Dzisiaj jest 24 lis 2024, 22:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Emaa wszystkim ! :)

Z racji tego iż jestem świeżakiem na tym forum i nie zauważyłem podobnego postu założyłem nowy, i proszę o nie krytykowanie :/
Otóż tak jak w temacie mam okazję kupić Aprilie rs 50 w nowej budzie przerobioną na street.
Tylko jest taki problem że ma ona rozebrany silnik, koleś mówi że ciekł mu olej między karterami i wziął się za rozbiórkę przy czym uszkodził magneto - było zapieczone, naciągnął ściągaczem i popękały magnesy. Mówi że tylko do wymiany jest te magneto no i wiadomo komplet uszczelek za jednym zamachem.
I zwracam się do was abyście wyrazili swoją opinię na ten temat bo może to być jakaś wpadka ?
Dodam tylko że apka jest taka trochę do podrobienia bo nie posiada przedniego błotnika i jest zrobiona na takiego al'a street ponieważ posiada tylko owiewkę z lampą. Opony, i zębatki są widać w dobrym stanie, wizualnie też ładnie wygląda. Ze zdjęć widać że silnik wygląda dobrze, tzn wszystkie wałki tryby itd, cylinder również się ładnie błyszczy i nie posiada rys.
Proszę o rady, mam po Aprilie około 450 km w jedną stronę więc mam dylemat bo to takie branie w ciemno.
Z góry dzięki za odp. :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
A ile gosciu ceni za te aprilie?

Tytuł:
*

Pojazd:
Chce się zamienić na skutera http://tablica.pl/oferta/rex-rs450-80-5 ... 21U3D.html + niewielka dopłata. W sumie to o kase mi nie chodzi tylko co myślisz o tym silniku rozebranym ?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Powiem tobie tak, mam taką slicznotkę w garażu, części są mało dostępne co za czym idzie są droższe wiec wszystko czego brakuje pociągnie więcej gotówki niż w przypadku twojego chińskiego bzyka.
Skoro jest to wersja street to wez tez poduwagę że motor mógł być powypadku. Wiele streetów w tych apriliach jest spowodowane tym że cieżko znaleźć owiewki i są one drogie, dlatego wstawia się lampę z owiewką i jest tzw. street więc też to jest możliwe ale moge się w tym przypadku mylić :wink:

Podsumowując:
Jeżeli masz jeszcze troche gotówki na zrobienie tego to mozesz zaryzykować ale przekalkując wszystko to wychodzi tak:
Kupujemy-2000zl
Składamy silnik:
uszczelki 80zl
łozyska, uszczelniacze 100zl
magneto 200/300zl komplet ze statorem
jakieś brakujące pierdoły 500zł
majster 300zl (nie kazdy sie podejmuje rozebranych silników i tutaj sa rozne ceny)

=3280zł

To są ceny takie informacyjne może wyjść taniej może wyjść drożej. A jeżeli jest ona jeszcze do rejestracji to dolicz sobie 400zl.
Moim zdaniem to nie do końca okazja bo kupujesz to na ślepo, tak naprawdę nie wiesz jak wygląda elektryka i tutaj tez moga być koszty. Sam sprzedawca skoro uszkodzil magneto to może również wał skrzywił i się przestraszył. Wybór nalezy do ciebie, poszukaj streetów na aukcjach i zobacz po ile chodzą i wywnioskuj czy się opłaca. Jeżeli już tam się wybierzesz zabierz ze sobą mechanika żeby ocenił ci stan podzespołów i wycenił wszystko :wink:

