Dzisiaj jest 08 lut 2025, 16:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie macie racji;)

Jest to na takiej zasadzie,że jeśli jesteś współwłaścicielem to ten motor należy również w jakiejść części i ojciec nie może Ci go sprzedać bez TWOJEJ zgody:)
I w sądzie to TY musisz wyrazić zgodę,że chcesz to sprzedać

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
U mnie kumpel też kupił od nieletniego i na umowie jeden z opiekunów prawnych musiał napisać że zgadza się na sprzedaż i podpis, w urzędzie nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW e36 Coupe 2.0i
Jak nie da rady się ugadać to kupuj ramę z papierem, przekładaj a tamtą stara ramę wrzuć mu na podwórko :)
Ramę dostaniesz raczej tanio a użerać się z sądami nie warto.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
może w temacie nikt nie pomoże, ale to jest swego rodzaju ostrzeżenie. żeby podczas kupna wiedzieć ile lat ma właściciel oraz czy posiada odpowiednie zgody . może nie jednemu uratować skórę . moim zdaniem takie coś powinno sie znaleźć w programie turbo kamera. żeby ludzie wiedzieli

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha DT 50x SuperMoto
marcinek, Dokładne !

Wpadnij do mojej DT :D
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 49#2235749

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco ZX & Rieju RRX
Nie znam sie tak dobrze na prawie ale gdyby sprawa poszła do sądu to masz wielkie szanse, że typek po dostaniu listu z sądu zmięknie :) Nie rozumiem takich ludzi. Robi kłopot tylko. 0 zrozumienia.

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=106106&start=0 ZX <3
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=190001RIEJU <3
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
marcinek, po prostu mówisz, że rodzice mają na odwrocie umowy napisać zgodę na sprzedaż i tyle inaczej nie dochodzi do transakcji. Ale co poradzić jak to mówią nieznajomość prawa szkodzi.

Boberko, wiesz jak to się skończy? Po prostu umowa zostanie unieważniona i on musi oddać skuter a tamten kasę. Ta umowa, którą ma teraz jest nie ważna (tak dlatego ma problemy z rejestracją).

Kłania się tutaj "ograniczona zdolność do czynności prawnych"
http://portalwiedzy.onet.pl/44084,,,,og ... haslo.html

Więc bez pisemnej zgody rodziców ta umowa będzie nieważna tak długo aż nie dodadzą zgody na "czynność prawną"

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Kymco ZX & Rieju RRX
razor99, a to nie wiedziałem :P Ale jak na dzień założenia sprawy osoba na umowie ma już 18 lat to powinna być ważna. Nie ogarniam tego prawa. Ale jak jest tak jak mówisz to nie baw sie w to jednak :wink:

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=106106&start=0 ZX <3
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=190001RIEJU <3
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Boberko, teoretycznie tak, ale praktycznie nie bo jest zawarta w okresie kiedy była niepełnoletnia czyli właśnie pozbawiona możliwości zawarcia tej umowy :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
razor99 pisze:
marcinek, po prostu mówisz, że rodzice mają na odwrocie umowy napisać zgodę na sprzedaż i tyle inaczej nie dochodzi do transakcji

nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz. Ja mam 17 lat i włąśnie sprzedaje Aprilie zarejestrowaną na mnie. mam oddane dokumenty do sądu i powiedzieli mi wyraźnie.że żadna zgoda rodzica nie wystarczy.

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

marcinek, a to jesteś pod opieką kuratora? Do uprawomocnienia czynności prawnej dokonanej przez nieletniego potrzebna jest zgoda opiekuna/kuratora i tyle żadna decyzja sądu nie jest potrzebna. Skąd to wiem? Bo mam o tym na studiach i takie rzeczy to podstawa.

"Ograniczona zdolność do czynności prawnych, ograniczoną zdolność do czynności prawnych posiadają osoby w przedziale wieku od 13 do 18 lat oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.

Czynności prawne dokonywane przez taką osobę, które prowadzą do powstania po jej stronie zobowiązania lub powodują rozporządzenie jej prawami, wymagają zgody przedstawiciela tej osoby. Warunek ten nie dotyczy umów powszechnie zawieranych w drobnych, bieżących sprawach życia codziennego, rozporządzania zarobkiem oraz dysponowania przedmiotami majątkowymi oddanymi tej osobie do swobodnego użytku.

Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych nie może samodzielnie dokonywać jednostronnych czynności prawnych, dla których ustawa wymaga zgody przedstawiciela ustawowego - czynność taka jest z mocy prawa nieważna (nieważność)."

Czyli przedstawiciel = opiekun = kurator (jeżeli go masz)

Ja jakoś sprzedawałem skuter mając 16lat była zgoda i nie było najmniejszych problemów. Bo wszystko było zgodnie z prawem.

Uwierz mi sądy to się nie raz gówno znają ja w grudniu miałem styczność z rozprawą, która zgodnie z dowodami i zaistniałą sytuacją była w 100% wygrana a jednak wyrok sądu był, że osoba wnosząca oskarżenie nie miał racji gdzie dowody ewidentnie wskazywały co innego. Więc nie ma co wierzyć w 100% co mówi sędzia.

Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 12:02 przez razor99, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
Powiem tak.. Sam miałem taki przypadek że sprzedałem skuter tzn 2 które były zarejestrowany na mnie a byłem nie letni :) I to zalezy od urzędu.. 1 skuter nie było problemu :) u mnie urzedzie wyrejstrowałem gościo u siebie zarejstrował i ok :)
2x zaś były duże schodki... Wyrejstrowałem go u siebie a u gościa w urzedzie powiedzieli że jestem nieletni i nie mogę sprzedać skutera ( chociaż były podpisy,zgoda,wszystko ), jedyne wyjscie było sprawa w sądzie bo ta umowa co była byla prawnie nic nie warta ;).Zalozylem sprawe w sądzie, poczekałem 2 tyg i dostałem zgode ;) Po czym musialem od początku sporzadzic umowe z sprzedawca i dopiero sprzedac, wiec taki przypadek bedzie i u ciebie.. Wiec jesli trafiles na takich gosci to masz problem, i chyba dobrym wyjsciem bedzie nowa rama :)

Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 13:13 przez Arisen, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2