Dzisiaj jest 20 lis 2024, 17:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam serdecznie! A więc bez owijania od razu mówię o co kaman!. A więc motor miał problem z wyjeżdzaniem pod górki, oraz startem np z 5km/h (bardzo wolno ruszał) Miałem 17,5 delltoro 56 dyszę gaźnik był już wysłużony oraz nie miał ssania. Więc kupiłem 12mm delltoro i założyłem dysze 90mm. Motor jeździ nawet sprawnie, rusza ok, lecz pozostaje problem wyjeżdzania pod górkę. Gdy się dobrze bujne wyjeżdzam ok. Lecz jeśli np zwolnie do 15km/h i wyjeżdzam pod górkę to masakra nie idzie wyjechać jade 5 km/h. Co najlepsze mogę się zatrzymywać daje gaz i dalej to samo. Najdziwniejsze jest to że po zgaszeniu motoru i odpaleniu go pod górkę rusza jak rakieta. Ale jak już ruszę mam prędkość zwolnie to dalej to samo. Moim zdaniem coś z sprężyną nie tak. Lecz jak bym wiedział na 100% na pewno tutaj bym się głupio nie pytał. Teraz co według was jest nie tak. Tylko nie piszcie wymień sprezyne rolki , sprzeglo, sprezynki i w ogóle wymien cały silnik... Powiedzcie jeśli faktycznie to sprężyna jaką kupić. Dzięki z góry za odpowiedzi.

//edit Pasek jakieś 300km temu oryginał zakładany rolki i w ogóle w sumie napęd nie ruszany odkąd go mam czyli 3 lat więc chyba nikogo nie zdziwię że nie wiem jakie są rolki (waga). Na starym to samo się działo tzn wyjeżdzaniem pod górki

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera Runner SP 50
Cześć, nie wygląda to jak na moim filmie :?:

https://www.youtube.com/watch?v=HJFEJ-Brk-w

Napędu jeszcze nie ruszałem, ale w kilka dni po jego nagraniu mierzyłem kompresję.
Kompresja wynosiła 5 bar i przy tym duży próg + przerwa na pierścieniach o szerokości zapałki i wczoraj oddałem go do szlifu + będzie tłok Vertex.
Jeśli to nie pomoże sprawdzę napęd, gdyż podobnie jak Ty niczego nie wymieniałem (śmigam obecnie czwarty sezon), zaś kiedy robił to poprzedni właściciel pojęcia nie mam, ponieważ skuter z Anglii.
Sprawdź kompresję, bo u mnie podobnie wyglądało to na mieście jak Ty opisałeś i ja od tego zaczynam, zobaczę jak skuter będzie się zachowywał po dotarciu i w sumie być może różnicę zauważę już w jego trakcie :wink:

Obrazek

*

Pojazd:
dzięki za odpowiedz. Kolego problem wygląda u mnie podobnie, lecz moja czasem na prostej ma dobry start, a jak już ją muli (tak jak pod górkę) to gorzej się zbiera od twojej. Największy problem polega na tym że ja tamtej jesieni(2012), nowy cylek tlok pierscienie.Na dotarciu też tak robił wiadomo że jeździłem powoli ale pod górkę jak by by była wina kompresji na 1/10 gazu by wyjezdzal. Także nie wiem czy to moze być wina kompresji. Bo po zgaszeniu silnika ma potężną wręcz moc ( pod górką) bo na prostej smiga super nawet we 2 osoby.

Postaram się dziś nagrać filmik, może ktoś będzie wiedział co to może być

Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera Runner SP 50
Nagraj filmik, nagraj.
U mnie pod górkę wyglądało to w ten sposób, że jak na filmie nakręciłem i jechałem na pełnej manetce to wciskałem hamulec i znów full manetka a później strzał.
W przypadku górki w mieście (stanie w korku) ten strzał przychodził o wiele później, tylko u mnie na razie mogę przypuszczać że było to winą zużytego cylka :wink:

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]