Dzisiaj jest 29 lis 2024, 15:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Po ponad roku szczytnej służby w firmie In Post i pięciu miesiacach obsługiwania rejonu domkowego dokonałem orientacyjnej wyceny zniszczeń (bo inaczej tego się nie da nazwać) mojego skutera.

Na dzień dzisiejszy BEZWZGLĘDNIE muszę zmienić opony. Koszt - 300 do 500 zł.

Do dalszej wymiany są w takiej mniej więcej kolejności:

-spawanie stelaza kufra - pewnie koło 50 zł,
-lusterka - 30 zł,
-wariator - 80 zł,
-zawieszenie przód - 250 zł,
-wał, łożyska i uszczelniacze - 150 zł,
-wydech - 200 zł,
-pewnie sprzęgło - 80 zł.

Coś tam się pewnie jeszcze znajdzie. Plastiki trzeba bedzie kleić. Ta praca zrobiła z Bzyczka kompletną ruinę.

I tu zaczyna się dylemat. Po podsumowaniu kosztów i ogólnym bilansie pieniędzy posiadanych oraz możliwych do uzyskania ze sprzedaży ruiny powinno starczyć na nową Bassę/F16. Powiedzcie - pakować się w to? Czy ten mały czterosuw da radę w pracy? Nie rozpadnie mi się po kilku miesiącach czy po roku? Żadnego tuningu nie planuję.

Czy przesiadać się z dużego, wygodnego 2T na małą pchełkę, na której będę siedział jak małpa na krzesełku dla dzieci? Wiem, że zawsze to nowy, nie porozbijany i nie połamany sprzęt tylko czy wytrzyma jazdę po wybojach, błocie, kamieniach oraz hamowanie i ruszanie nawet 600 razy w ciągu kilku godzin? W Ince z kolei nie wiem jak z ramą. Boję się, że jeszcze coś wyjdzie i wtedy tylko szrot...

Co Wy byście wybrali na moim miejscu?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: Romet 747 2T
Ja bym kupił za te pieniądze co nowa Basse jakas yamaha aerox uzywke dołożył z 500 zł i masz sprzęt nie do zajezdzenia na tablicy tego pelno.

Mam chinola(Romet 747 2t) i juz nigdy więcej nie kupie chińskiego skutera schoc skuter dobrze się trzyma.

*

Pojazd:
No właśnie chinol do tego typu pracy to jednak nie był dobry pomysł. Pięć miesięcy zrujnowało go.

Tylko ten Aerox za 1500 zł to też będzie ruina tylko z o wiele droższymi częściami...

Na razie zdecydowałem, że zmieniam opony. Potem wszystko stopniowo. I zbieram na Kymco.

*

Pojazd: Romet 747 2T
No nie wiem ja chcesz ja tam nie mam zaufania do kymco. Juz jak bym miał brać nowy w tym samym przedziale cenowym to tgb:)

*

Pojazd:
Jeszcze nie jest powiedziane, że będzie Kymco tylko, że coś nie-chińskiego i niekoniecznie nowego.

Na razie zdecydowałem się na remont Inki. Zamówiłem już opony VeeRubber deszczowo - śniegowe. Martwi mnie jednak to, że słyszę łożyska wału... Jak poznać, że są na skraju wytrzymałości?

**

Pojazd: Audi 100 C3 / MB W210
Ja bym kupił Gilere Stalker albo Gilere Runner :D Małe, tanie, offroadowe vs Duże, niedrogie, wytrzymałe ;)

*

Pojazd:
No jeżeli 11 kafli to niedrogo to chyba mylimy pojęcia...

*

Pojazd: Benelli 49x
zawsze możesz używany kupić, spójrz nawet na czym jeżdżą dostawcy pizzy rzadko na chińskich raczej jakieś peugeoty, yamahy itp bo są zwyczajnie bardziej wytrzymałe i mniej awaryjne ;) jak chcesz tani niezawodny sprzęt to kymco też nie są złe a używane kosztują niewiele

*

Pojazd:
Zobaczymy ile uda mi się oszczędzić zanim Inca zdechnie.

A czesto widzę dostawców pizzy na Piaggio Liberty... Rzeczywiście - na chińczyku to jeszcze chyba nie widziałem. Dominium długo używało Kymco ZX - całe lata. Przerzucili się na Inki Lambros - żadna nie zrobiła nawet 500 km. Benzery Indiana pochodziły trochę dłużej - ale niewiele.

*

Pojazd: Benelli 49x
moim zdaniem nawet takie używane kymco jest lepsze niż większość nowych chińczyków, no chyba że wcześniej przez dłuższy czas rozwożono nim pizze hehe Jeździj inką, odkładaj kasę i jak będziesz miał jakieś obawy to sprzedawaj i kup używany, nawet tajwański byle nie chiński, nie chce Ci niczego wciskać ale na twoim miejscu bym tak zrobił, chociaż często bywa tak że jak wszystko się wymieni w takiej ince to jest git kolega ma najtańszą, chyba sprint sie nazywa zrobił już 17000 ponad ale wymienione cyl, wariator, sprzęgło i jeszcze długo by wymieniać nawet sam nie wiem ile części to było ale i tak żałuje bo tyle kasy ile w to władował to miałby ładnego roxa

*

Pojazd:
Masz rację, Wojteck. Pojeżdzę ile się da. Na razie muszę sporo zainwestować ale jeździc też trzeba i na coś tajwańskiego odkładac.

Wsadziłem kit cylindrowy TunEx-a z MotorLandu za 98,40 bo wypadło mi zabezpieczenie sworznia i rozwaliło silnik. Nowy komplet zatarł się po 10 km. Tłok tak złapało, że pół godziny odblokowywałem.

W piątek pchałem 17,5 km a dziś tylko 10 km.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]