Dzisiaj jest 19 sty 2025, 18:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E30
Cześć.
Piszę tutaj, bo może akurat ktoś miał podobną sytuację. Kopiuję z innego forum na którym pytałem o to samo:
Cytuj:
Mam takie pytanko, bo nie wiem jak wybrnąć z pewnej sytuacji, a ktoś może się lepiej orientuje.
Kupiłem telefon na allegro. W zestawie była tylko ładowarka, telefon i pokrowiec. Miał być trochę porysowany tu i ówdzie, ale ogólnie w stanie "dobrym", technicznie 100% sprawny.
Telefon przyszedł, ale pierwsze co to zobaczyłem w jakim jest stanie. Wygląda jakby ekranem szorował po asfalcie, a na klapce są rysy takie głębokie jakby ktoś gwoździem po tym jeździł :shock: Dodatkowo ładowarka nieoryginalna i nie działa przycisk do regulacji głoścności.

Napisałem do sprzedającego jaka jest sytuacja i że chcę telefon zwrócić ugodowo to mi odpisał "Proszę przysłać pod adres podany na allegro. Sprawdzę".
Czyli niby mam mu tak o na słowo odesłać telefon? Tym bardziej brzmi to tak jakby chciał zobaczyć ten przycisk i jeśli nie działa to naprawić i mi go znowu wysłać z tym, że ja już tego ZŁOMU nie chcę.

Co w takiej sytuacji robić? Napisałem już w sumie żeby najpierw przelał pieniążki które zapłaciłem za telefon na moje konto.

Ze sprzedającym nie mogę się dogadać, ale wg. allegro mogę w ciągu 10 dni zwrócić towar. Chcę to zgłosić na policję tylko może mi ktoś przybliżyć jak to wygląda?

///BMW

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Kupowałem części do auta i jak przyszła uszkodzona to odsyłałem a później sprzedający zwracał pieniądze za towar i wysyłki. Ale to zależy od kogo kupujesz, sam się zdziwiłem, że tak łatwo poszło.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Z tym, że ten konkretny sprzedający nie chce zwrotu. Jedynie EWENTUALNĄ naprawę.

///BMW

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Rieju RS2 Matrix
Idź do rzecznika praw konsumenta , on wszystko ci wyjaśni , masz prawo napisać temu gościowi pismo w iście urzędowym języku i dodać że przedmiot jest niezgodny z opisem i zdjęciami , rzecznik poda ci kilka paragrafów , które możesz zacytować w danym piśmie , koleś pewnie się wystraszy i odda pieniądze , bo zazwyczaj tak jest . Wyślij poleconym czy innym by jak najszybciej doszło i tyle . A to jest jakiś sklep czy osoba prywatna ?

Rieju rs2 > rieju-rs2-matrix-pro-folia-carbon-t361789.html

Pojazd:
Napisz mu że naprawa nie wchodzi w rachubę tylko zwrot gotówki ,ponieważ towar jest niezgodny z opisem aukcji[100% sprawny,ładowarka,niedziałający przycisk głośności,głębokie rysy] jeśli tego w aukcji nie wyszczególnił to próbował zataic stan faktyczny telefonu.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Osoba prywatna. Po piśmie stwierdzam że ma poniżej 20 lat.

Rzecznik praw konsumenta mówisz? Szczerze to nie wiedziałem, że w moim mieście jest ktoś taki, ale jak się okazuje jest!
Niestety przyjmuje we wtorki i piątki, ale trudno. Jeden dzień mnie nie zbawi, a jak to nic nie da to wybiorę się na policję.

Mam tylko nadzieję, że mam rację i będę mógł wszystko zwrócić.
Na razie nie chcę go odsyłać, bo jaką mam pewność, że zwróci mi pieniądze?

Edit:

n0ooRt pisze:
Napisz mu że naprawa nie wchodzi w rachubę tylko zwrot gotówki ,ponieważ towar jest niezgodny z opisem aukcji[100% sprawny,ładowarka,niedziałający przycisk głośności,głębokie rysy] jeśli tego w aukcji nie wyszczególnił to próbował zataic stan faktyczny telefonu.

Było napisane, że jest 100% sprawny (a nie jest), to, że w komplecie jest tylko ładowarka było opisane także nie czepiam się, o przycisku żadnej wzmianki i opisane tylko ogólnie, że telefon posiada rysy i obtarcia, ale ogólnie jest w stanie DOBRYM.
Nie jestem jakimś pedantem któremu byle rysa przeszkadza, ale to coś jest tragiczne. Rysa na klapce jest niemal na wylot zrobiona jakby gwoździem. Pod słońce przebija się normalnie przez nią światło!

///BMW

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ile czasu już minęło?
Ustawowo przy zakupach w internecie masz chyba 7 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny. Chodzi o to, że rzeczywiście nie widzisz tego przedmiotu przed kupnem i zabezpiecza to kupującego w takich właśnie przypadkach. Napisz mu coś od razu, że przedmiot chcesz zwrócić, ale żeby mieć dowód, że taka wiadomość do niego poszła.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
7 dni na zwrot towaru masz ustawowo, miałem kilka takich sytuacji i problemu ze zwrotem nie było. Moim zdaniem nie ma sensu chodzić do jakichś rzeczników tylko od razu na policje :)

Polerowanie Aluminium na efekt lustra!!

http://www.bikepics.com/members/marcepani/polerki/\

Lakierowanie Proszkowe / Piaskowanie !!

http://bikepics.info/members/marcepani/p3/

GG:10493683

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przy zakupie przez internet macie 10 dni na zwrot towaru bez podania powodu.

Odpowiedz sobie na jedno, za******ie ważne pytanie : "Co lubie w życiu robić?"
- A potem zacznij to robić !

marcepani nie byle jaki rzecznik, bo mi np. BARDZO pomógł w ciężkiej sprawie. Zamiast panikować (łazić na policję, przecież siłą nie trzeba zmuszać kontrahenta), wystarczy "postraszyć" kontrahenta w sposób podany przez powyższego urzędnika.

Xelir: jeżeli kupuje od osoby NIE fizycznej, czyli np. ze sklepu. Nawet jak się mylę to sorry, ale bez sensu jest korzystać z tego zwrotu bo to jest zwrot bez powodu, a nie reklamacja. Jak oddajesz bo Ci się znudzi to nikt Ci nie pokryje kosztów wysyłki.
Jak natomiast podasz powód (przedmiot niezgodny z opisem, zrób foty) to ma to charakter reklamacyjny, czyli przysługuje Ci zwrot WSZYSTKICH poniesionych kosztów.
A jeszcze raz się powtórzę: oddanie towaru bez podania powodu korzystając z tych ustawowych 10 dni to tak, jakbyś oddał, bo się rozmyśliłeś - jeszcze negatywa dostaniesz.

Ma być powód!

Ex Moderator
Awatar użytkownika

No to chyba powód jest jasny? Nie działa przycisk od głośności.

Przyjąć tego nie chce, wysłałem już pisemko w sprawie zwrotu telefonu i jak tylko je odbierze to wysyłam telefon i czekam na kasę. Tak mi doradził rzecznik konsumenta :wink:

///BMW

Czyli dobrze, mi tak samo mówił, że najpierw pismo, kontakt i wysyłka.

Powód - chodziło mi po prostu o to, żebyś reklamował przedmiot a nie go oddawał wykorzystując możliwość oddania do 10 dni, bo to ma już inny charakter. Sprostowanie dla osoby, która wyżej radziła oddać w ten drugi sposób.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]