Tytuł:
*

Pojazd:
Właśnie już czytałem też o tych częściach... i jak to jest ? większość jest podobna do AM6? czy wgl nie podejdą żadne części z AM6 do tego modelu ?
Brałem pod uwagę to iż może być powypadkowa lecz on mówi że jest drugim właścicielem i wszystko było ok, jadąc puścił kierownice i jechała ładnie prosto. O dziwo koleś mówi że ona nie ma mocowań do owiewek więc nie wiem.
Żeby ją dokończyć posiadam trochę gotówki, mówisz o łożyskach i uszczelniaczach na wał ? A czy przy wymianie magneta muszę wymienić również iskrownik ? tzn ten startor o którym mówisz ? Pytałem właśnie o to gościa i mówi że startor jest idealny tylko że zdejmując ściągaczem magneto popękały magnesy ponieważ było zapieczone, twierdził że nic nie było prędzej robione. Za złożenie silnika raczej sam bym się zabrał, trochę się znam i mój tata by mi pomógł. I właśnie tutaj jest plus bo wiem co sam tam złoże nie ? a kupując gdzie indziej nie wiem co jest w środku ale za to mogę usłyszeć silnik i zrobić runde.
Do brakujących rzeczy to więcej raczej z optyki, ponieważ ten projekt na streeta trzeba by było jakoś ładnie zrobić myślałem nad kierownicą inna owiewka i jakimś pługiem pod silnik.
Jest ona zarejestrowana i ma ważne OC i przegląd do połowy roku jeszcze. Mówił że biegi i sprzęgło wszystko lekko chodziło, silnik wkręca się do 12tyś i osiąga prędkość ~100 km/h. Po tarczach hamulcowych widać że są w dobrym stanie więc klocki również, opony też wyglądają ładnie i zapewne oryginalne z 2008 r. Raczej nie był dużo katowany mam na myśli palenie gumy czy stunt, widać by było po tylnich plastkich.
Właśnie gdyby to było blisko to by nie było problemu bo bym pojechał i obejrzał a tak to lipa bo jak jechać to z myśla aby wziąć.
Dzięki za dobrą odpowiedź :)

Tytuł:
*

Pojazd:
Oglądałem nawet filmiki na yt i patrzyłem na silniki to ten w porównaniu do tych na yt wygląda tak samo. a nawet patrząc na tryby skrzyni to miały lepsze zęby, cylinder również ładnie wygląda - nie posiada żadnych rys, ładnie się błyszczy cały. Nie wiem co o tym sądzić.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Miałem na myśli łożyska i uszczelniacze na wale :) Nie musisz wymieniać całego magneto z statorem-iskrownikiem ale zazwyczaj tak się to sprzedaje chyba że znajdziesz oddzielnie ale tak jak pisałem części do tego jest mało :/

Sprzedawca może tak mówić tobie że wszystko tam jest proste tzn kierwonica i ze idzie prosto i całą reszte bo jedziesz z daleka tak naprawdę i on juz wie że na 90% ją weźmiesz. Może się okazać rzetelnym sprzedawcą ale może cb również wpuścić w maliny a kosztów transportu nie pokryje.

Czy ją brać to sam musisz sobie odpowiedzieć :wink:

Tytuł:
*

Pojazd:
No właśnie to on do mnie pisał że jak chce to może się ze mną zamienić. Bo pisałem też do jednego z jego okolicy o aprilie tylko że starsza ale on się nie chciał zamienić za dopłatą no i chyba ten gościu dał nr temu od tej aprili.

Tytuł:
*

Pojazd:
A ty masz też aprilie tą nowa? Bo widziałem inne posty z twoim udziałem i tam właśnie było coś o tym cieknacym oleju. faktycznie tak jest? Skoro mówisz o tym co mógł uszkodzić podczas zdejmowania magneta to mógł jeszcze skrzywić wal tak? Coś jeszcze mógł przez to uszkodzić?
W sumie to chyba i tak stratny bym na tym nie był w tym najgorszym wypadku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Napisałem tobie na pw :wink:

Tak mam nowa budę już z 2007roku ktora bede sprzedawał na wiosne. Mógł uszkodzić wał ale np cieknace kartery nie musza być przyczyną tylko uszczelki. Możliwe że którys jest peknięty :roll:

Tytuł:
*

Pojazd:
daj foty tej Rski doradzimy jak powiedział Henio, cieknące kartery mogą być przyczyną peknietego kartera mogłobyć tak ponieważ kupujesz Rskę pod streeta wybór należy do cb pamiętaj , że części są bardzo drogie nie mówiąć o plastikach bo sam nowe kupował bo niebyło używek

Aprilia Rs 70 by Damian

Tytuł:
*

Pojazd:
Dzięki wszystkim za pomoc i przydatne odpowiedzi ;-)
Postanowiłem że jej nie wezmę, ponieważ daleko... Po drugie to jest kupno w ciemno i ciekawe ile kasy bym musiał wydać żeby ona wgl odpalila nie mówiąc o tym żeby doprowadzić ja do jakiegoś normalnego stanu wizualnego.
Pozdro ;-)

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ]