Dzisiaj jest 24 lut 2025, 9:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dziwne buczenie
*

Pojazd:
Mam takie pytanie. Czy ktoś może mnie na coś nakierować po takich objawach. Otóż od dziś rana (czyli 40km za mną) na max prędkości, czyli na zblokowanych wariatorem 53km/h (licznikowo ok 60km/h) zaczęło mi głośno wyć coś, raczej głośniej niż sam wydech. Dźwięk jest taki dość nieznośny, nieco metaliczny, choć niski. Jego natężenie wskazuje na coś, co się kręci z dużą prędkością. Czuć też ewidentnie drgania tego buczenia na podłodze, chyba bardziej z lewej strony. Idąc tym tropem zdjąłem pokrywę napędu, w nadziei, że znajdę tam coś poluzowanego lub coś w tym stylu. Wprawdzie pierwszy raz w ogóle zdejmowałem tę pokrywę i ogólnie na oczy coś takiego widziałem (jestem laikiem, ale się staram uczyć, jak mnie sytuacja zmusza). Doszedłem do tego, że wariator jest tym kołem z tyłu, przy kole (ale odkrycie co nie?) poruszałem nim trochę, pobawiłem się, ponaciągałem pasek, wtedy i wariator się wysuwał, ale nic dziwnego tam nie widzę. Pasek wygląda na dobry, ząbki ma wyraźne, nie wydaje się też jakoś dziwnie twardy czy coś w tym stylu. Jedyne co mnie zdziwiło, to że jak go przesuwałem (kręciłem całym tym mechanizmem, trzymając za pasek) to w pewnym momencie szedł z oporem, a potem znowu luźno tak w kółko. Analogicznie do tego przesuwał się wariator i ten element napędzający pasek, do którego przylega "kopka" (sory, nie wiem jak to się nazywa). Niestety nie udało mi się odkręcić żadnego z tych elementów, aby się dostać do rolek czy blokady. Na moje oko, podejrzewam, że coś tam właśnie jest przyczyna, bo momentami tak jakby blokada puszczała mnie o jakieś 5km/h (licznikowe) szybciej i pokazuje te 65km/h na liczniku, z górki nawet i do 70 dobijało już. Nie wiem co to może być, ale zasadnicze pytanie jak to stwierdzić i czy mogę tak jechać, bo muszę do pracy dojeżdżać (40km tam i z powrotem) czy coś się bardziej nie sypnie przez to. Przy okazji jak odkręcić ten wariator, bo i tak miałem tam zaglądać, sprawdzić rolki, ewentualnie je wymienić na takie poprawiające prędkość max (po zdjęciu blokady oczywiście) i zastanawiałem się nad paskiem przy okazji też, na nowy,. Ale ten zabieg, jak zlikwiduję to buczenie i ogarnę montaż tego eletronicznego ogranicznika prędkości (PS> kto wie jaki kolor kabla biegnie od impulsatora do kostki CDI, podejrzewam żółto-niebieski, ale chcę mieć pewność i gdzie mogę się w tej okolicy, czyli od kierownicy w dół aż po akumulator, bo taki mam zasięg kabla, podpiąć pod masę? wiem, że głupie pytanie, ale nie wiem, więc wolę spytać. Niemniej jednak zasadniczo o tym buczeniu....

Całkiem nowy, całkiem zielony :P

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Derbi Senda SM DRD Racing 11'
Jak odkręcasz pokrywę przekładni, to masz dwa takie (kółka, połączone paskiem), jednym z tych (kółek), to po lewej stronie, bliżej środka skutera jest przeciwtalerz wariatora, odkręcasz to normalnie odkręcając tą śrubę na środku, może być problem bo to się kręci. Są do tego jakieś blokady, ale można to zrobić i bez blokad. (Ja np. przyciąłem kawałek deski drewnianej tak, żeby starczyła od ziemi do tego elementu i odkręciłem). Gdy już to odkręcisz, ściągasz pasek, a następnie, zdejmujesz wariator (uważaj bo posypią Ci się rolki jak będziesz zdejmował).
Z własnego doświadczenia radziłbym Ci znaleźć przyczynę "wycia", bo nie wiadomo co może to być.
Nie będę zgadywał co może być przyczyną "wycia", bo prawdę mówiąc może być to WSZYSTKO.

Zobacz trekkera: http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=2181930#2181930

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja u siebie w speedfight 2 mialem coś takiego że pojawiało sie wycie z przekladni jak przekroczylem 50 km/h.Popatrzylem i stwierdzilem ze są to przełożenia.Wymienilem i chodzi super teraz żadnych odgłosów.Moim zdaniem to przełożenia .Ale najlepiej oglądnij całą przekladnie czy wszystko wygląda tak jak powinno. :)

Wpadaj do mojej SR.

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=355571

Tytuł:
*

Pojazd:
OK, po urlopie zobaczę ten wariator, tak myślałem że to wariator i tam szukać przyczyny, choć potem, dzwon sprzęgła mnie zmylił bo też się wysuwał. Myślę, czy nie kupić przy okazji nowych rolek, tylko jakie wybrać, kiedy chodzi mi o prędkość max a jakie na przyspieszenie? Co do przekładni to nie wiem kompletnie gdzie to jest, jak to wygląda i jak się za to zabrać? Jakieś wskazówki? A co do pytania o kabel od impulsatora do modułu, kto wie jaki ma kolor? (nie wiem jak wygląda i gdzie jest impulsator żeby tak sprawdzić)

Całkiem nowy, całkiem zielony :P

Tytuł:
*

Pojazd:
Przekladnia czyli przełożenia są tutaj pod sprzęgłem, korektorem.Gdy odkrecasz sprzegło itp.To pod nim jest widoczny taki dekiel i pod nim są przełożenia.Dekiel wyjmiesz odrazu z przełożeniami.Oczywiscie zeby wyjąć je musisz odkrecic koło.Jak je wykrecisz to zobacz czy są wszystkie zęby.I czy niema luzu na łożyskach tam.

Wpadaj do mojej SR.

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=355571

Tytuł:
*

Pojazd:
ja też tak miałem i okazało się ze magneto się odkreciło :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]