Dzisiaj jest 01 mar 2025, 9:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera GSM, Derbi Senda, Beta
Witam mam taki problem ze jak jade na 1 biegu chwile na srednich obrotach i mu dam w gaz to sie przydlawi olejem z dozownika,albo jak pochodzi na wolnych obrotach to gaznie po 10 minutach.Model motoru to Peugeot XPs... To jest wina tych uszczelniaczy na wale czy cos innego... Proze o pomoc;);)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nalepiej to dojdź do tych simmeringów i przyłóż rękę czy nie dmucha...

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
Piaggio Typhoon LC
Kubica, jesteśmy z tobą!

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
banakil pisze:
przyłóż rękę czy nie dmucha..
Tak nie wyczujesz :/ Namoczyć czymś i patrzeć czy się bąbelki nie robią

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
Awatar użytkownika

No tak a zeby dojsc do tych simeringow to musze silnik rozbierac Ehhh
Ale to moze bys od tych uszczelniaczy czy poprostu za duzo oleju sobie bierze do gaznika ???

Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, 21:46 przez Drifter16, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jakby to były uszczelniacze wału (oba) to prawy byś wyczuł w ten sposób, że z odpowietrzenia komory skrzynki biegów (takim mały wężyk po lewj stronie przy górnym mocowaniu silnika) wydostawałby się olej. Co do lewego, to się nie spotkałem, ale na logikę powinno wyczuwalenie spod koła magnesowego waniać wachą.

Skąd pomysł, że silnik się przydławia?

To jest prosty dwusuw. Wysokoobrotowy (jakieś 10 czy 12 tyś rpm, jak dobrze pamiętam) i ma moc dopiero w górnym zakresie obrotów. Więc ze średnich będzie ZAWSZE przysieszał z pewnym lagiem. Żeby szedł jak burza, zawsze musisz mieć wskazówke obrotomierza wysoko. Podobnie z gaśnięciem - może kwestia regulacji, może po prostu twój egzemplarz tam ma... Tam nie ma silnika krokowego ani nic podobnego, więc nie oczekuj ultra stabilnych wolnych obrotów.

Z kolei gdyby miał za dużo oleju w mieszance, to strasznie by kopcił, ale nie był by aż tak bardzo słaby. Może troszkę, ledwo odczuwlnie, ale oznaka numer jeden to dymienie.

A żeby dobrze przyspieszał z dołu to by musiał bys hemi mopar v8 albo m60b40/m62b44 bmw :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: albo jakiś zwykły ropniaczek :wink:

No wiedziałem, że czegoś zapomnę: NIE ZOSTAWIAJ GO na 10 minut na postoju, nawet pomimo tego, że ma chłodzenie cieczą. To niezdrowo po prostu dla silnika dwusuwowego. W motocyklu CZ typ 516 Cross od takiego pozostawienia nawet do rozgrzewania potrafi pękąć tłok (!!!) Nie mówię jednocześnie, żeby nie rozgrzewać silnika, bo należy to zrobić, ale trzeba mieć wyczucie czasu :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, 23:05 przez MVP, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aha Dzieki mistrzu przemowiles mi do rozumu ;). A wiesz moze jak sie zmniejsza dostep oleju do gaznika ???? Silnik am6 ;]

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przy gaźniku który ja mam, nie ma takiej możliwości (phbg 21). Być może w innych typach jest taka możliwość (raczej wątpię, ale nie wykluczam) ale ja o tym nie wiem.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ]