Dzisiaj jest 12 lut 2025, 5:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Yamaha Aerox
Witam . Mam 180 wzrostu i chce założyć przedłużkę amortyzatora do Roxa, która bedzie odpowiednia do mojego wzrostu 4 , 6 czy 8 cm ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Jaką chcesz. Zależy jak wysoko lubisz siedzieć. Ja brałbym 60mm. :)

i'm not riding too fast... i'm flying too slow

Tytuł:
*

Trochę stary temat , ale mam jeszcze jedno pytanie. Na forum natknąłem się na post o przedłużce 6 cm, że po sezonie lekko uszkodziła pare rzeczy , jakie to mogą być rzeczy i czy rzeczywiście może ona coś uszkodzić ? Moim zdaniem nie jest aż tak wysoka zby coś napsocić. Czekam na wasze opinie .

Tytuł:
*

Pojazd: Aerox
Generalnie jesli wsadzisz taką przedłużkę, że po podwyższeniu zawór podcisnieniowy w baku będzie pod innym kątem, (będzie np paliwo brał z innej wysokości) to po prostu nie będzie Ci skuter pobierał całego paliwa. (raczej nie dotyczy aeroxa, kumpel miał taki problem w Huricane)
Jesli wsadzisz przedłuzke to zazwyczaj sa problemy z seryjnym filtrem jakieś takie drobne :) ze cos nie pasi tak jak powinno byc itp. wtedy kup stożek/dopasuj od innego skutera filtr seryjny.

Tytuł:
Suplex, podejrzewam, że gdzieś mój post wyczytałeś ;D

Miałem przedłużkę 6cm i było fajnie, niestety skuter był jak zjeżdżalnia, tak nachylony ;D

Jeździłem na niej z rok i pewnego razu gwałtownie wystartowałem. Wiadomo, silnik podskoczył, fajka ze świecą zahaczyły o wąż cieczy chłodzącej od głowicy i fajka pękła, a świeca się skrzywiła ;D

Wtedy zauważyłem, że to wszystko siedziało cholernie ciasno bo:

przedłużka, czyli silnik na amortyzatorze idzie w dół, ale po drugiej stronie osi, gdzie jest cylek idzie ten silnik w górę. Wąż od chłodzenia już nie mógł iść wyżej bo zatrzymał się na ramie itd.

4cm to max!

Chociaż nie wiem, czy 6 cm też może być, jak latasz bez dozownika. Nie pamiętam, ja wtedy miałem dozownik, pewnie to też było przyczyną (zahaczanie, brak miejsca).

Tytuł:
*

Czyli przy przedłużce 6 cm wszystko jest napięte tak ?
Silnik podnosi się do góry od strony cylindra przy przedłużce ?

Tytuł:
Tak, no wiesz... jak huśtawka "dwustronna". Jest belka (silnik), jest środek (mocowanie silnika) i jest dziecko z jednej strony huśtawki (przedłużka), która ciągnie silnik w dół, to druga strona leci w górę ;D

Tak cylinder też leci w górę i tam już się nie wiele mieści, bo rama przeszkadza.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]