Dzisiaj jest 22 kwie 2025, 6:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Brak AM1
*

Pojazd:
Witam
mam problem brat zdążył wyrobic kartę motorowerową mamy skuter jeżdżę nim troszkę po osiedlu, niestety ja nie zdążyłem zrobic mam 12 lat.
Co jeśli złapią mnie?
Czy karta rowerowa coś daje?
Moim zdaniem nie opłaca się wyrabiac AM1 kosztuje to u mnie 650 zł :angry:
Napiszcie co myślicie o tym żeby nie wyrabiac i jeździc bez.
Jakie będą problemy jak mnie złapią?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
karta rowerowa ci nic nie daje :wink: musisz zaczekać do 14 lat i zrobić

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Mz Rt 125/Beta ARK
Nie chce mi się szukać , ale sprawa wygląda następująco : Brat mimo wszystko ,że ma kartę to nie może jeździć , bo obowiązuje prawo jazdy czyli powinien dostać 50 pln za brak dokumentu ( chyba ,że jest brany jako nie posiadający uprawień wtedy 500 pln ).
Jak Ciebie złapią dostajesz 500 pln , ale jako , że jesteś kidem to będziesz miał sprawę w sądzie rodzinnym , który zaoferuję Ci następującą paletę kar xd :
Art. 6. ust. o post. w spr. nieletnich
Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
8) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w odpowiedniej placówce opiekuńczo-wychowawczej albo ośrodku szkolno-wychowawczym,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

Moja Beta ARK

Wbijać :D .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
szybkikoks Starszy brat może śmigać na karcie motorowerowej po ukończeniu 14 lat ,ale ma obowiązek zmiany karty na prawo jazdy kategorii AM1 do osiągnięcia wieku pełnoletności (18) ,jeśli tego nie zrobi ,utraci bezpowrotnie uprawnienia AM1. Przypominam z tego miejsca ,że może ubiegać się od AM1 wraz z wyrobem innej kategorii oraz to ,że każda inna kategoria będzie uprawniać go do jazdy kiblem.

Jedyny co grozi starszemu z rodzeństwa podczas kontroli to upomnienie do zmiany karty motorowerowej na prawko AM1

Co do młodszego brata ,musi on zrobić AM1 po ukończeniu 14lat (nie 13 tak jak wcześniej) a podczas kontroli grożą mu wymienione przez ciebie w punktach sprawy. czyli 500zł za brak uprawnień /sprawy w sądzie rodzinnym.

szybkikoks pisze:
Jak Ciebie złapią dostajesz 500 pln , ale jako , że jesteś kidem to będziesz miał sprawę w sądzie rodzinnym , który zaoferuję Ci następującą paletę kar xd :
Art. 6. ust. o post. w spr. nieletnich
Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
8) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w odpowiedniej placówce opiekuńczo-wychowawczej albo ośrodku szkolno-wychowawczym,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Fiat Stilo 3D, Corolla E12 D4D
A mi się wydaje że jak ktoś zdążył wyrobić kartę motorowerową to powinno wystarczyć bo prawo nie działa wstecz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
barto96 pisze:
A mi się wydaje że jak ktoś zdążył wyrobić kartę motorowerową to powinno wystarczyć bo prawo nie działa wstecz

Dokładnie. Z jakiej racji mają odbierać mi uprawnienia które zdobyłem ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sony128 Przecież ich nie tracisz ,dostaniesz prawko AM w zamian.

barto96 Bo prawo nie działa wstecz i swoją kartę którą wyrobiłeś zamieniasz na prawo jazdy AM1. Nie robisz przecież ponownego egzaminu i nauki teorii oraz jazd. Zamieniasz tylko kartę na plastik :P

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
skull, Kolegę na colibrze w wieku 11lat złapali i on miał tak :
1. Wezwanie rodzica w miejscu gdzie go zatrzymano.
2. Mandat 500zł jego mama dostała.
3. Odcholowanie skutera czyli dodatkowe koszta.
4. Odbiór skutera z parkingu gdzie przebywał nie wiem czy coś płacił w tym punkcie. :)

Tytuł:
**

Pojazd:
Po pierwsze na karcie dalej można śmigać i nikt nie ma prawa Ci dać upomnienia za to. Jeżeli nie wymienisz do 18 lat na AM to przepadają bezpowrotnie tyle w temacie.

