bo to trzeba zrobić w pierwszej kolejności) - bo u niego prostowanie strasznie drogie....i robią to gdzie indziej.
Ja z kolei zadzwoniłem do innego serwisu ( niby najlepszego w województwie) - zajmujący się prostowaniem ram itp mówi żeby coś takiego do niego przywieść że koniecznie trzeba prości ramę ale nie potrafi więcej stwierdzić bez pomiarów oględzin itp.
Nie wiem co zrobić, czy zabrać motor do tego drugiego serwisu ( zapłacić za diagnozę pierwszemu 100zł ) , i zrobić u niego geometrie i później wszystko poklei co niby wyjdzie w praniu... tyle wyszło z rozmowy tel.)
Oczywiście niby zima dużo czasu ale koszty transportu z serwisu jednego do drugiego o tym też trzeba pamiętać ( 60km)
Nie znam się na tym nie wiem kompletnie co mam zrobić, proszę o jakieś sensowne komentarze ale nie dołujące :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zależy ile masz kasy.Jak nie masz jej to daj może do tego pierwszego.Dziwi mnie tylko jak stwierdził ,że oś przedniego koła jest krzywa ,chyba czy ściągnął koło to wszystko jasne.Ale tak szczerze mówiąc jak w bandicie rama się skrzywiła to dzwon musiał być na prawdę duży.

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
motor_fan, na twoim miejscu zrobiłbym to prostowanie ramy, może to dość kosztowne, ale motocykl o takiej pojemności raczej kupuje się na dłuższy okres, więc warto to zrobić, przynajmniej pozbędziesz się problemu, a komfort jazdy będzie pewnie dużo lepszy ;)

FIRST RUN Aerox MHR :D :D :D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda nsr

Ostrzeżenia: 1
Naprostuj w serwisie po laserowym pomiarze :)
Kolega tak ybr'kę robił po wypadku i od półki po lagi przez ramę wyprostowali za ~500 zł :)
Jak nowa jest.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Na Twoim miejscu wyprostowałbym i miałbym pewność, że motocykl jest sprawny. Masz pieniądze na te czynności to zrób, nie to nie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]