Dzisiaj jest 16 lis 2024, 11:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam
Posiadam od tygodnia Yamahę Jog LC 2009r.Problem polega na tym że jeśli skuter postoi całą noc to nic się nie dzieje dopóki nie przejadę paru Kilometrów.Po przejechaniu koło zaczyna się co chwile lekko blokować i od strony sprzęgła są jakieś chrobotania na dodatek na wolnych obrotach cały się trzęsie i ciężko jest siedząc na nim cofnąć się do tyłu ponieważ koło się lekko kręci.Odstawiam na całą noc skuter i rano chodzi normalnie dopóki nie pojeżdżę chwilę i tak jest cały czas.Myślę że to może być przez olej bo jeżeli przez całą noc stoi bokiem(na nóżce) to się zębatki oliwią a jeżeli jeżdżę to skuter jest prosto i jeżdżę tak jakby na sucho.Proszę o Pomoc!!! :/

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Sr na mid-race
Z tym kołem i trzesieniem to spręzynki sprzegla miekną na cieplejszym silniku i cały czas trzymają wystarczy wymienic na twardsze.Nie zaszkodzi również wymiana spreżyny centralnej na jakąs twardszą.

Moja sr na mid-race aprilia-sr-70-stage-6-mk-i-custrom-by-sr-ka-filmik-t369853.html

Pojazd:
zach112 pisze:
Myślę że to może być przez olej bo jeżeli przez całą noc stoi bokiem(na nóżce) to się zębatki oliwią a jeżeli jeżdżę to skuter jest prosto i jeżdżę tak jakby na sucho.Proszę o Pomoc!!! :/
Smarowanie przekładni odbywa się metodą rozbryzgową tzn. zębatka największa w przekładni jest zanurzona w oleju ,poprzez ruch obracającej się tej zębatki olej jest zabierany i rozbryzgiwany na inne zębatki i łożyska i jest smarowanie, sprawdź stan oleju -możliwe że masz go za mało, a jak za mało to możliwe że już zaczęło któreś łożysko w przekładni padać- brak smarowania.

*

Pojazd:
Odkręciłem korek od oleju w przekładni i tą dużą zębatkę można normalnie zobaczyć i nie jest zanurzona w oleju.A co do sprężynek to zmieniałem tylko centralną i rolki 4g,wszystko to zaczęło się dziać po tej wymianie ponieważ skuter miał niesamowite przyspieszenie jak na 50cc.Myślę że jak łożysko by padało to koło robiło by ósemkę.A czy mogę tak jeździć czy nie bardzo?

Pojazd:
zach112 pisze:
Myślę że jak łożysko by padało to koło robiło by ósemkę.A czy mogę tak jeździć czy nie bardzo?
Przekładnia w środku też posiada łożyska ,nie tylko wałek koła, najprościej by było rozgrzać skuter żeby olej się rozgrzał ,o ile jeszcze jest w przekładni, olej staje się wtedy rzadszy i lepiej spływa z przekładni, spuścić go ,sprawdzić jego kolor, czy niema jakichś metalicznych opiłków,jeśli będziesz tego spuszczonego oleju miał mniej niż 110-120ml to możesz rozbierać przekładnię bo któreś z łożysk padło.Jak dojrzałeś poziom oleju przez korek? jak ta duża zębatka jest zanurzona w oleju tylko na dole przekładni[skuter musi być postawiony na prosto, nie na stopce bocznej]

*

Pojazd:
Moim zdaniem to są te sprężynki sprzęgła ponieważ tak się dzieje tylko wtedy kiedy jest rozgrzany.Gdyby było coś nie tak z olejem to rozgrzany czy nie cały czas by się koło blokowało i w ogóle wydawał by dziwne dźwięki.Jutro założę sprężynki twarde S6 i zobaczę.

-- 4 sty 2014, o 21:16 --

Moim zdaniem to są te sprężynki sprzęgła ponieważ tak się dzieje tylko wtedy kiedy jest rozgrzany.Gdyby było coś nie tak z olejem to rozgrzany czy nie cały czas by się koło blokowało i w ogóle wydawał by dziwne dźwięki.Jutro założę sprężynki twarde S6 i zobaczę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]