Dzisiaj jest 04 mar 2025, 23:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam odkręcałem wario i zauważyłem ze wał ma luz jakiś 1mm. czy to czymś grozi? i jaka może być tego luzu przyczyna?.... i wie ktoś może gdzie mogę kupić albo na zamówienie na odpowiednią długość złożyć? bo mam założone wario top racing i tuleja którą mam jest za krótka tzn jak założę wario i nałożę pasek to połowa tego paska wystaje poza tuleję i żeby dokręcić dobrze przeciw talerz to muszę go poluzować na sprzęgle i na wario w górę bardziej go wziąć bo sie nie dokręci równo przeciw talerz.... czy ta tuleja może być przyczyną tego że mam bardzo słaby start nawet jak dam pełen gaz? tak do 15km/h to jak żółw sie rozpędza a potem jak rakieta dopiero....

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
to wina regulacji luz mozesz mieć z powudu walnietego łożyska mój kolega tak ma

spróbuj wsadzis seryną tuleje

- Leo Vince ZX
- Wariator Malossi Multivar
- Pasek Malossi X-Kevlar
- Sprzęgło Hebo N sprężynki +50%
- Filtr Powietrza Stage6 Duble layer Czerwony
zobacz jego foty http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=29692
Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po pierwsze zlikwiduj luz na wale czyli do wymiany łożyska i uszczelniacze (tu uwaga! kupuj w sklepach mot. łożyska SKF, zaoszczędzisz grosza a to jest to samo co np: BGM tyle że inne opakowanie i cena :? )
Po drugie tuleja z pewnością jest ok. tyle tylko że pasek zakłada się od strony sprzęgła ( skręć wario :arrow: odkręć sprzęgło :arrow: załóż pasek na wario i korektor lekko go ściskając :arrow: załóż sprzęgło na wałek przekładni skręć i gotowe :wink:

Co do przyspieszenia to mogą być zbyt ciężkie rolki i za mocna sprężyna centralna, a do tego ten luz na wale przez co silnik się męczy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Za dużo kombinowania, lepiej od razu założyć na korektor a poóźniej na tuleje bez odkręcania sprzęgła. Niektórzy mają kłopot z odkręceniem sprzęgła, sam jestem taką osobą i czasami mam z tym problem.

Obrazek
Fotki z prac:
http://www.fotka.pl/profil/MasterRacing/albumy/3,Malowanie/83981603,?najnowsze=1

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Yasuni30 pisze:
Za dużo kombinowania, lepiej od razu założyć na korektor a poóźniej na tuleje bez odkręcania sprzęgła. Niektórzy mają kłopot z odkręceniem sprzęgła, sam jestem taką osobą i czasami mam z tym problem.

No kombinowania jest, ale jest też pewność że mamy przeciw talerz przykręcony, bo niektórzy mają z tym problem :wink:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
lukasaz95 pisze:
to wina regulacji luz mozesz mieć z powudu walnietego łożyska mój kolega tak ma

spróbuj wsadzis seryną tuleje

tuleja jest seryjna.. tyle ze to 100cc to może sie różni trochę od 50

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
przemyslaw2ar pisze:
Po pierwsze zlikwiduj luz na wale czyli do wymiany łożyska i uszczelniacze (tu uwaga! kupuj w sklepach mot. łożyska SKF, zaoszczędzisz grosza a to jest to samo co np: BGM tyle że inne opakowanie i cena :? )
Po drugie tuleja z pewnością jest ok. tyle tylko że pasek zakłada się od strony sprzęgła ( skręć wario :arrow: odkręć sprzęgło :arrow: załóż pasek na wario i korektor lekko go ściskając :arrow: załóż sprzęgło na wałek przekładni skręć i gotowe :wink:

Co do przyspieszenia to mogą być zbyt ciężkie rolki i za mocna sprężyna centralna, a do tego ten luz na wale przez co silnik się męczy

Ale czy pasek na wario nie powinien siedzieć na tulejce na samym dole bo jeżeli zrobię jak ty mówisz to pasek będzie już w połowie drogi do krawędzi wario (zawsze).... tuleja jest oryginalna tylko po prostu wario sport jest szersze od oryginalnego i już cały pasek nie nachodzi na tuleję....

a i czy w 100cc jest taki sam wymiar łożyska jak w 50cc?

Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, 18:52 przez Piter770, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie wiem jakie wario ty masz u siebie ale z całą pewnościom pasek powinien osadzić się możliwie nisko inaczej po prostu zdławi się silnik przy starcie i przez to masz brak przyśpieszenia . Co do pasowania części z 50ccm to powiem ci że kartery to są generalnie takie same więc łożyska będą pasowały

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pasek przy wariatorze powinień być na tulei.

Obrazek
Fotki z prac:
http://www.fotka.pl/profil/MasterRacing/albumy/3,Malowanie/83981603,?najnowsze=1

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Yasuni30 pisze:
Pasek przy wariatorze powinień być na tulei.

no ale przecież jak sie przyspiesza to wario "popycha" pasek do góry nie? a jeżeli mi za tuleję pasek wystaje o połowę to raczej żeby dobrze dokręcić przeciw talerz to pasek będzie musiał iść trochę w górę.... i nie opadnie już na sam dół bo porostu nie będzie tam miejsca na jego średnicę... wnioskuję że potrzebuję dłuższej tulejki....

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Piter770 pisze:
wnioskuję że potrzebuję dłuższej tulejki....
i co byś chciał tym osiągnąć przecież do czegoś musisz przykręcić przeciw talerz ze zbierakiem + nakrętka :?:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
przemyslaw2ar pisze:
Piter770 pisze:
wnioskuję że potrzebuję dłuższej tulejki....
i co byś chciał tym osiągnąć przecież do czegoś musisz przykręcić przeciw talerz ze zbierakiem + nakrętka :?:

pomyśl: tuleja jest za krótka i po przykręceniu przeciw talerza pasek nie opadnie na nią nigdy bo porostu na samym dole będzie za ciasno żeby opadł na nią a jeżeli włożę kilka mm dłuższą to wtedy pasek opadnie na tuleję i będzie mniejsze przełożenie co równa się z lepszym startem .... a przeciw talerz i tak dokręcę bo gwint jest dosyć długi(ten na wale korbowym).... tylko pytanie gdzie dostanę tuleję o odpowiedniej długości? :/

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Odświeżam: co do łożysk to mam pytanie czy te :

http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... db35aad63c

to są oryginalne hiszpańskie top racing? czy to SKF?....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]