Dzisiaj jest 16 lis 2024, 12:42

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Siema.
Chciałem zmienić sprężynki sprzęgła w swoim roxie, więc mam pytanie:
Jak się dobiera takie sprężynki?

Yamaha Aerox 2004r.

*Yasuni Z
*Stage6 Sport Pro Variator
*Rolki 7g
Jak narazie tylko tyle :<

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Żeby skuter ruszał z odpowiednich obrotów - tak, jak Ci pasuje, jak Ci wygodnie.

Pamiętaj, żebyś nie słuchał dzieci na forum, którzy Ci doradzą "CZERWONE! bo będzie szedł na koło i palił gumę" xDDD

Byle Ci nie ruszał z za wysokich obrotów, czyli żeby nie minął się z mocą maksymalną. Np. przy 5k obr skuter osiągnie Ci najwyższą moc, a Ty wsadzisz sprężynki, że będzie Ci ruszał z 8k.

*

Pojazd:
arek95 pisze:
Żeby skuter ruszał z odpowiednich obrotów - tak, jak Ci pasuje, jak Ci wygodnie.

Pamiętaj, żebyś nie słuchał dzieci na forum, którzy Ci doradzą "CZERWONE! bo będzie szedł na koło i palił gumę" xDDD

Byle Ci nie ruszał z za wysokich obrotów, czyli żeby nie minął się z mocą maksymalną. Np. przy 5k obr skuter osiągnie Ci najwyższą moc, a Ty wsadzisz sprężynki, że będzie Ci ruszał z 8k.

Obecnie rox rusza mi z 9k, a moc maksymalną mam chyba przy ok. 6.5k/7k. Więc twardsze/bardziej miękkie ?

Yamaha Aerox 2004r.

*Yasuni Z
*Rolki 7g

Miększe miększe wrzucaj. Nie jestem w stanie określić konkretnie jakie. Mi na HEBO niebieskich rusza z 4-5k, natomiast mam jeszcze na sprzedaż Stage6 Strong czerwone. Chwile do regulacji miałem. Z nich ruszał mi z 6k.

*

Pojazd:
Hmmm... Ale sam pisałeś, by nie wsadzać czerwonych :P

Yamaha Aerox 2004r.

*Yasuni Z
*Rolki 7g

Nie chodzi o kolor, tylko o twardość.

Widocznie Stage6 strong (w kolorze czerwonym) nie są aż tak strasznie twarde, skoro mi skuter z nich rusza z 6k, a Tobie (nie wiem z jakich) rusza z 9k. Tutaj jeszcze można wziąć pod uwagę naciąg sprężynek na sprzęgle, jeśli masz taką możliwość. W każdym razie czerwone stage6 są miększe od tych Twoich. Ale mogę się mylić. Nie wiem czy na każdym skuterze rusza z tylu samych obr. czy coś na ewentualne różnice jeszcze wpływa z zewnątrz.

P.S. Mówiąc wcześniej o tych czerwonych nie miałem na myśli tego, żebyś żadnych czerwonych nie zakładał, tylko to, że niektórzy głupcy bez zastanowienia, bez żadnych informacji itd. krzyczą: "HEBO 90%, rolki 3g POLINI, sprężyny czerwone!!!!!" - odpowiadając tak na pytanie: "Mam muła w skuterze, jak go wyregulować?" :D Wiesz o co chodzi...

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Aerox '04
a jaki masz wydech ? jezeli wysokoobrotowy to musisz dac twarsze sprezynki np Polini +35% zielone lub inne , tak zeby ruszaly z 6-7k.

Cytuj:
(...)moc maksymalną mam chyba przy ok. 6.5k/7k

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]