Dzisiaj jest 08 lut 2025, 11:17

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam, niedawno zrobiłem sobie prawko na kat. B1 i nie dociera do mnie myśl, że zrobiłem je na marne. Wiem ze teraz zamiast samochodami bedzie mozna jezdzić tzn. czterokołowcami cięzkimi (L7e) czyli aixam microcar i quady. chciałem sie zapytac, ajk wyglada rejstracja takiego samochodu i czy mozna wgl. zarejstrowac aixama na pojazd inny. Czy mozliwe jest ominięcie przepisów i zarejstrowanie samochodu osobowego na czterokołowiec ? Czym jeszcze można jezdzić po zmianie przepisów ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
MaCkuJetForce,
Czterokołowiec lekki – to czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h.

I teraz sobie sam na to odpowiedz :) Czyli zrobiłeś sobie rozszerzenie karty motorowerowej :D
Teraz możesz jeździć piździkami do 45km/h, oraz quadami do 45km/h :lol:

Śmiech na sali...

Tytuł:
*

Pojazd:
A teraz ktoś z kartą idzie wymienić na AM i ma takie same uprawnienia oprócz tych samochodzików śmiesznych :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
0Benek, no i 1000PLN w kieszeni :D

http://www.facebook.com/KubaStunt - SPRAWDŹ TO!!

Tytuł:
*

Pojazd:
lucek15, czterokołowiec lekki jest na kategorie AM i się z Tobą zgodzę, że jeździ do 45 km/h ale to jest kategoria L6e. L7e wygląda tak: http://otomoto.pl/aixam-inny-l7e-kat-b1-C25652511.html , a L6e tak : http://otomoto.pl/microcar-m-go-meta-sp ... 12074.html . jest napewno różnica w mocy oraz zapewne predkości maksymalnej. Chciałem sie dowiedzieć co konkretnie jest na kat. B1 jakie samochody i czy wszystkie quady i czy ktoś juz rejstrował samochód na b1 ? jak to wygląda ?

Tytuł:
*

Pojazd:
nie chce, żeby ktoś oceniał czy mi sie opłaca czy nie bo skuter już mam a samochodu nie. zrobiłem prawko na B1, zeby miec czym dojezdzac do szkoly w zime i w deszczu. Moc też mnie nie obchodzi, bo mam speeda na full sporcie. Pytanie było jakimi markami i czym konkretnie będę mógł jezdzić

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
po całkowitym odblokowaniu takie Microkary osiagaja maksymalną predkość ok 100km/h w wersji diesel , mam znajomego ktory sprowadza takie autka i sie zna na tym i normalnie na dowód mozna jeździć lub na prawko AM, a jesli masz A1 to tym bardziej mozesz tym smigać :)

Zapraszam>>>>>>>>>>>]Jedyne takie w Polsce Cu$t0m zapraszam<3<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Tytuł:
*

Pojazd:
o to mi chodziło, tylko że ja mam prawko już na kat. B1 czyli mogę jeździć tzn. czterokołowcami ciężkimi. krzysko009, nie wiesz, jak z rejstracją takiego samochodu ? Chodzi mi o to, czy te samochody sprowadzone niezarejstrowane spełniają wszystkie warunki aby zarejstrowac je w kraju na pojazd inny spełniajacy wymagania czterokołowca cięzkiego ? a przy okazji możesz mógłbyś mi poadać cene takiego samochodu ?

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
normalnie zarejestrujesz :) robisz przeglad i koles bedzie widział ze jest w dowodzie do 45km/h przeglad zrobiony tlumaczysz papiery idziesz do urzedu koszt wszystkiego ok 500zł niestety a takie samochodziki od 6tys w gore :) popatrz na allegro na marke Aixam czy jakos tak :) w sarnówce sprowadzaja i rejestrują dlla klientów :)

Zapraszam>>>>>>>>>>>]Jedyne takie w Polsce Cu$t0m zapraszam<3<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: 5 jachtów w porcie 8 ferrari
Pewnie takie "auto" musi posiadać homologację producenta o tym że kwalifikuje się na ten typ pojazdu.

