Dzisiaj jest 03 lut 2025, 21:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Aprilia rs 50
Witam po raz kolejny i po raz kolejny chciałem się was zapytać oraz poradzić.

Chcę pomalować plastiki oraz wypolerować ramę i tłumik. Lecz nie wiem co i jak a temat związany z malowaniem itp jest tak zaspamowany, że nie wiem co i jak...

Poniżej umieszczone są zdjęcia a pod zdjęciami będą umieszczone problemy jakie mam i pytania do was. Proszę o pomoc.

http://zapodaj.net/9f048874177d7.jpg.html
Na tym plastiku są głębokie, grube rysy wyczuwalne poprzez dotknięcie dłonią. Jakimi papierami wodnymi ścierać lakier i wyrównać plastik żeby był perfekcyjnie zrobiony pod malowanie? Czy może szpachle jakąś nałożyć? choć wydaję mi się, że rysy są zbyt małe na szpachle. Mają jakieś pół może nawet milimetr głębokości.

http://zapodaj.net/8573b13cc8ac5.jpg.html
Tu jest plastik gdzie aby zdarte są naklejki i maluśkie ryski na plastiku. Jakimi papierami mam to zmatowić żeby podkład był idealny pod malowanie?

http://zapodaj.net/74fcb7fb63079.jpg.html
Te srebrne plastikowe elementy też chcę malować. Pytanko jest takie: Czy też mam lakier zdzierać tym wodnym papierem? czy nie? rys żadnych nie ma. Przynajmniej nie widze. Jak tak to jakim?

http://zapodaj.net/5e24103057a5c.jpg.html
Ta aluminiowa rama została troszkę sponiewierana przez dźwignię zmiany biegów. Został przez tą dźwignię wyryty łuk grubości około 2 milimetrów. Jak ten widoczny ślad usunąć żeby nie było aż tak bardzo widać? Oraz jak wypolerować ramę krok po kroku żeby była jak nowa?

http://zapodaj.net/9b10fb7bbb5ad.jpg.html
Na tym zdjęciu jest tłumik którego też chciałbym wypolerować. Ryski są ale widoczne tylko jak ostro światło pada na niego. Jak usunąć te rysy i wypolerować ten tłumik do perfekcji?

Zdaję sobie sprawę, że ten temat jest długi i mam wiele pytań do was i zdaję sobie sprawę, że to może was zdenerwować. Ale proszę o wyrozumiałość. Chce przez zimę doprowadzić motorower do perfekcji żebym miał frajdę z jazdy i żeby mieć świadomość jaki wkład się włożyło w ten motorower. Dlatego proszę o pomoc. Nie musicie odpowiadać na wszystkie te podpunkty. Wystarczy, że chociaż na jeden odpowiecie to już będę miał uśmiech na twarzy i ręce pełnej roboty.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No więc tak :

1. Usuń wszystkie naklejki, weź papier 100 - 300 i ładnie to zmatuj ( taka podpowiedź: jak przejedziesz palcem po plastiku który nie był szlifowany to będzie on taki śliski, a ten zmatowiony już nie będzie :) ). Jak zmatowisz to weź szpachle wykończeniową ( rozrób trochę na czymś ) nałóż szpachelką cienką warstwę na te rysy. Poczekaj z jakieś 30 minut i zeszlifuj papierem ( gradacja powinna być podana na opakowaniu). Pamiętaj żeby trzeć na kostce lub na czymś podobnym :)

Przynajmniej ja tak robiłem

2. Tutaj będzie to samo co w pkt.1
3.Tutaj Ci nie powiem, ale wydaje mi się że to jest chyba metal :D
4. Tutaj zostaje CI chyba tylko spawanie , jeżeli chcesz to potem polerować. Słyszałem o różnych kitach naprawczych ale tego się potem nie wypoleruje, można jedynie pomalować.
5. Tłumik wypoleruj według forumowych poradników :)

Jeżeli napisałem coś źle to niech ktoś mnie poprawi :)

Chcesz stunt filmik ? Napisz ;) Dogadamy się ;)

*

MasQL dziękuję za odpowiedź. Jeśli macie coś do dodania to piszcie śmiało. Wszystko wezmę pod uwagę waszą i będę robił wszystko zgodnie z waszymi podpowiedziami : )

A i jeszcze jedno pytanie. Temperatura może być dowolna jak będę szorował papierem wodnym te plastiki? czy musi być pokojowa czyli około 20 C ?

-- 07 gru 2013, 23:00 --

MasQL pisze:
3.Tutaj Ci nie powiem, ale wydaje mi się że to jest chyba metal

Metalowa jest tylko dźwignia hamulca. reszta plastik niestety : (

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie musi być jakaś wyznaczona, ale chyba ciepła woda chyba lepsza na taką pogodę ;)
Dodaj sobie do wody trochę płynu do naczyń ;)

*

MasQL Ok. I nie będzie żadnych rys jak przejadę tylko takimi papierami co napisałeś? od 100 do 300 ? Bo napisałeś, że jak nałoże szpachle to bedzie na opakowaniu pisało jaki papier mam użyć. Ale to chyba tylko na tą powierzchnie gdzie jest położona szpachla będę musiał użyć tego papieru czy na całą powierzchnie? Żebym żadnych rysek nie mial.

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jedziesz plastik papierem jednym 250 na przykład potem szpachla i to miejsce szpachlowane trzesz, ryski nawet jak będą jakieś małe to lakier podkład je zakryje ;)

*

MasQL Ok dzięki : ))

-- 08 gru 2013, 10:25 --

Podsumowując.
Odklejam naklejki. (tak właściwie to czym je odkleić? bo cholerstwa łatwo nie zejdą)
Matuje papierem od 100 do 300 (wybieram sobie jaką granulację w zakresie od 100 do 300)
Nakładam szpachle i to miejsce matuje.
I tu pytanie: Nie matuje później papierami wodnymi o większej granulacji?

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Naklejki spróbuj suszarką podgrzać trochę :)
A co do matowania to matuj papierem 250 wodnym.
dran pisze:
Nie matuje później papierami wodnymi o większej granulacji?

Nie, na opakowaniu piszę chyba żeby trzeć papierem o granulacji 120 do iluś, myślę że jak 360 zjedziesz to będzie dobrze :) Tylko nie nakładaj grubych warstw bo długo będziesz tarł

Przypomniało mi się, napisz do użytkownika pysk on się zna :) Doradzi Ci bardziej profesjonalnie

*

MasQL, dzięki jeszcze raz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]