Dzisiaj jest 25 lut 2025, 7:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Yamaha Neo's
Witam wszystkich mam neoska 2005r wszystkie części seria ale wyciąga już tylko 55. Kumple stwierdzili żę cylek mam dobry a blokady pościągane ewentualnie moduł bo nie potrafi się wkręcić na wyższe obroty. I tu moje pytanie mam 300zł i w co oprócz modułu mogę zainwestować żeby mi to coś dało ? wchodzą w grę części używane.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: znowu SR Custom
najpierw zmierz kompresje, rozbierz napęd i zobacz w jakim jest stanie, potem pomyślimy :D

Obrazek
SR CUSTOM
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... sc&start=0

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Podaj przebieg motorka, może rolki masz już wytarte/kwadratowe, tak jak kolega up, zobacz okładziny na sprzęgle, stan wariatora, czy nie ma progu wytartego, wyczyść gaźnik, zmień świecę, wyczyść filtr paliwa, zmień ten moduł i powinien te 70-80 wyciągać, zależy też ile ważysz.

*

Pojazd: Yamaha Neo's
świece wymieniałem, rolki są nowe, gaźnik wyczyszczony, a że wcześniej miałem simsonka a neosa od 2 tyg to na tym napędzie się nie znam za dobrze, więc jak sprawdzić stan wariatora i sprzęgła ?

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Zdejmij pokrywę przekładni.
Zablokuj Wariator ( Po lewej stronie ).
Odkręć wariator, zdejmij przeciwtalerz wraz z wentylatorem wariatora.
Ściśnij korektor momentu obrotowego ( dwa talerze za sprzęgłem po prawej stronie znajduje się sprzęgło a za nim takie 2 talerze ) ściśnij je do siebie, wtedy będzie można łatwo ściągnąć pasek z tulei wariatora ).
Wyjmij wariator, zobacz, czy nie ma na tej powierzchni po której ''wchodzi'' pasek żadnych głębszych rys/ wgłębień.
Jeżeli jest okej, to zobacz jeszcze roleczki, obróć wariator, wyjmij ślizgi, wysyp rolki, zobacz, czy są mocno pościerane, jeżeli tak, to należy je wymienić, zważyć oryginalne i kupić takie same.

To tyle jeżeli chodzi o wariator.

Teraz czas na sprzęgło.
Aby dobrać się do sprzęgła musisz mieć blokadę dzwonu, można takową pospawać, ponieważ żaden śrubokręt, czy łom Ci nie zapewni 100% stabilności, także blokadę musisz mieć.
Gdy już odkręcisz dzwon sprzęgła, Twoim oczom ukażę się sprzęgło, zdejmujesz je i sprawdzasz okładziny, jeżeli są śliskie, to sprzęgło do wymiany, jeżeli chropowate, to może zostać, sprawdź też sprężynki sprzęgła, czy się trzymają dobrze, po czym złóż wszystko czyli załóż sprzęgło, dzwon, załóż nakrętkę, zablokuj dzwon i mocno dokręć ( nie za mocno wszystko z czuciem. )

Brawo właśnie sprawdziłeś swój stan napędu w skuterze. :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]