Dzisiaj jest 07 lut 2025, 0:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Air Max System
Witam. Sęk jest w tym, że sr chodziła git przez jakiś czas, świeca lekki brąz, z paleniem też nie było problemów. Aż do jednego momentu i teraz jest ciągły problem, bardzo duży problem. Gaźnik wyczyszczony, paliwo dochodzi bo aż zalewa, filtr czyszczony, zawór membranowy prawie że nowy (3 mies), dziś sprawdzałem nawet nie odstają trochę płytki. A żeby ją odpalić, trzeba pokopać zatykając palcem wlot filtra (nawet na włączonym zapłonie) z 10 razy, później tak w miarę żwawo na gazie (już bez zatykania filtra), łapie, łapie, i po jakimś czasie z trudem odpali na tym gazie. Nie da rady jej ustawić żeby stała na niskich obrotach jak kiedyś stała, bo gaśnie. Jedynie na takich wyższych się utrzymuje. Ogólnie ostatnio zauważyłem że spadła jej moc. Dziś po tym trudnym odpaleniu rozbujałem się do max 80, gdzie kiedyś fajnie się rozpędzała do 100. Zauważyłem też w te zimne dni, że miała wyższą temperaturę niż zawsze (1/3 lub prawie 1/2 temp na blacie, gdzie kiedyś było to 1/4 lub 1/5). Dziś to dziś, ciepło, ale prawie do max doszła. Myślę że to czas na zmianę tłoka - przejechane jest ponad 26tys, lecz zmienialem na tłok meteor + szlif jakieś 4tys wstecz. Czyżby już jej zbrakło? Ogólnie to mamy takie drogi, że w filtrze po zimie było spoko takiego kurzu no i paliwo też nie jest za dobre (w filterku paliwa widziałem bombelki - oznaka wody). Nie mam manometra, skąd ten post tutaj. Nawet jak zdjąłem świecę i przytkałem palcem to nie potrafiło mi go wywalić, trzymałem tak w miarę normalnie. W poniedziałek zamierzam rozbierać po woli, lecz chciałem się dopytać, może coś pomożecie. Ogólnie to za jakieś 2-3 mies. planowałem sprzedaż tego skutera, ale chciałem jeszcze nim pojeździć.
pozdro

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: TGB :D
Powodem może być spuchnięty tłok, ale do końca mi to nie pasuje.Sprawdź czy nie jest porysowany cylinder.Piszesz że palcem dasz rade utrzymać ta kompresje, może po prostu pierścienie do wymiany.

- Malossi Sport 70,
- Yasuni Carrera 16 Kevlar,
- Top Racing STD,
- Łożyska SKF Teflon,
- Dellorto 19mm Dysza 95,
- Polini Air Box,
- Polini Hi-Speed 4,4g,
- Stage6 Torque Control - MKII,
- Stage6 WingCooler R/T
- centralka Strong S6,

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Dotrzeć próbowałem go jak najlepiej mogłem. Nie muliłem, nie dostała też wysokich obrotów. Czyli myślisz żeby wymienić tylko pierścienie do tego meteora? Myślałem nawet nad tym. Jeśli nie, to kupie kit tec eco.

btw. jakie wymiary są łożyska korbowodu, wie ktoś? bo przydałoby się wymienić przy tym.

*

Pojazd: TGB :D
Sprawdź wcześniej jak wygląda gładź cylka jeżeli jest w porządku i tłok nie jest porysowany to zmień tylko pierscienie , bo przez nie nie trzyma komprechy.

- Malossi Sport 70,
- Yasuni Carrera 16 Kevlar,
- Top Racing STD,
- Łożyska SKF Teflon,
- Dellorto 19mm Dysza 95,
- Polini Air Box,
- Polini Hi-Speed 4,4g,
- Stage6 Torque Control - MKII,
- Stage6 WingCooler R/T
- centralka Strong S6,

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Jakby ktoś chciał na przyszłość: pierwszy pierścień przepuszczał opór, drugi troszkę mniej. Cylindrowi też by się przydał szlif. Zamówiłem kit tec eco

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
nie będziesz zadowolony z tego teca eco, lepiej było kupić tłok i zrobić szlif.

Aprilia Sr project by Mateq
viewtopic.php?t=269518&start=0
Obrazek

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Mam nadzieję że aż tak się nie zawiodę z niego. Bo czytałem post Juniora w którymś z tematów, że w tym przedziale cenowym do dobry cyl. Chodziło mi głównie o czas, bo szlif pewnie by robił mi z 2tyg + czas przyjścia tłoka. A ja nie wiem czy dużo nią najeżdżę jeszcze.

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
szlif robią na miejscu góra 1-2h :)

Obrazek

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Nie u mnie :) koleś jest jakiś dziwny, delikatnie chamem zalatuje, zapracowany niby, ale najlepiej robi. Gdyby tak szybko robili to pewnie bez zastanowienia wziął bym nowy tłok + szlif. Jest tec eco, dziś pewnie złożę i zobaczymy. O kanale wylotowym - prawda, jest większy od seryjnego.

@edit:
Cyl założony. Ogólnie wykonanie - lipa. Nie mogłem włożyć łożyska igiełkowego w tłok bo odstęp od dziurek sworznia były za małe - trzeba było piłować pilnikiem. Sam cyl też miał bardzo ciężko wejść na tłok, ale już pali. Dziś zaczynam pierwsze km, będę starał się edytować i pisać, jak chodzi, jakby ktoś chciał bo chyba nie było jeszcze opinii posiadaczy.

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
podobno lepsze wykonanie ma ten cylek tec pro.

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]