Dzisiaj jest 27 lut 2025, 5:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam.
Dziś składałem silnik Piaggio Zip 2t.
Mam problem z wałem a dokładnie. Założyłem nowy wał Top Racing Race HQ i łożyska Skf Metal. Po złożeniu wszystkiego do kupy wału i łożysk, skręceniu dwóch połówek karterów, wał bardzo cięzko się obraca, trzeba użyć bardzo dużo siły aby go obrócić.
Gdy poluzuje śruby to wał normalnie się obraca bardzo lekko. Jaka jest przyczyna tego że jak silnik jest skręcony mocno to wał bardzo ciężko chodzi?
Co mam teraz zrobić żeby było jak trzeba? Czy tak mam być i po odpaleniu silnika będzie wszystko ok? Silnik składałme na gorąco. Najpierw założyłem łożyska na wał, dałem do zamrażalnika. Na następny dzień rozgrzałem karter opalarką i włożyłem wał. Potem nagrzałem drugi karter mniejszy i założyłem i bardzo ładnie wszystko weszło. Po między kartery dałem Sylikon wysokotemperaturowy do 315 stopni.

Po małych oględzinach silnika znalazłem problem tylko nie wiem jak mam go rozwiązać. Jedno łożyska które wchodzi w mniejszy karter nie weszło do końca gniazda i ociera o wał gdy mocniej się skręci.

Tylko tak zdemontowałem karter mały który wyszedł z wałem. Drugie łożyska zostało w dużym karterze. Mam teraz problem bo nie mogę ściągnąć łożyska z drogiej strony z wału. Próbowałem zdjąć te łożyska na gorąca. Wziąłem opalarkę i grzałem ale nic. Próbowałem lekko pod warzyć ale też nic. Co ja mam teraz zrobić? Macie jakieś sposoby na zdejmowanie łożysk? Teraz włożyłem wał do zamrażalnika i spróbuje jutro tylko nie wiem jak mam to zrobić jak go wyjmę?

Jest Swap, Jest siła, Jest Moc..:):)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja jak składałem kartery na nowych łożyskach to też się bardzo ciężko wał obracał, ale po odpaleniu wszystko chodzi lekko tak jak należy :D

Tytuł:
**

Pojazd:
musiałeś źle włożyć któreś z łożysk, no chyba że to co mówiQris96, jest prawdą i może będzie działać, a w najgorszym przypadku będziesz musiał kupić nowe łozyska :)

Runner 2001 był,
Runner 2000 jest! :)

Do sprzedania kilka części do Gilery runner

Zapraszamy na jedyne forum GILERY
www.gilera.com.pl !

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia Sr R
Emson97, najlepiej ściągaczem, ale jak nie masz ściągacza, bierzesz 2 metalowe kliny i wbijasz od dołu i od góry przestrzeni pomiędzy łożyskiem a wałem. Mogą to być dwa płaskie śrubokręty. Nie możliwe że łożysko ocierało o wał, ponieważ wał ma tak jakby wspawaną tulejkę o grubości 0,3mm która dystansuje łożysko od wału. Natomiast zapomniałeś po złożeniu wszystkiego o ostatniej rzeczy. Przykładasz drewnianą deskę,ewentualnie młotkiem gumowym stukasz kilka razy w wał od strony wariatora i potem od strony zapłonu co sprawi, że wał przesunie się w nieznacznym stopniu, lecz zabieg ten sprawi, że wał zacznie swobodnie i lekko się obracać na nowych łożyskach.

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda NSR 125
Emson97, normalka że się ciężko obraca, składaj do kupy i odpalaj. A tak wgl to łożysk na wał się nie wkłada, lepiej jest najpierw łożyska włożyć w kartery i potem wał. Hm mogłeś krzywo łożysko wbić.

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip I
Ja mam tak samo, ale to wina tego, że łożyska się jeszcze dobrze nie ułożyły, gdy odpalisz silnik to łożyska się zagrzeją i trochę rozszerzą i będzie ok.

Projekt Piaggio Zip 93r.: [LINK]

FAN-PAGE CZYLI WIECEJ INFO W WAKACJE :[LINK]

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
odklejaczem do łożysk

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co wy gadacie ???
Jak wał nie może ciężko sie ruszać.
Odprężałeś wał ? tzn pukałeś przez klepke raz od tej strony raz od tej ?
łożyska na wał a wał z łożyskami do karterów (przed tym nagrzałeś kartery ? wał wszedł lekko ? :)

Lepiej do przodu iść , niż do Tyłu biec.

:twisted: :cool: :twisted: :cool: :twisted:

Sprzedam dużo części 4t 139 qmb ! ! !
Sprzedam rame zipp astec z papierami tanio !
cena 50 zł.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]