Dzisiaj jest 06 lut 2025, 17:05

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Simson Star 50
Witam, na początku chciałbym wyjaśnić dlaczego Simson znalazł się w tym dziale (dla tych co nie wiedzą), otóż mój Simson to skuter, z silnikiem Morini FM 50 D (nie żadna przeróbka, tylko fabryka takie wypuszczała). Dlatego dodałem go tutaj.
A teraz do rzeczy, zrobiłem w tym roku remont swojego Simka (byłem zmuszony), wymieniłem w nim silnik wraz z głowicą (z 50ccm na 70ccm, od Suzuki Katany), łożyska, uszczelniacze, uszczelki oraz filtr powietrza. Po złożeniu go do kupy zaczęły się problemy z odpalaniem, ale przy powolnej jeździe nie stwierdziłem żadnych problemów z jazdą, tylko przy każdym odpalaniu był problem (ciężko odpalał, odpalam z kopniaka bo nie mam rozrusznika). Po 40 km silnik zaczął przerywać swą pracę (tak dokładnie od momentu odpalenia zimnego silnika, po 4 km zaczął przerywać). Stwierdziłem że coś jest nie tak i zacząłem wymieniać świecę, moduł, kabel WN, fajkę, gaźnik regulowałem, zmieniałem dysze (z 61 na 70, 75, 80, gaźnik Dellorto PHVA 12), czyściłem go, zmieniłem membranę bo miałem trochę paliwa we filtrze, sprawdziłem kompresję (7 Bar na zimnym silniku) i skuter dalej ma jakieś problemy. Ogólnie po wykręceniu świeca jest mokra, tzn paliwo dostaje. Na regulację gaźnika nie reaguje, na trzech dyszach tak samo, jedynie gdy iglica jest prawie całkiem opuszczona i śruba wykręcona tak na 10 obrotów, to coś czasami zagada. Dodam, że strasznie kopci, a olej leci już z dozownika (wcześniej napęd był zepsuty) i ssanie jest ok, i jeszcze jedno, gdy naprawiłem dozownik to w baku miałem 5l mieszanki 1:40 (czyli dostawał jakby podwójną dawkę oleju) teraz już mam czyste paliwo i dozownik. Sam już nie wiem co jest, może wy mi pomożecie. Skuter na nowym silniku ma przejechane 100 km

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Gaznik za mały, powinien być minimum 17,5 nie masz skąd takiego wziąć?

Aprilia SR Factory - była
Aprilia Habana Custom - jest
Yamaha WR 125 X - była
VW Scirocco 76' Mk1 Cabrio - jest
Toyota Celica V GTi 16v - była
Honda Civic VI HB - była
Mitsubishi Eclipse 2G RS - był
Honda Civic VI HB - jest
Honda Prelude V VTi - jest

*

Niestety nie mam. Po za tym musiałbym przy tym wymienić króciec ssący. Zastanawiałem się jeszcze nad wydechem czy nie jest za mały oraz filtrem powietrza (2t podobno są bardzo czułe na tym punkcie), tylko nie wiem jak sprawdzić wydech. Ogólnie gdy na początku mi chodził, to na końcówce był taki biały śluz (coś jakby niespalona benzyna zmieszana z przepalonym olejem)

-- 21 paź 2013, 15:13 --

Witam ponownie, chciałbym się jeszcze zapytać o jedno, czy zna ktoś dobrego mechanika od skuterów w Bielsku-Białej i okolicach?

-- 25 paź 2013, 20:58 --

Witam ponownie, dziś ściągnąłem simering od strony wariatora i zobaczyłem, że zbiera się za nim mieszanka, i simering przy łożysku jest mokry od dołu. Na moje oko to on jest winowajcą tego wszystkiego. Czy może on wpływać na sprężanie?

Obrazek

Obrazek

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Italjet Formula 125 TWIN
Oczywiście ,że tak wymień go i prawdopodobnie problem zniknie.
Gaźnik zostaw a wydechem się nie przejmuj,chyba ,że chcesz poprawić osiągi.

Bicilindrico ItaloJetto
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=227076

*

Ok, dzięki za odpowiedź

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]