Dzisiaj jest 06 kwie 2025, 8:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gilera mxr 125
*

Pojazd:
Witam mam nowy nabytek gilere mxr 125. Zarejestrowana na 50:) Niestety nie na chodzie kupiłem tanio bo była okazja :) silnik podobno bardzo dobry. Stan też dobry. Tylko problem jest taki że nie było iskry. Założyłem druga cewke i kabel WN . I tak nic z tego. Ściągam koło magnetyczne i znaczyłem przykry widok:( jedna cewka taka owinięta jakimś czymś, i jest większą od pozostałych trzech. To jest chyba od iskry, świetne są inne i jest uzwojenie odkryte, od cewek świetnych. No i chodzi o ta cewke że jest całą rozje... Jest całą taka jak by ktoś ja czymś pociol. Chodzi o to że nie mogę nigdzie znaleść takiej cewki. Ani całego statora, niech mi ktoś pomoże. Może ktoś z was ma coś takiego do tego moto. Pozdrawiam.[/i]

Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, 20:14 przez :)tomek, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
To daj do jakiegoś ogarniętego zakładu gdzie fachowcy zajmują się przewijaniem uzwojeń silników.

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
*

Pojazd:
Mówisz? Ale ta cewka była widać kombinowana. Dziury od śrub były rozwiercane . I ta cewka chyba nie jest od tego moto. Już sam nie wiem. Jak by może dopasować taka cewke.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: CBR125, LoNcIn250
Najlepiej jest kupić iskrownik jak ktoś sprzedaje na części moto to zapłacisz grosze a jak tam jest jakiś rotax albo coś takiego to szukaj od rs i podobnych.

zipp otis 2t > Aprilia sr sport > motorynka > Yamaha aerox 2006 > diabolini xb 33 125cc > Yamaha aerox 2005

Tytuł:
*

Pojazd:
Znalazłem stator i cewki i koło magnetyczne za 170zł opłaci się?

Tytuł:
*

Pojazd:
Chłopaki kupiłem startor i cewki. Innego typu niestety :( a miała być go gilery mxr a było do jakieś gilery. Po małych przeróbkach pasowało do mojej:) i jest taki problem że nie ma iskry takiej jak powinno być. Tzn jest tylko takie mrowienie czym to może być spowodowane ? Moduł? Wszystkie kable prawdzone . Iskrownik zakładałem inny. I było jeszcze gorzej.już nie mam na niego siły pomożecie mi ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc . Moduł jet jakiś dziwny. Są po trzy kable z dwuch stron.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
:)tomek pisze:
jest taki problem że nie ma iskry takiej jak powinno być
Tutaj jak kupiłeś inny stator to jest problem ,bo za pewne jest mniejsza ilość zwojów więc to napięcie nie jest wystarczająco duże ,żeby wzbudzić odpowiednią iskrę.

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
*

Pojazd:
To co mam teraz kupić orginalny zapłon dedykowany do giery mxr 125? Czy całą kompletna instalację do tej gilery co jest od niej zapłon? Za ten orginalny zapłon do giery mxr powiedziała mi gość 250zł. Trochę dużo. I też nie będę miał pewności że to jest od tej gilery co ja mam. A czy może przełożyć i przerobić zapłon i założyć od jakieś hondy nsr . Bo mam na zbyciu zapłon i całą instalacje?

Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, 10:13 przez :)tomek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
To nie jest takie proste.Jak nie masz wiedzy na ten temat to nie łatwo będzie ci to zrobić więc może lepiej by było jakbyś oddał do jakiegoś elektryka który zajmuje się samochodami ,motocyklami itp.

Obrazek Piszę poprawnie.

Tytuł:
*

Pojazd:
Znam się. Na silnikach tzn nie znam się na instalalcji zbytnio. Ale na sprawach silnikowych znam się. A z zawodu jestem spawaczem. No i kurde nie wiem co zrobić. Do najbliżej do mechanika który robi instalację to mam jakieś 70kilometrów. I wolał bym to sam jakoś zrobić.

Tytuł:
*

Pojazd:
Chłopaki znalazłem czas i zawiolem moto do elektryka. Moto było 3dni. I powiedział że nic z tym nie zrobi bo raz że czasu nie ma a dwa to za dużo grzebania tam jest żeby to zrobić. Odebrałem moto i stoi w garażu. I tak myślę. Że jak podłącze że statora dwa żółte kable do cewkomodulu to jako tako kopie po ręku. Ale na świecy nic. Kupiłem kilka nowych świec i tak nie ma iskry. A jak podłącze pod moduł kable od statora to nie ma w ogóle iskry nic nie czuć:( co to może być? Do moduły ma dochodzić jakiś plus że stacyjki ? Żeby iskre wzmocnić, chłopaki pomóżcie mi bo już nie mam siły na ten moto. A tu już wiosną idzie:)

Tytuł:
*

Pojazd:
ja kupiłem gilere rx arizone , nie było iskry, brak cewkomodulu, założyłem iskrownik od chinskiego skutera 4t wraz z czujnikiem, prawie zadnych przerobek, magneto oryginał pasowało, do tego cewke i modul zwykly i zapierdala az milo, zero przerywan i dodam ze siedzi tam polinii motor 180

Tytuł:
*

Pojazd:
No tylko u mnie na kole magnetycznym nie ma położenia do czujnika wału. I nie wiem jak to zrobić.

Tytuł:
*

Pojazd:
Pomoże mi ktoś?

Tytuł:
*

Pojazd:
Temat do zamknięcia.:) pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]