razor99 pisze:
jedyne i słuszne auto to golf w dieslu

Tytuł:
*

Pojazd:
krzysko009, wielkie dzięki !
DamianMAl, myslę, że te pojazdy już są produkowane jako czterokołowce i nie ma wersji jako samochód. To jest pewnie tak samo jak ze skuterami według polskiego prawa, czyli motorower to jest do 45km/h a powyzej to motocykl. Więc aixam który jedzie do 45km/h ma okreslona wage dla tej kategorii i jest 2 osobowy to czterokołowiec, ten sam aixam ktory ma predkość maksymalna 50km/h to już nie jest czterokołowiec, a samochód

Tytuł:
*

Pojazd:
Ale ty robiłeś to prawko przed zmianą ta? A przecież prawo nie działa wstecz więc CHYBA możesz jeżdzić ;)

Tytuł:
*

Pojazd:
właśnie zrobiłem prawko po zmianie, właściwie instruktorzy mi mówili na jazdach, że już w 2012 nie można było jeździć samochodami do 550kg + 2 osobowy. Po prostu jak ktoś był zatrzymany za naruszenie przepisów takim pojazdem, to tylko udawało mu się wybrnąć od kary, ponieważ policja z drogówki o tym nie wiedziała. Ile w tym prawdy jest, nie wiem. Też myślałem, że prawo nie działa wstecz, ale najwidoczniej urodziliśmy się w kraju, gdzie takie sytuacje są możliwe.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
ciągle powtarzacie jak to prawo nie działa wstecz i faktycznie jest coś takiego .ale radze sie dowiedzieć coś na temat tych słów bo jakby to było takie dosłowne to kazdy by miał swoje prawo :roll:

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: poszukuję czegoś ciekawego :D
MaCkuJetForce, A mnie to ciśnie... Zatrzymali mnie i wszystko było ok.

Tytuł:
*

Pojazd:
The_Stig, myślę, że przez długi czas nie będą na to patrzyli przy kontroli. Bardziej mnie boli to, że wszystkie konsekwencje ponoszę ja, będąc uczestnikiem wypadku, nawet jeżeli nie jest z mojej winy. Raczej nie przypuszczam, że spowoduje wypadek, jeżdżę od 3 lat skuterem, nie bardzo przepisowo i nic mi się nie stało. Niestety to są przypadki i muszę być przygotowany na najgorsze. Chcę po prostu jeździć legalnie. Chodzi mi o to, że jeżeli ktoś we mnie wjedzie, a ja będę jechał skuterem, to nie będą patrzyli na stan techniczny mojego pojazdu, tylko na osoby, która spowodowała wypadek (oczywiście jeżeli w moich dokumentach wszystko jest ok). Jeżeli bym jechał samochodem nawet do 550kg, 2 osobowym we mnie by ktoś wjechał, nawet nie z mojej winy, ja ponoszę konsekwencje bo nie powinno mnie być na drodze.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
MaCkuJetForce, a to nie jest tak, że każdy odpowiada za swoje wykroczenie? Jeśli nie Ty spowodowałeś wypadek, to odpowiada ta osoba co spowodowała. Ty będziesz odpowiadał za brak prawka ?

Mam na sprzedaż plastiki do Piaggio Typhoona:
- przedni od kierownicy,
- lewy i prawy bok tylny (boczki),
- przedni (duży).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
MaCkuJetForce, a to nie jest tak, że każdy odpowiada za swoje wykroczenie? Jeśli nie Ty spowodowałeś wypadek, to odpowiada ta osoba co spowodowała. Ty będziesz odpowiadał za brak prawka ?

ha tak to każy by chciał :roll: winny jest ten co nie ma prawka. ubezpieczalnia za ciebie nie zapłaci bo nie masz uprawnień . jak rozwalisz maluchem nowe audi za 100 tysiecy to miłego spłacania audicy przez reszte zycia z własnej kieszeni. a jak ktoś przez ciebie stanie sie niepełnosprawny to do tego miłego płacenia renty do smierci tej osoby lub twojej :<

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
marcinek, masz racje. Gdyby tak nie było nie martwiłbym się o brak uprawnień na samochód. Kontrole policyjne i tak rzadko się zdarzają wiec małe prawdopodobienstwo by było ze mnie zatrzymają. Za wypadek, podczas gdy nie mamy uprawnien niestety odpowiadamy sami i tego się boje.

Tytuł:

Pojazd:
Czterokołowiec lekki to jakim quadem można jeździć??
Chodzi mi do jakiej pojemnosci?

Brak pl znakow z telefonu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna