Dzisiaj jest 26 lut 2025, 11:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam wszystkich forumowiczów :(Spotkałem się z pewnym problemem w mojej Gilerce DNA ;/ Dwa dni temu założyłem do niej Leovince zx (dodam że skuterek jest cały w serii bez żadnych części sportowych ani tym podobne) i przejechałem na nim jakieś 100-200 km. (Posiadam cały czas blokadę na wariatorze i tłumik wymaga regulacji)Otóż jadąc sobie dziś w pochmurny poranek z prędkością 54 km/h przy 9000 obrotów na minutę nagle Gilerka jak by padła silnik zgasł całkowicie i moja gilerka stanęła. Nie było problemu z jej ponownym rozruchem lecz słychać dziwne rzegotanie tak jak by w miejscu gdzie znajduje się wariator (pewien nie jestem ponieważ nie rozkręcałem)

Pytanie brzmi co może być przyczyną tego zdarzenia ?:(

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd:
Podstawowo sprawdź kompresje i sprawdź czy nie masz luzów na wale mogły łożyska paść [pewny nie jestem] ale żeby zgasł nagle ?? Dziwne :/ .

*

Pojazd:
A najgorsze że dwa tygodnie temu robiłem kompletny przegląd w Autoryzowanym serwisie Yamahy i prosiłem o sprawdzenie części silnika ponieważ chcę jechać w dłuższą trasę ;/ No nic możliwe że masz racje, dziś wybiorę się do mechanika i zobaczymy co on powie :(

**

Pojazd:
Niestety to nie forum wróżek i wróżbitów. Mam nadzieję, że skoro potrafisz (??) zmienić wydech to odkręcenie dekla i obadanie wskazanego wariatora nie sprawi szanownemu panu problemu? ;)
A tak przy okazji: instalacja tak dobrego tłumika, bez regulacji i przystosowania całego napędu mija się z celem.

https://www.facebook.com/YaMajka125/

*

Pojazd:
Niestety sprawdziły się moje czarne obawy ;( Okazało się że łożysko na wale się rozsypało... Więc czekają mnie spore koszta ehh... :(

Ps: Kolego powyżej wydech miał być poddany regulacji tydzień po jego założeniu, no i zostanie poddany ale niestety nie sprawi mi to radości ponieważ jak pomyślę o kwocie na robociznę i regulację to klękajcie narody ... :( Tak czy owak dziękuję za pomoc!

**

Pojazd:
Grafteusz pisze:
ponieważ jak pomyślę o kwocie na robociznę i regulację to klękajcie narody ...

Jest forum, są poradniki, wystarczy poszukać, popytać, zakupić (pożyczyć) odpowiednie narzędzia :) Ja się nauczyłem robić przy skuterach tylko dlatego, że zaufany mechanik kolegi ciągle nie miał czasu. Aż wreszcie sam się wziąłem za robotę i jak do tej pory z wszystkim daję radę sam :) Na pewno to nie pierwszy i ostatni taki "przypadek" na tym świecie ;)

https://www.facebook.com/YaMajka125/

*

Pojazd:
nibiru |X| Panie ja wszystkiego nauczyłem się na pagusiu :) [na NRG]. Czyli?? Czyli coś stuka , coś się pali, wchodzę i czytam i teraz wiem co i jak [choć nie dokońca wszystkiego wiem, człowiek uczy się całe życie ;) ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]