Dzisiaj jest 20 sty 2025, 15:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam

Mam 2 kosiarki B&S, jedną małą z napędem a drugi traktorek o mocy bodajże 12.5hp.
Mam jeszcze koparkę z silnikiem KUBOTA 4 cylindrowym diesel

Do kosiarek zalecany olej jest SAE30, ale mam ELF 10W40 samochodowy i nie widzi mi się kupowanie drogiego oryginalnego oleju. CZY MOGĘ NALAĆ 10W40 DO OBYDWÓCH KOSIAREK ?

Co do KUBOTA to mogę wlać minerała 15w40 ? (Też posiadam)

http://www.facebook.com/Motocyklezyciem
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Lej i się nie przejmuj, nie wierz w te marketingowe bzdury olejowe. Swoją drogą ten Elf jest lepszy niż SAE30.
ps. ja do swojego samochodu tym razem naleję zamiast 5w30, tańszy 5w40 i to do niby diesli (czy raczej uniwersalny benzyna-diesel) czyli jakieś 100zł za 5L zamiast 160. Śmieszą mnie te wszystkie opinie domorosłych speców od olejów, którzy gdzieś tam od mechanika szwagra kolegi słyszeli, że tak trzeba bo silnik wybuchnie....
Tak samo np. z przekładniowymi do skuterów - niektórzy kupują jakiegoś scooter geara za 15zł za 125ml, jak można za to kupić 1000ml przekładniowego :P

Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, 8:44 przez pawelhead, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: GOLFS ROYCE TRZECI
pawelhead,
jak to jest jakas starsza konstrukcja (nie rok produkcji) to faktycznie olej to olej jest ważny ale nie tak jak w tych nowszych gdzie raz się spóźnisz troszkę z olejem ii pupa
większe toleracje na uszkodzenia kiedyś robili i dlatego tak mówisz do nowoczesnych technologi to naprawdę bardzo sie trzeba sie pilnować wszystkiego.

pawelhead pisze:
Swoją drogą ten Elf jest lepszy niż SAE30.

a wg mnie kazdy ORYGINALNY olej (i pewnego źródła) będzie dobry
czyli te wszytkie agipy, mobilełany, castrole (choć ten sa podobno rzadkie ) totale etc.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Szczerze mówiąc nie wierzę w te tzw. "nowsze konstrukcje" - może do jakichś superwysilonych silników wyścigowych ok... ale nie do zwykłych samochodów. Lepszy - miałem na myśli ma lepsze parametry (tzn. przynajmniej na papierze).
Firmy samochodowe kręcą lody z firmami od olejów i np. do mazdy "zaleca" się castrola 5w30, a do mitsubishi jak pamiętam, zalecano mobila 5w50 [oba silniki benzynowe, tej samej właściwie konstrukcji]. Te same osobówki jeżdżą na pustyniach i na syberii; jedni wymieniają olej po 10tys, inni po 20tys... i samochody jeżdżą. Swoją drogą castrol musi chyba zatrudnić internetowych pisaczy, bo konkurenci jak widać robią mu niezłą propagandę - gdzie nie wejdę na forum, różni spece... a potem już zwykli użytkownicy (powtarzając) piszą że castrol jest ZŁY.... albo piszą dyrdymały, że zalali coś innego i silnik "ciszej chodzi", ma więcej mocy itp :)
Gdybym był producentem jakichś np filtrów oleju i robił filtr do jakiegoś samochodu - filtr który spełnia swoje zadanie, to zamiast sprzedawać 100% klientom ten filtr, zrobiłbym też drugi filtr - 2x droższy, który robiłby to samo, a kupowałoby go powiedzmy 30% klientów - i już zarabiam więcej kasy... pewnie też na forach pojawiłyby się komentarze, żeby kupować ten droższy, bo tańszy jest do d.... :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Faspi F8, Tigra 1.6 16V
Powiem ci tak: ja do mojej już kilkunastoletniej kosiarki leje wszystkie oleje jakie są, a chodzi dobrze i tnie nieźle :)

Obrazek

https://www.facebook.com/PKRHgarage ZAPRASZAM !

http://forum.mieloch.pl/faspi-by-przemek051195-70cc-midrace-t261458-580.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]