Obrazek
Speedfight 307 WRC http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=310945

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
I weź tu bądz mądry człowieku. Jeden pisze tak drugi tak. Już ukończyłem 18 lat.
MIMIK pisze:
Sony128 Przecież ich nie tracisz ,dostaniesz prawko AM w zamian.

wesii97 pisze:
Po pierwsze na karcie dalej można śmigać i nikt nie ma prawa Ci dać upomnienia za to. Jeżeli nie wymienisz do 18 lat na AM to przepadają bezpowrotnie tyle w temacie.

Tytuł:
**

Pojazd:
Czytałem cały zapis ustawy i trochę wiem... nikt Ci tego nie wymieni, tylko sam musisz się udać do urzędu i wymienić przy tym zrobić badania (koszt ok. 100zł) i wydadzą wtedy AM... Jeżeli ktoś robi B1 lub A1 to może dać notkę i kartę to wtedy za jednym razem będzie miał 2 kat. Jak skończyłeś to karta przepadła... Znaczy się kiedy skończyłeś dokładna data?

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
wesii97, W marcu. Czyli po wejściu nowych kategorii.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sony128, a masz inne prawko, np. B?
Bo ja tak słyszałem, że jeżeli ma się jakąś kategorie to automatycznie ma się uprawnienia na AM.

Odpowiedz sobie na jedno, za******ie ważne pytanie : "Co lubie w życiu robić?"
- A potem zacznij to robić !

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jestem w trakcie robienia kat B. :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sony128 Wszystko się zgadza ,możesz latać na karcie ,a jak masz zachciankę to zamieniasz na AM. Chcesz na prawku 2 kategorie? proste oddajesz kartę przy wyrobieniu plastiku z kategorią B. Walna ci tam 2 kat. AM i B. Co tu dużo gadać. Przeczytaj ustawę i będziesz wiedział

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
MIMIK, Mógłbyś dać link do tej ustawy, bo za nic nie mogę znaleźć jej treści. :/

Tytuł:
**

Pojazd:
Ja kiedyś gdzieś ją czytałem w pdf. Jak będę miał jutro czas to poszukam.
MIMIK pisze:
proste oddajesz kartę przy wyrobieniu plastiku z kategorią B. Walna ci tam 2 kat. AM i B.

Chyba tak nie jest bo już stracił uprawnienia. miałeś czas2miechy na zmianę tego na AM. Teraz to już chyba po ptokach. Nie jestem pewien w 100%, ale tak wynika z ustawy, że kto skończył 18 lat po wejściu ustawy traci uprawnienia. Może się mylę,ale sam się dowiesz jak będziesz wyrabiał plastik.

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR Audi A4
wesii97 pisze:
Ja kiedyś gdzieś ją czytałem w pdf. Jak będę miał jutro czas to poszukam.
MIMIK pisze:
proste oddajesz kartę przy wyrobieniu plastiku z kategorią B. Walna ci tam 2 kat. AM i B.

Chyba tak nie jest bo już stracił uprawnienia. miałeś czas2miechy na zmianę tego na AM. Teraz to już chyba po ptokach. Nie jestem pewien w 100%, ale tak wynika z ustawy, że kto skończył 18 lat po wejściu ustawy traci uprawnienia. Może się mylę,ale sam się dowiesz jak będziesz wyrabiał plastik.

Nie nie nie... Po pierwsze jak mówiliście prawo nie działa wstecz. Po drugie gdy wyrabiasz plastik na kat B wtedy dajesz ksero karty motorowerowej do wniosku i tyle. Mam identyczną sytuację :wink:

Tytuł:
**

Pojazd:
Zacznijmy od rzeczy podstawowej jeżeli jezdzi po osiedlu tylko to zależy czy drogi osiedlowe są drogami publicznymi czy wewnętrznymi. Jeżeli są to drogi wewnętrzne mogą mu nagwizdać. No a jeżeli drogi są publiczne no to prawny opiekun bądź osoba na którą zarejestrowany jest pojazd dostaje mandat 500zł+ sprawa w sądzie zazwyczaj kończy się odroczeniem prawa jazdy

adrian176 pisze:
file:///C:/Users/jarek/Desktop/Rieju$$/IMGP4154.JPG
file:///C:/Users/jarek/Desktop/Rieju$$/IMGP4146.JPG
file:///C:/Users/jarek/Desktop/Rieju$$/IMGP4156.JPG
file:///C:/Users/jarek/Desktop/Rieju$$/IMGP4151.JPG

Miszcz !

Tytuł:
**

Pojazd:
Bootek_S51, Te pojazdy nie mają prawa rejestracji. :)

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]